Crkva naredila ravnateljima da vjeronauk tretiraju kao obavezni predmet

(Index.hr) U VEĆINI osnovnih škola u Hrvatskoj vjeronauk je bitniji i ima prioritet ispred informatike, latinskog i stranih jezika koji su također, kao i vjeronauk, izborni predmeti!

Da je tome tako dokazuje činjenica da je većina osnovnih škola organizirana tako da je vjeronauk  “uklopljen” u redovni raspored, dok se za ostale izborne predmete, u najvećem broju slučajeva, treba ići u suprotnu smjenu. Naravno, poseban je problem za one đake koji nisu odabrali vjeronauk kada se taj predmet pojavi u sredini rasporeda ili na samom početku, no čini se da veliki dio ravnatelja osnovnih škola taj problem ne brine jer ne želi imati problema s Crkvom u Hrvata. 

Dopis Kaptola ravnateljima osnovnih škola

Naime, većina zagrebačkih škola ovog je ljeta primilo dopis Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u kojem se podsjeća na “pravni status vjeronauka određen Ugovorom o suradnji na području odgoja i kulture, sklopljenim između Republike Hrvatske i Svete Stolice 1996. godine”. U dopisu je potpisana predstojnica tog ureda Blaženka s. Valentina Mandarić.

Kaptol je tako posebnim dopisom zaprijetio ravnateljima “Ugovorom o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama” tvrdeći da vjeronauk u osnovnim školama nije izborni predmet nego obavezni!?

“Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, članak 1., stavak 1., vjeronauk je ‘obvezni predmet za one koji ga izaberu’. Izbornost se odnosi na učenike, roditelje i skrbnike. Budući se vjeronauk „odvija pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta“, ističemo da predmet vjeronauka spada u obvezatnu satnicu, napose s obzirom na položaj unutar rasporeda sati, te se time nastava vjeronauka ne može organizirati u suprotnim smjenama”, objašnjavaju dopis ravnateljima iz Zagrebačke nadbiskupije za Index.

Ministarstvo: Nije do nas, nego je do škola

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, za sada gleda blagonaklono prema prijetnjama Kaptola ravnateljima Osnovnih škola.

“Dnevni raspored sati (dnevna i tjedna organizaciji rada) u ingerenciji je školske ustanove i dio je godišnjeg plana i programa rada školske ustanove. Školski odbor tekuće školske godine na osnovi nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma do 30. rujna donosi godišnji plan i program rada na temelju prethodnog mišljenja vijeća roditelja”, kažu nam iz ministarstva kontroverznog Predraga Šustara.

O tezi kako ovakvim postupcima vjeronauk postaje važniji predmet od stranih jezika ili informatike iz Ministarstva nam daju općenit odgovor.

Svi su važni, ali ima i važnijih?

“Prema nastavnom planu i programu svi su predmeti jednako važni. Nastavni plan i program za osnovnu školu nije sastavljen prema važnim i manje važnim predmetima. Nastavni plan i program za osnovnu školi sa svim propisanim predmetima osigurava svakom djetetu završavanje osnovne škole koja je Ustavom RH obvezna razina obrazovanja”, kažu na kraju iz Ministarstva dodajući da se trenutno radi  rješenje u smjeru  dodatne izobrazbe nastavnika u osnovnim školama te stimuliranja upisa novih mladih ljudi na nastavničke smjerove informatike.

Autor: I. Ćimić

4 Comments

  1. Crkva naredila ravnateljima…
    Neki dan čitamo upute U ime obitelji kako se infiltrirati u školske odbore, miješaju se u raspored, plan i program – mislim da se davno izgubio osjećaj za mjeru!
    Nije ni čudo što ih je onomad Josip II. razjurio sa svog dvora!
    A i Voltaire je rekao nešto po tom pitanju!

  2. Ja sam mislila da sekularnost znači da Crkva nema ovlasti nad radom državnih institucija, ali izgleda da nisam dobro razumjela…

  3. Nastavnici prenose index.hr. Dakle, toliko daleko smo dogurali…

  4. Možemo citirati i oca domovine, Antu Starčevića, ili, recimo, Stjepana Radića, Kukuljevića Sakcinskog, gore spomenutog Voltairea, Dantea…
    Odgovara li Vam to više?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!