Sve afere ministra Šustara; ovako popisane na jednom mjestu djeluju potpuno nadrealno

(Telegram) Tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar, prošloga je tjedna krenuo u onaj bizarni pokušaj promjena članaka Zakonu o sportu koji ne konveniraju Zdravku Mamiću.

A onda su ga, istog tjedna, ozbiljno osramotili i vodeći znanstvenici koji su podigli kaznenu prijavu protiv njegovog Ministarstva. Čim je preuzeo mandat, pažnju su izazvale njegove stare, polemične teze iz znanstvenog rada, kojima je doveo u pitanje evoluciju, a u ovih šest mjeseci našao se usred nekih vrlo ozbiljnih skandala. Izvukli smo najbizarnije.

1.Štednja na prijevozu srednjoškolaca

U nacrtu prijedloga proračuna za 2016. Vlada je odlučila smanjiti državne subvencije za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom. Planiralo se uštedjeti 94 milijuna kuna godišnje.

Nakon prilično žestokih reakcija iz svih redova, od srednjoškolca, preko sindikata do oporbe, ministar je reterirao. Uštede na učeničkim subvencijama odgodio ih je za sljedeću godinu. “Jedna malena saga ima sretan završetak”, izjavio je i ispričao se roditeljima.

2. Propast kurikularne reforme

Voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme dr. Boris Jokić zatražio je od ministra Šustara razrješenje s dužnosti. Zahtjev su obrazložili političkim pritiscima, te ustvrdili da je potpora Ministarstva u provođenju reformi tek deklarativna. “Politički pritisak je jednostavan. Saborski odbor je donio odluku da se proširi radna skupina. To ne bi bilo problematično da se iskomuniciralo. Piše da bi ta skupina trebala odlučivati što će se raditi, a što ne. To nas vraća u vrijeme cenzure i komunizma,” objasnio je. Jokić je kazao i da nekim članovima skupine od rujna nisu stigli ugovori ni naknada putnih troškova za službena putovanja.

Dva dana kasnije, ministar Šustar je održao presicu na kojoj je optužio članove radne skupine za kašnjenje i neprofesionalnost. Zatim ih je pozvao da se vrate za isti stol i nastave započeti posao. Jokić je istoga dana medijima ponovio zahtjev za razrješenjem. “Želimo naglasiti da je danas od strane ministra izrečen niz optužbi na račun nas sedmero koji smo obični građani. Mi ćemo morati zatražiti pravnu zaštitu.”

Kad se nitko nije uhvatio za njegove optužbe, ministar je pokušao relativizirati masovni prosvjed na koji je, na kraju, izašlo 40 tisuća ljudi u cijeloj zemlji. Doktor Šustar izjavio je kako to okupljanje uopće nije prosvjed nego fešta “na kojoj treba uživati”. I pozvao je građane da masovno dođu.

3. Malo je lagao da Jokićeva suradnica prelazi u njegov tim

Nakon spomenutih optužbi kako su članovi Ekspertne radne skupine “neprofesionalni te kasne”, ipak je pokuša pridobiti neke članove u svoj tim. Dan nakon masovnog prosvjeda, odnosno 2. lipnja, za N1 televiziju pohvalio se kako je Suzana Hitrec istaknuta članica Ekspertne radne skupine i predsjednica udruge hrvatskih ravnatelja, pristala biti njegova posebna savjetnica.

Ta činjenica, komentirao je, “ukazuje na kontinuitet rada u nastavku procesa reformiranja kurikuluma”.

Međutim, gospođa Hitrec isti ga je dan demantirala. Dapače, za HTV-ovu emisiju Hrvatska uživo naglasila kako zajedno sa svojim kolegama iz Ekspertne radne skupine ostaje pri zahtjevu za razrješenjem.

4. Bizaran pokušaj izmjene zakona o sportu

U trenutku kad su novi izbori pred vratima, Vlada tehnička, a Sabor pred raspuštanjem, ministar je odlučio izmijeniti Zakon o sportu. I pritom je skratio uobičajeno vrijeme za javnu raspravu.

Konkretno, odlučio je iz aktualnog Zakona izbaciti dva članka kojima se, otvoreno i oštro, Zdravko Mamić protivi otkako su uvedeni.

Predložena zakonska izmjena ne samo da pogoduje aktualnim nogometnim moćnicima, nego je u ovom trenutku, prema ocjeni stručnjakinje za ustavno pravo Sanje Barić, protuustavna i protuzakonita. Dubinsku analizu bizarnog pokušaja izmjene zakona o sportu pročitajte OVDJE.

5. Kaznena prijava protiv njegovog ministarstva

U petak su, prvi put u povijesti, neki od vodećih hrvatskih znanstvenika podigli kaznenu prijavu protiv Ministarstva. Prijavu koju su podignuli Voditelji deset Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), su, kokretno, Voditelji Znanstvenih cantara izvrsnosti podigli protiv Šustarova pomoćnika Kreše Zadre.

Na to su s odlučili jer, kao tvrde, pomoćnik ministra već mjesecima opstruira rad centara izvrsnosti. U izboru centara, pokrenutih s ciljem unaprjeđenja i jačanja hrvatske znanosti, sudjelovalo 300-tinjak domaćih i međunarodnih recenzenata. Za njihovo financiranje predviđeno je 50 milijuna eura iz europskih fondova, koji će propasti ako ne budu povučeni.

U prijavi stoji kako im je Zadro uvjetovao da pristanu na preraspodjelu sredstava tako da centri dobiju samo 20 milijuna eura, a da se 30 milijuna eura rasporedi drugima. Kada su to odbili jer im taj iznos nije dovoljan za rad, Zadro im je navodno zaprijetio raspuštanjem i raspisivanjem natječaja za odabir novih centara. Zadro je, istaknuli su, doveo u pitanje radna mjesta znanstvenika angažiranih u centrima izvrsnosti, a riječ je tri stotine doktoranada i postdoktoranada. Većina njih će, u slučaju da se ovo pretvori u dugogodišnji sudski proces, otići iz Hrvatske.

2 Comments

  1. Najbolje bi bilo ukinuti MZOŠ, prebaciti financijski dio Ministarstvu financija, a struku i EU fondove AZOO -u. Sustav bi bolje funkcionirao.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!