LOŠ, GORI, ŠUSTAR Čak i u HDZ-u priznaju: ‘On je naš najveći promašaj, nesposoban i nesiguran’

(Jutarnji list) Više nema sumnje, HDZ-ov ministar obrazovanja Predrag Šustar zaslužan je za slogan kojim na iduće parlamentarne izbore izlazi oporbeni SDP – “Siguran smjer za obrazovanje”. Da nije bilo Šustarovih grešaka čija je kruna upropaštavanje kurikularne reforme, Zoran Milanović teško da bi se odlučio u fokus kampanje 2016. staviti školsku reformu.

Priča o Predragu Šustaru, 46-godišnjem Riječaninu, nositelju akademskog naziva Dottore di ricerca in Filosofia i neiskusnom političaru, priča je o ambiciji iznimno štetnoj ne samo po sustav znanosti, obrazovanja i sporta, nego i po stranku iz koje dolazi.

Nakon prethodnog kratkog i neuobičajeno prevrtljivog političkog iskustva – iz stranke Laburista koja je bila lijevo od SDP-a prebacio se u HDZ – u visoku je politiku ušao početkom godine ostavljajući dojam ugodnog sugovornika. Njegova stranka u kojoj nije bio pozicioniran ni blizu vrhu dodijelila mu je prije pola godine upravljanje trima iznimno problematičnim sustavima, što je bivši dekan riječkog Filozofskog fakulteta prihvatio s vidljivim gestama ponosa.

Na vrhu liste

Zbog nesigurnosti i ostavljanja dojma da je riječ o čovjeku koji ne voli donositi odluke (što je samo po sebi paradoks za nekoga tko je odlučio biti ministrom), nakon tri mjeseca propuštanja reakcija na niz vulkanskih pojava koje bi ga u okolnostima stabilne i moralno zrele Vlade netom izbrisale s političke scene, Šustar se gotovo preko noći – preciznije, odmah po padu Vlade Domoljubne koalicije – pretvorio u agresivnog reakcionara.

Zbog štete koju je uspio napraviti u ekspresno kratkom mandatu može se staviti na listu kao najneuspješniji obrazovni ministar u zavidnoj konkurenciji i najgori ministar u HDZ-ovoj Vladi.

Jedno od pitanja koje se nametnulo i prije no što je SDP u fokus svoje kampanje stavio obrazovanje jest – za koga zapravo radi Šustar? Preciznije, je li njegova politika ujedno politika HDZ-a?

Prvi zadatak

Izvor u toj stranci, upućen i u proces postavljanja Šustara za ministra, tvrdi da im je Šustar potpuno izmaknuo kontroli. Primjer daje u posljednjem skandalu sa slaganjem upravnih vijeća.

“Prvi zadatak u mandatu koji je dobio, dakle prije mnogo mjeseci, bilo je postavljanje upravnih vijeća visokoškolskih institucija i znanstvenih instituta. Nije poslušao, odluke je počeo donositi prekasno. U slučaju odabira Upravnoga vijeća kninskog Veleučilišta trebalo mu je biti jasno i upozorenje koje smo mu dali, a to je da u upravnim vijećima ne dopušta primat lokalne samouprave, već da ih drži pod kontrolom eventualnim izborom jednoga člana upravnoga vijeća.

Ni tu nije poslušao, kao niti u nizu drugih stvari, poput hitne intervencije na Jokićev ultimatum. Tu je danima šutio i nije donosio nikakvu odluku”, kažu u HDZ-u, uz ocjenu da se Predrag Šustar pokazao potpunim promašajem: nesposoban, nesiguran, nesuradljiv. Pojedincima iz stranke koji su mu htjeli pomoći kada su shvatili da se teško snalazi, Šustar se – tvrde u HDZ-u – prestao se javljati na mobitel.

Cijeli članak pročitajte u tisaknom izdanju Globusa

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!