Nastavnici organizirano pozivaju vas na raspravu o kurikulumu

U ponedjeljak, 29. veljače, objavljeni su dokumenti koji su rezultat osmomjesečnog rada na kurikulumu nekoliko stotina nastavnika i znanstvenika vezanih uz i zainteresiranih za hrvatski obrazovni sustav. Kako je javno proklamirano, dokumenti su sada dostupni cijeloj – a posebno stručnoj – javnosti i nadležne institucije su pozvale sve zainteresirane na javnu raspravu o njima. Međutim, tehnički, za sada nije ponuđen nikakav okvir za tu raspravu i nije potpuno jasno kako bi se ona mogla provesti, a da u njoj sudjeluju zaista svi koji bi trebali i koji bi za to mogli biti zainteresirani. Zato udruga Nastavnici organizirano stavlja na raspolaganje stabilan i koherentan kanal pogodan upravo za takvo nešto – svoj web forum kao jedino mjesto ove vrste na “hrvatskom” internetu posvećeno isključivo osnovnom i srednjem obrazovanju.

U tu svrhu smo otvorili i poseban podforum posvećen upravo ovoj kurikularnoj reformi.

Tehničke detalje koji bi mogli pomoći kod priključivanja i savjete i smjernice stavit ćemo na kraj ovog teksta, a sada samo kratko objašnjenje zašto je ova forma pogodnija od mnogih drugih.

Internet forumi ovog tipa po nekima su zastarjela forma komuniciranja. Međutim, činjenica je da i dalje pružaju najbolju kombinaciju trajnosti, fleksibilnosti, ažurnosti i preglednosti. Omogućavaju velik broj istovremenih diskusija po različitim temama koje su sve dostupne odmah, sljedećeg dana kao i nekoliko godina kasnije, kako za pregledavanje, tako i za kompiliranje, uređivanje i analiziranje. Jednostavno, forum je drastično pojednostavljeni oblik segmentirane baze razmjene ideja i mišljenja kojoj se možete vraćati, uređivati je i dodavati joj nove stvari dok god postoji, za razliku od mnogih popularnijih servisa u kojima tema potone nakon dva dana i potreban vam je ekspedicijski korpus da je ponovo iskopate.

Svrha komuniciranja na forumu ne bi nužno bila formalno prikupljanje komentara na kurikulum nego tehnički pogodno mjesto za raspravu, “prazna ploča” za škrabanje te razmjenu i propitkivanje – “glancanje” mišljenja. Naknadno, ako se pokaže da bi to bilo dobro, izneseni tekstovi se uvijek mogu prikupiti, urediti i posložiti i onda poslati nadležnim institucijama, ili jednostavno ostati tamo u svrhu kasnijih referenci. Sve to je na diskutantima. Forumje najdemokratskije mjesto okupljanja na internetu, ali zato odgovornost uglavnom podjednako leži na njegovim članovima.

Ukoliko ste zainteresirani, uputite se na naš forum ili direktno na dio o kurikulumu.

Tehnikalije

Ukoliko nemate iskustva s ovim oblikom komunikacije, nekoliko tehničkih detalja i preporuka:

1. Forum je po definiciji anoniman. Nitko nikoga ne sprečava da se potpiše imenom i prezimenom, ali primarni cilj je razmjena argumenata, bez obzira na titule. Kad ste na forumu, za vas govori ono što napišete, a ne tko ste. Podržavamo da to tako i ostane, ali na kraju, svatko za sebe donosi odluku. No, ovo znači da nije dozvoljeno otkrivati tuđi identitet, ukoliko ga znate.

2. Ne postoji “uredništvo” foruma. Uobičajeno je da o sadržaju foruma odlučuju njegovi članovi. Naravno, postoje administratori i moderatori koji se brinu da ne dođe do potpunog nereda, ali nisu zaduženi za otvaranje novih tema; to je svatko slobodan napraviti sam. Ukoliko tema o kojoj biste raspravljali ne postoji, ne samo da smijete nego je i poželjno da je otvorite!

3. Registracija traje minutu-dvije i gotovo je trivijalna. Najčeši problem se događa ako link za aktivaciju koji vam dođe u sandučić “pokupi” dodatnu točku na kraju rečenice. Većina problema se riješava ako tu točku jednostavno obrišete.

4. Reklame nisu tu našom voljom i preporučamo da ih maknute aplikacijama kao što je AdBlocker ili slično. No, čak i ovako, ne moraju nužno smetati. Ako vas zaista živciraju, a ne znate kako ih maknuti, pitajte na za to predviđenom mjestu. (Forum je nekoliko godina stariji od udruge i nastao je još u vrijeme kad je korištenje besplatnog javnog servisa bila najlogičnija odluka.)

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!