Nova sramota: Barišićevo ministarstvo demantiralo pomoćnika ministra

(Index.hr) Pomoćnik ministra u ministarstvu znanosti i obrazovanja, Momir Karin, najavio je da bi se od sljedeće godine moglo uvesti radno vrijeme za učitelje i nastavnike.

Oni pak neovisno o duljini nastave koju taj dan vode imali obvezu biti šest sati na radnom mjestu. Šest sunčanih sati, a ne školskih, najavio je Karin za jedan dnevni list. Jedan od ciljeva takve mjere je, pojasnio je tada pomoćnik mistra, da učenici mogu dulje boraviti u školama, a poslala bi se i poruka da nastavnici nisu neradnici.

Izmjene zakona koje bi uvele obvezno radno vrijeme za učitelje i nastavnike trebali bi se donijeti do lipnja, a ovaj program započeti u rujnu 2017., odnosno u novoj školskoj godini.

Ipak, najavu radne obveze iskritizirali su, očekivano, sindikati. Oni smatraju da učitelji već sada dovoljno rade i da je “svima jasno koliki trud ulažu nastavnici u obavljanje svojih svakodnevnih obveza”, poručuju iz Sindikata učitelja Hrvatske. “Kako učitelji mogu biti neradnici kad stvaraju najveći potencijal i temelje ovoga društava?!”

Stav pomoćnika ministra nije službeni stav ministarstva

Iz ministarstva kojem je na čelu Pavo Barišić, poznat po plagiranju za kojeg se ispričao izvornom autoru, su se, nakon blagdanskog prazničenja i gotovo tjedan dana od izjave pomoćnika ministra, oglasili te rekli – to nije službeni stav ministarstva. “Izjave pomoćnika ministra Momira Karina za jedan dnevni list o prijedlogu reorganizacije nastave su njegove ideje vezane uz to pitanje te ne predstavljaju službene stavove Ministarstva znanosti i obrazovanja”, objavili su na svojim internetskim stranicama sinoć u kasnim noćnim satima.

Dodaju i da će organizaciju nastave razmotriti Povjerenstvo koje će raditi na nacrtu zakonskih izmjena te da će sve biti “usuglašeno sa svim ključnim dionicima u sustavu i donesene u najboljem interesu učenika kao središtu odgojno-obrazovnog procesa”, ma što god to značilo.

Ovo je već drugi čelnik tog ministarstva od kojeg se ministarstvo – ogradilo. Podsjetimo, državni tajnik Matko Glunčić je za loše rezultate na PISA istraživanjima napao djecu s posebnim potrebama i nacionalne manjine, a ministarstvo je i tada poručilo – to nije službeni stav ministarstva. Ipak, koji je službeni stav – nisu pojasnili.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!