OTKRIVAMO SADRŽAJ DOPISA PROTIV SABORSKOG ZASTUPNIKA ‘Nasilno upada, agresivan je, neovlašteno snima djecu i manipulira maloljetnicima’

(Jutarnji list) Policija u Zagrebu zaprimila je najmanje tri prijave iz srednjih škola da je saborski zastupnik Ivan Pernar neovlašteno, pritom ignorirajući upozorenja zaposlenika, ulazio u srednje škole i fotografirao se s maloljetnicima.

Ravnateljica zagrebačke Hotelijersko-turističke škole Marija Rašan Križanac potvrdila je jučer Jutarnjem da je o incidentu dopisom obavijestila predsjednika Sabora Božu Petrova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, dječju pravobraniteljicu i 1. policijsku postaju Zagreb. Saborski zastupnik, rekla nam je ravnateljica, prekršio je Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o zaštiti osobnih podataka, niz članaka iz Konvencije o zaštiti i pravima djeteta, a na koncu i kućni red i statut škole.

– Saborski zastupnik Ivan Pernar ušao je u školu na vrlo neprimjeren način, bez prethodne najave. Ignorirao je zaustavljanje na porti i ulazio u razrede. Obavijestila sam roditelje, a s učenicima smo razgovarali i ja, i nastavnici, i osoblje iz stručne službe – kaže Rašan Križanac. Prema njenim informacijama ova škola nije jedina u koju je zastupnik Pernar nasilno ušao.

U dopisu institucijama navela je da su malodobna djeca (mahom 15-godišnjaci) ovim činom iskorištena u političke svrhe, da su se malodobni učenici slikali bez znanja i odobrenja roditelja te su fotografije objavljene na Facebooku.

Bez zaštitara

– Da mi se prethodno najavio, vrlo rado bih porazgovarala s njim. Nemam ništa protiv da s djecom komunicira bilo tko, samo moram znati zašto, odnosno s kojim predviđenim ishodima. Na ravnatelju je da procijeni je li sadržaj koji se nudi učenicima primjeren i da za to preuzme odgovornost – kaže ravnateljica. Kao dodatni problem ističi da škole nemaju zaštitarske službe. Pritom njena, Hotelijersko-turistička škola, ima sedam nezaštićenih ulaza, a u središtu je grada.

Prema mišljenju ravnateljice, Pernarov način ulaska u škole ne odgovara komunikaciji zastupnika.

– Svojim činom srušio je sve što je možda i dobro poručio u nekim javnim istupima. Šteta što je na ovaj način srozao neke važne sadržaje društvenog života i pretvorio ih u farsu vlastitom agresijom. Ako ga je netko naveo na to, odgovornost je na koncu Pernarova jer je prema djeci učinio nepopravljive stvari. S maloljetnicima se ne smije manipulirati – kaže Rašan Križanac, uz podsjetnik da škola nije politička govornica. U njoj se može raspravljati o politici, ali se ne može nasilno ulaziti u školu.

– Moj je zaključak da saborski zastupnik Ivan Pernar mora ozbiljno promisliti o svome činu, a ne stvarati kaos i manipulirati djecom. Tužno je da se u takvom stanju može djelovati na mase, i to bez odgovornosti. Tu je šteta nesaglediva – ozbiljno poručuje ravnateljica.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da su protiv Ivana Pernara primili nekoliko dojava vezano uz njegove posjete školama. Sve navode iz prijava policija provjerava i potom će nadležnom Državnom odvjetništvu proslijediti izvješće na daljnje postupanje.

Policija provjerava

Uz upadanje u škole, sporne su i fotografije koje je objavio na društvenim mrežama. Na više fotografija jasno je vidljivo da su snimljene unutar ustanova, a neke od njih nastale su u školskom dvorištu. Na jednoj od fotografija, koja je u međuvremenu uklonjena, uočava se smotuljak koji konzumiraju djeca u Pernarovoj prisutnosti, a je li sadržaj “smotuljka” duhan ili nešto drugo, nije poznato.

Pošto smo kontaktirali Sabor, nadležne službe potvrdile su da su primile dopis ravnateljice jedne škole.

– Kad je predsjednik Sabora Božo Petrov dobio uvid u dokumentaciju, saborske službe prijavu su proslijedile nadležnim institucijama od kojih očekujemo odgovor – potvrdili su nam u Saboru.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić također je zgrožena ovakvim ponašanjem.

– To je nedopustivo kršenje propisa. Jedno je javno izgovorena riječ, a drugo neovlašten ulazak u školu, i to više puta. Zanima me samo kako bi se provela bilo koja druga osoba da tako uđe u školu i kako bi to završilo. To što je gospodin Pernar saborski zastupnik ne daje mu za pravo da bude toliko suprotan zakonima – kaže pravobraniteljica.

U razgovoru s učenicima Hotelijersko-turističke škole, čiji ćemo identitet zaštititi, doznajemo da je gužva nastala tijekom velikog odmora.

