Očitovanje stručnih radnih skupina Cjelovite kurikularne reforme
– objava za medije –

Podrška Ekspertnoj radnoj skupini Cjelovite kurikularne reforme

Od oko 350 ljudi koji su radili na kurikularnoj reformi, oko dvije trećine (do ovog trenutka) podržalo je Borisa Jokića i njegov tim. Tekst pisma podrške prenosimo u cijelosti. Popis onih koji podržavaju ovu izjavu nalazi se na dnu teksta.

Stručne radne skupine izražavaju podršku Ekspertnoj radnoj skupini kao i nezadovoljstvo načinom odnosa dijela struktura vlasti prema Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Mi, predstavnici struke, angažirani na osnovi javnog poziva, na osnovi znanja i radnog iskustva, članovi stručnih radnih skupina koji su u reformu uložili vlastito znanje, iskustvo, entuzijazam i vrijeme, p o d r ž a v a m o Ekspertnu radnu skupinu na čelu s Borisom Jokićem u nastojanju da se s ovim poslom nastavi prema pravilima struke, demokracije i transparentnosti, a bez uplitanja politike i ideologije. Podsjećamo, ideja reforme usmjerena je isključivo prema dobrobiti djece i razvoju hrvatskoga društva, neovisno o političkim opcijama i svjetonazorima.
Solidarni smo s Ekspertnom radnom skupinom i inzistiramo na ostvarenju uvjeta da se posao dovrši prema pravilima struke, neovisno o politici.

Od svih obrazovnih reformi dosad, ovo je prva u kojoj je svatko imao priliku sudjelovati, što su mnogi pojedinci i institucije iskoristili. Ne treba zaboraviti da bi tek sada, nakon stručne rasprave, trebala uslijediti javna rasprava u kojoj će sva zainteresirana javnost moći dati svoje mišljenje – riječ je o doista transparentnome i otvorenome procesu kakav se rijetko viđa u Hrvatskoj, a u obrazovanju dosad nije viđen nikada.

Protestiramo zbog neznanja, neupućenosti, nerazumijevanja, ali još više zbog nezainteresiranosti koja u državnim institucijama i političkim opcijama vlada za cjelokupni sustav odgoja i obrazovanja te smatramo da je ovakav tijek događaja samo posljedica nemara i neodgovornosti. Posao koji smo obavili daleko je od savršenog, ali jedini način da ga se korigira jest po spomenutim principima stručnosti, demokratičnosti i transparentnosti, a nikako ishitrenim i nepromišljenim političkim odlukama.

Dok god traje politička borba i svjetonazorsko prepucavanje oko ovih tema, jasno je da će pravi stručni kriteriji padati u drugi plan. Zbog toga, u interesu obrazovanja u cjelini, očekujemo da država i društvo podrže struku te stanu protiv kratkoročnih dnevnopolitičkih interesa bilo koje strane.

Sramotno je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još uvijek nije isplatilo dio putnih troškova i honorara članovima stručnih radnih skupina za pisanje dokumenata i provođenje stručne rasprave, suprotno brojnim zakonskim odredbama. Sve to samo govori o (ne)ozbiljnosti i (ne)profesionalnosti institucije koja bi trebala pružati logističku podršku reformi i iskreno se pribojavamo istog pristupa u dugotrajnom procesu koji bi trebao uslijediti, a koji je daleko kompleksniji.

Pozivamo vlast i sve institucije da djelovanjem, a ne samo deklarativno, podrže ovu reformu u svim planiranim koracima da bi u konačnici naša djeca postala zadovoljni i ideološki neopterećeni građani Hrvatske te ravnopravni i kompetentni građani svijeta 21.stoljeća.

Do sada su ovu izjavu u potpunosti podržali:

SRS za jezično-komunikacijsko područje
SRS za Engleski jezik
SRS za Njemački jezik
SRS za Biologiju
SRS MPT Uporaba IKT-a
SRS za Nacionalni kurikulum za umjetničko obrazovanje
SRS za Umjetničko područje kurikuluma
SRS za Talijanski jezik
SRS za Kurikulum predmeta Glazbena kultura i glazbena umjetnost
SRS za Kurikulum predmeta Likovna kultura i Likovna umjetnost
SRS za Sociologiju
SRS za izradu Okvira za poticanje i prilagodbu iskustva učenja te vrednovanja postignuća djece i učenika s teškoćama
SRS MPT Učiti kako učiti
SRS za Informatiku
SRS za Društveno-humanističko područje
SRS za Nacionalni kurikulum za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje
SRS MPT Održivi razvoj
SRS za Tehničko i informatičko područje
SRS za Pravoslavni vjeronauk
SRS Islamski vjeronauk
SRS MPT Osobni i socijalni razvoj
SRS za Povijest
SRS za Politiku i gospodarstvo
SRS za Prirodu i društvo
SRS Hrvatski jezik
SRS za Tehničku kulturu
SRS za Prirodu
SRS za Češki jezik
SRS za Etiku
SRS za Filozofiju
SRS za Logiku

Skupine kod kojih se dosad nisu javili svi članovi:
SRS Francuski jezik (za sada podržalo 5 od 7 članova)
SRS za MPT Građanski odgoj (4/5)
SRS za TZK (8/9)
SRS Matematika (8/11)
SRS za Matematičko područje (7/9)
SRS za Kemiju (6/9)
SRS za Okvir vrednovanja procesa i ishoda učenja (5/7)
SRS za Talijanski jezik (materinski) (4/7)

9 Comments

  1. pametniji popušta????

    Molim Vas nemojte jer budale su preuzele sve…. nemojte da više pametniji popušta!!!!

  2. Travnička 71
    Nisam ničiji ali sam nastavnik s iskustvom u “realnom sektoru”. U ovome sam procesu dobio priliku sudjelovati. Očito nas takvih ima puno, pa su se manipulatori na vlasti uplašili gubitka nadzora.

  3. Kao majka studentice i srednjoškolske podupirem rad expertne skupine i dižem svoj glas protiv politikantstva nad reformom školstva.

  4. Clanica sam SRS za Okvir vrednovanja procesa i ishoda ucenja u osnovnoskolskome i srednjoskolskome odgoju i obrazovanju. Potpisujem podrsku ERS-u.

  5. Članica sam SRS za izradu Kurikuluma za Češki jezik po modelu A. U ime svih članica (5/5) izražavam podršku ERS i g. Borisu Jokiću.
    Solidarni smo s Ekspertnom radnom skupinom i inzistiramo na ostvarenju uvjeta da se posao dovrši prema pravilima struke, neovisno o politici.

  6. P o d r ž a v a m o Ekspertnu radnu skupinu na čelu s Borisom Jokićem u nastojanju da se s ovim poslom nastavi prema pravilima struke, demokracije i transparentnosti, a bez uplitanja politike i ideologije. Ideja reforme usmjerena je isključivo prema dobrobiti djece i razvoju hrvatskoga društva, neovisno o političkim opcijama i svjetonazorima.

    Vesna Mikjel, predsjednica Udruge učitelja razredne nastave PGŽ

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!