Ekskluzivno: Sukobljene strane u kurikularnoj reformi na pragu dogovora

(HRT) Ni nakon 25 godina Hrvatska nije provela reformu školstva – jedina u Europi. No sve je glasnija ideja da i oponenti kurikularne reforme, ali i oni koji su sudjelovali u njezinoj izradi nastave raditi zajedno. Da je to jedino rješenje, slažu se i oni koji su 1990. prvi počeli s reformom školstva koja je, nažalost, zaustavljena.

Kada je o školstvu riječ, Hrvatska je najbogatija država na svijetu. Plaćamo masno međunarodna istraživanja o znanju naših učenika, a rezultatima se ne koristimo. Izdvajamo 25 godina novac za reforme školstva, a onda ih međusobno zaustavljamo. E, sad bi bilo dosta – kaže skupina stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi, ali i oni koji su bili žestoki kritičari.

Mišljenja sam staro ne odbaciti, uzeti u obzir suvisle recenzije i s tim nastaviti i sigurno je da reforma ne može čekati, smatra profesorica hrvatskog jezika Dubravka Brezak Stamać.

Boris Jokić spreman je na suradnju. Osobno mislim da ne treba ovu reformu odbaciti, na tim dokumentima treba još raditi, oni nisu savršeni. Ako je potrebno doraditi i zajednički raditi mi smo oduvijek bili otvoreni za to, rekao je bivši voditelj Kurikularne reforme.

Kažu, netko mora biti glas razuma. Previše je novca i vremena potrošeno. S tim se slaže i Dragutin Rosandić, koji je 90- tih sudjelovao u prvoj reformi školstva.Zanimljivo je, dodaje, kako uvijek isti ljudi kritiziraju.

Još je jedan zanimljiv podatak. Mi smo počeli 90- tih, kao i Slovenci s reformom školstva, no oni su je proveli, a mi se izgubili u podmetanjima.

Svoj prijedlog zajedničkog rada na reformi iznijet će premijeru i resornom ministru. Nadajmo se da i tu ideju vječni kritičari neće pokušati zaustaviti.

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!