Reorganizacija Udruge “Nastavnici organizirano”: ukida se pravna osobnost, osniva se Mreža

U proteklih nekoliko mjeseci proveden je i dovršen administrativni dio postupka za reorganizaciju Udruge “Nastavnici organizirano”. Taj administrativni dio sastojao se uglavnom od ukidanja pravne osobe “Udruga nastavnici organizirano”, a ono što slijedi bit će nastavak uspostavljanja mreže koji je efektivno započet osnivanjem udruge i uspostavljanjem kontakata, što osobnih, što mrežnih, diljem Hrvatske. Ovaj proces započeo je još u veljači na tada održanoj skupštini udruge kad je donesena odluka o ukidanju pravne osobe. Više-manje sve je objašnjeno u obrazloženju odluke koje se nalazi u nastavku teksta.

Istovremeno, dovršene su tehničke pretpostavke za formiranje Mreže. Detalji ovdje (klik).

Razlozi ukidanja pravne osobe “Udruga Nastavnici organizirano”:

A. U toku nekoliko godina postojanja pravne osobe, nije se pokazala opravdanost ovakvog formalnog dijela postojanja udruge. Sve uspješne akcije koje su izvedene – medijski napisi, javne kampanje, sudjelovanje u javnim raspravama, lobiranje, pokretanje rasprava, postavljanje pitanja, okupljanje učitelja i nastavnika na raznim razinama i u raznim oblicima – nisu ni na koji način ovisile o formalnoj komponenti udruge upisanoj u registar udruga niti je za to bilo potrebno imati formalno uređeno financiranje. Iako je u početku bilo ideja za čije je ostvarenje bilo potrebno imati pravnu osobnost, s vremenom se pokazalo da to ipak nije tako.

Jasno je da će se UNO istim aktivnostima baviti i dalje.

B. Iako poprilično mali i gotovo zanemarivi, financijski trošak održavanja bankovnog računa kao i vrijeme potrebno za održavanje dokumentacije koju zahtijeva država, s obzirom na točku A, potpuno su nepotrebni. Umjesto popunjavanja formulara i tablica i razmišljanje o tome što je još ostalo nepopunjeno od sve papirologije koju, kao formalna udruga, treba imati, procjenjujemo da je bolje utrošiti vrijeme, trud i energiju na konstruktivne i kreativne aktivnosti koje će doprinijeti ciljevima, a ne na birokratsko ispunjavanje formalnih obaveza. Očekujemo da će ukidanje pravne osobe osloboditi dio vremena i energije na bavljenje konstruktivnijim stvarima.

C. U proteklih deset godina od strane državne uprave neprestano se pooštravaju propisi i povećava broj obaveza koje se stavljaju pred nevladine organizacije. Prestanak formalnog dijela rada udruge “Nastavnici organizirano” je dijelom i protest protiv takve birokratizacije za koju smatramo da guši građanski sektor i samo služi profesionalizaciji i unovčavanju nečega što je u svojoj osnovi neprofitno. Jasno je kome je to u interesu, a i kome je to protiv interesa i u skladu s tim donosimo odluku o pomicanju težišta na neformalne metode rada – a samim tim i manju mogućnost stavljanja pod kontrolu od strane birokracije i državne administracije.

Ukratko: praktički se ne mijenja ništa, osim što smo sada sa sebe otresli formalne obaveze i, u neku ruku, možemo djelovati slobodnije.

5 Comments

  1. Neoliberalni totalitarizam je doživio ono što je komunizam doživio padom Berlinskog zida. Još se koprcaju, ali i jednima i drugima definitivno je odzvonilo

  2. E, jesam reko da je ludilo, a? 😀 Manite se fejzbuka, na portalu je tulum!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!