Vjeronauk i dalje uči djecu da su ateisti krivi za Auschwitz

(N1) Hrvatska javnost bila je zgrožena izlaganjem Borisa Jokića u kinu Europa na Bug Future Showu, kada je ustvrdio da se u Hrvatskoj i dalje uči informatika prema programu iz 1993. godine. Međutim, daleko da je to jedini problem hrvatskom nastavnom programu. Jedan od njih osobno je ignorirao – Jokić.

Centar za građansku hrabrost je danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta podsjetio hrvatsku javnost na još jednu stvar koja se uči u školama, a koju Ministarstvo obrazovanja sustavno ignorira usprkos njihovim opetovanim pritužbama i zamolbama.

Radi se o navodu iz udžbenika za 8. razred osnovne škole “S Kristom u život”, koji je izdala Kršćanska sadašnjost.

“Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Oświęcim”, navodi se u tom udžbeniku.

Ne može se reći da ovo iznenađuje, budući da se ništa ne poduzima niti po pitanju knjige “Moj tata spava s anđelima”Stjepana Tomaša, koja je i dalje dio lektire za šesti razred osnovne škole, premda od 1996. do danas, prema ulomcima koje je Centar za građansku hrabrost prijavio na niz adresa, širi netrpeljivost prema osobama srpske nacionalnosti, kao i simpatije prema ustaškom režimu.

U prvom redu, prijava je poslana nadležnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, koje nije reagiralo. Prigovor je poslan, naime, Agenciji za odgoj i obrazovanje, dječjoj pravobraniteljici, pučkoj pravobraniteljici, Borisu Jokiću, koji je u vrijeme pritužbi bio nadležan za reformu kurikuluma, i Srpskom narodnom vijeću.

SNV je reagiralo, navodeći da je svjesno o čemu se radi, ali i da reakcije nema, a zasad im je odgovorila i pravobraniteljica za djecu, koja je navela da “ne može naređivati ni zabranjivati, niti se od nje očekuje stručna recenzija bilo kojeg sadržaja pa tako ni sadržaja koji su na popisu obavezne lektire za osnovnu školu”.

“Očekujemo da će donositelji odluka voditi računa da sadržaji obavezne lektire ne budu protivni Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka. Nadalje, prema novom prijedlogu kurikuluma hrvatskog jezika iz veljače ove godine, dostupnog na web stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sporna knjiga nije na popisu predloženih književnih djela za cjelovito čitanje. No budući, novi prijedlog kurikuluma još nije na snazi, Vaše primjedbe možete uputiti na nadležno postupanje ministru znanosti, obrazovanja i sporta”, navela je u odgovoru Centru Ivana Milas Klarić.

“Očekujemo da će nadležni poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti te otkloniti s aktualnog popisa ona djela koja su protivna Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka, a koja se posebice odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina te ravnopravnost spolova”, zaključila je.

Ministarstvo, Agencija, pa ni Boris Jokić, nikada nisu reagirali na ovaj problem.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!