Ravnateljica potvrdila autentičnost snimke i javno pohvalila dijete koje je snimilo učitelja

(Index.hr) Zagrebačka škola Matija Gubec na Knežiji ovih je dana u medijima zbog svog nastavnika vjeronauka. Krešimir Bagarić svojim učenicima pričao je o tome koje bi hrvatske političare trebalo ubiti, čije glave na kolac nabijati, a usput im hvali i ratnog zločinca, srpskog generala Ratka Mladića.

Index je dobio snimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti da snimi vjeroučitelja i dostavi snimku Indexu.

Snimku je vidjela i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. “Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ako je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi! Tim iz Ministarstva je u kontaktu s ravnateljicom škole koja trenutno poduzima sve potrebne mjere i obavještava sva nadležna tijela kako bi se što prije utvrdile sve činjenice. O rezultatima postupka obavijestit ćemo javnost čim dobijemo sve potrebne informacije”, napisala je Blaženka Divjak na svom Facebooku.

Ako ministrica Blaženka Divjak i ravnatelj škole Matija Gubec odluče dati otkaz vjeroučitelju Bagariću, teško će to moći napraviti bez suglasnosti Crkve. Tako, naime, stoji u Vatikanskim ugovorima.

Osiguran im povlašten položaj

U tim ugovorima osiguran je i povlašteni položaj vjeroučitelja koji su na državnoj plaći, ali ih zapošljava i razrješuje dužnosti Crkva. Isto tako omogućeno im je brže napredovanje, veće plaće od ostalih nastavnika, a njihov rad ne evaluira učiteljsko vijeće i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suglasnost ravnatelja, nego savjetnik Biskupijskog katehetskog ureda. Vjeronauk ima i povlašteni položaj u odnosu na ostale izborne predmete, no sve ovo trenutno ne zadovoljava hrvatske biskupe.

Događanja u Osnovnoj školi Matije Gupca za Index je komentirala i ravnateljica škole.

“Provjeravamo sve mogućnosti, odnosno sve korake koje treba učiniti da bi se ispoštivala procedura izricanja izvanrednog otkaza ugovora o radu i pred kraj smo tog posla. Popodne će zasjedati Školski odbor i time će biti zaključen ugovor o radu gospodina Bagarića. Razgovarali smo s Katehetskim uredom, ne trebamo dozvolu za izvanredno otkazivanje ugovora o radu. To je dio procedure koji je propisan Zakonom o radu. Onoga trenutka kada netko potpiše ugovor o radu sa školom, nakon što ga Katehetski ured usmjeri, on ima sva prava i obaveze koje proizlaze iz ugovora o radu”, kazala je za Index Klinger.

“Nakon što smo provjerili autentičnost snimke koja se pojavila na vašem portalu mi smo se usredotočili na razgovore s djecom i utvrđivali činjenično stanje. Potvrđena je autentičnost snimke, dakle kolega je to sve doista rekao i dalje se više nismo pretjerano bavili kolegom Bagarićem”, dodala je Klinger.

“Učenici simpatiziraju Bagarića”

“Nama je bilo najvažnije da ovaj zadnji dan polugodišta osnažimo učenike kako ne bi u fokusu pažnje bila sumnja tko je podastrijeo snimku. Bilo nam je važnije da u fokusu bude kolega Bagarić i njegov čin, a da djecu ojačamo u tome da ono što su napravili je hvale vrijedan čin građanski osviještene osobe, a ne čin koji bi trebao izazivati osudu ili upiranje prstom u vršnjaka. Tako da je danas stručna služba škole imala jedan rudarski posao”, kazala je ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger.

“Djeca imaju jedan neobičan stav prema profesoru Bagariću, veliki dio djece simpatizira profesora. Snažno su se založili da shvatimo da govor koji je on iskazao na tom satu nije tipičan govor sa sata profesora Bagarića, da je i njima jasno kako je profesor napravio veliki, veliki prekršaj i da za taj prekršaj mora snositi i veliku kaznu. Isto tako, izražavaju žaljenje što on više neće biti njihov profesor. Osobito su tu djeca kojima je on i razrednik”, dodala je Klinger.

Bagarić je trenutno na bolovanju, doznajemo u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!