– Izašla sam na veliki odmor i na izlazu iz škole bilo je okupljeno mnogo učenika od kojih nismo mogli proći do pekarne. Isprva nisam znala što se događa, samo sam vidjela mobitel “u zraku” kojem je uključena prednja kamera. Prijateljica mi je rekla da je to Pernar – kaže učenica i dodaje da  o Pernaru znaju samo to da je izbačen iz Sabora.

Nakon toga, kažu učenici, mnogo njih fotografiralo se sa zastupnikom te ga je netko od učenika pozvao da uđe u školu.

– Naša profesorica išla ga je ispratiti na stražnji izlaz škole, no on je skrenuo u još jedan razred jer ga je jedna učenica pozvala. Poslije su nas neki profesori “napali”, odnosno ispitivali kako nam on može biti idol. Rekli su nam da on ne smije, kao ni bilo tko drugi, ući u prostore škole ako nije djelatnik ili učenik – kažu učenici.

Zakonske odredbe

Nekadašnja ministrica obrazovanja i dugogodišnja ravnateljica gimnazije Ljilja Vokić zgrožena je ovakvim upadima u školu.

– U takvim slučajevima treba odmah pozvati policiju. Kod nas se moglo ući isključivo uz osobnu iskaznicu i da se točno zna gdje i zašto osoba ide. Imali smo incidentne situacije pokušaja ulaska u školu, ali uvijek smo zvali policiju. Čak se čudim da roditelji na ovo nisu ozbiljno reagirali – kaže Lj. Vokić.

No, koje bi sankcije Pernar uopće mogao imati i prema kojim zakonskim odredbama može biti sankcioniran?

U Zakonu o odgoju i obrazovanju članak 59 govori da je u školskim ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu, smatra da je Zakon u tom dijelu nedorečen i manjkav.

– Postoji taj jedan članak koji bi se eventualno mogao povezati s ovim slučajem jer je očito riječ o promociji, ali je jedini i dosta općenit – kaže Stipić i dodaje da bi slučaj Pernar mogao donijeti nešto dobrog u smislu da se pri novoj izradi zakona jasno reguliraju pravila oko neovlaštenog pristupa prostorima škole.

No, unatoč činjenici da je riječ o nedopustivom ponašanju, Pernar bi za lutanje po školama mogao dobiti samo prekršajnu prijavu.

– Nema govora o kaznenom djelu. Ipak, ono što bi moglo biti u sferi Kaznenog zakona jest neovlašteno snimanje i distribuiranje fotografija maloljetnika bez dozvole – pojašnjava nam odvjetnik Veljko Miljević. Komentar smo pokušali dobiti i od resornog ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića koji nije odgovarao na pozive i poruke.

3 Comments

  1. Ivane, Ivane…, sram te i stid bilo! 🙂
    Možeš li se s nekim ovlaštenije slikati nego ako on s tobom pozira. Djeca su sigurno ponosna što su na slici s hodajućom legendom. Imat će se čime pohvaliti i prijateljima i unucima.
    Promidžbu, koja je u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja, sigurno je radio. Promicao je zdrav razum, drugi kut gledanja i pobunu koja je prirodna osobina mladosti, a školstvo ju sustavno guši. Ivan je u jedno jutro napravio više za građanski odgoj nego će ove babe-žabe, da se djecom bave sto godina.

  2. E ozbiljne li države kad jedan Pernar do ove mjere ugrožava njezine institucije. Na ovo se čovjek može samo nasmijati.
    Ravnateljica bi ga primila i porazgovarala da se najavio? A možda on uopće nije htio razgovarati s njom?
    Interesantno je kako na ovakve trivijalnosti reagira ravnateljica, pravobraniteljica, policija, šef Sabora. Istovremeno, dok školstvo propada, dok djeca dolaze gladna na nastavu, nemaju po školama sapuna ni papira, nemaju dvorane za tjelesni, gdje su onda institucije?
    Problem je što je on došao bez najave? A nije problem kad roditelji dolaze u škole i divljaju, razbijaju i prijete? Ili su možda roditelji bili najavljeni?
    E, baš koješta!

  3. kad u razrede upadaju razni trgovci i prodaju bofl robu to je u redu, kad vjeroučitelji na vjeronauku pred izbore sugeriraju učenicima za koga treba glasati to je demokracija, kad se kilo jabuka plaća 28 kuna onda je to zdrava prehrana, kad se djeca u četvrtom razredu vode u skupe hotele onda je to škola u prirodi, kad se starim udžbenicim doda novi omot to je zakonska obaveza za modernizacijom udžbenika, kad nam za ministra postave lopinu i plagijatora onda se to zove vjerodostojnost. problem nastaje kad u školu dođe lik koji na te stvari upozorava. tada kreće kampanja za zaštitu naše nevine dječice.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!