Odgođen ispit državne mature iz Građanskog odgoja jer se nastavnici nisu pripremili

(Rastavnici.Njurg) Kako javlja školski portal Osrednja.hr, nakon današnjeg fijaska s ispitom i esejem iz Hrvatskog jezika, još će jedan ispit biti odgođen, i to onaj iz Građanskog odgoja. Naime, delegacija prosvjetnih djelatnika uputila se u Nacionalni centar za vanjsko djelovanje obrazovanja i tamo na kratkom sastanku ishodila odgodu.

“Smatrali smo da imamo pravo na odgodu ispita jer nismo imali dovoljno vremena savladati sadržaje koji će se tamo tražiti”, izjavio je glasnogovornik delegacije. “Građanski odgoj je predmet koji je još u povojima, a koncepti koje se od nas traži da usvojimo su još uvijek pomalo apstraktni i treba nam još malo vremena da ih savladamo.” Na pitanje o kojim je točno konceptima riječ, iz delegacije su višeglasno počeli stizai odgovori: ozbiljnost, odgovornost, inicijativa, građanska svijest… Kako su nam objasnili učitelji i nastavnici, nije da se dosad uopće nisu pripremali za ispit, ali s jedne strane bili su zauzeti drugim stvarima, a s druge, u dosadašnjim situacijama se pokazalo da za uspješno održavanje državne mature nije dovoljno tražene pojmove naučiti napamet, kao što je bio slučaj sa svim dosadašnjim sadržajima, nego ih je potrebno upotrijebiti u praksi, za što im je potrebno puno više od nekoliko štih-proba. “Kad cijeli život izvršavaš naređenja i savijaš se kako vjetar puhne, onda je malo teže preko noći promijeniti navike”, rekao nam je jedan od njih koji je htio ostati anoniman. “Poseban je problem s proslijeđivanjem koverti s ispitima koje moramo podijeliti učenicima. S obzirom da cijeli život radimo u sustavu koji funkcionira besprijekorno, navikli smo ne dovoditi u sumnju ono što nam dođe s više instance, a kamoli provjeravati odgovara li ono što piše na koverti onome što znamo da bi trebalo biti na rasporedu taj dan. Iz iskustva znamo da je vodstvo uvijek u pravu i ne znamo zašto bi se nas apostrofiralo kao krivce za pogreške koje se povremeno događaju. Tko radi, taj i griješi, a tko razmišlja, griješi još i više pa vjerujemo da nam se ne može zamjeriti što smo mogućnost pogreške htjeli svesti na minimum.”

Iz NCVVO-a smo pokušali dobiti komentar, ali su vrata Centra ostala čvrsto zatvorena. No, od povjerljivih izvora smo doznali da je razlog izaženju u susret nastavnicima i učiteljima s odgađanjem ispita bio taj što je i sam NCVVO svjestan težine gradiva i da se razmatra odgađanje ispita iz Građanskog odgoja za nekoliko godina, pa i možda čak desetljeća, dok u Hrvatsku ne stigne svježi obrazovni kadar iz Sirije, Afganistana i zemalja podsaharske Afrike koji će, vjeruju, lakše usvojiti navedene pojmove.

Naš sugovornik je također dodao da je i njemu dosta negativne selekcije u školstvu, ali da je očito jedini način da se u nekim školama prestane sa zapošljavanjem po babi i po stričevima – što je tradicija očito preduboko ukorijenjena u Hrvata – je da ravnatelj bude crnac.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!