Može li proračun preživjeti dogovor sa sindikatima? “Pokazali smo dobru volju, ali nećemo čekati tri godine na povišicu”

(Jutarnji list) Vlada sasvim sigurno ove godine neće povećati osnovicu za plaće javnim službenicima za šest posto, što im jamči potpisani sporazum, međutim uvid u Smjernice za izradu proračuna i projekcije za sljedeće dvije godine pokazuje da novac za to povećanje nije predviđen ni u 2017. i 2018. godini!

– Sindikati su pokazali dobru volju i najavili da su spremni pregovarati, ali na ovo – na prolongiranje ispunjenja potpisanog sporazuma za najmanje tri godine – nećemo pristati. To ne dolazi u obzir – rezolutan je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Podsjetimo, sindikati su 2006. godine s Vladom potpisali sporazum po kojem će im se svake od tri sljedeće godine osnovica za plaće povećavati po šest posto. Tako je i bilo do 2009., kad je, zbog krize, Vlada uredbom vratila osnovicu na razinu iz 2008. godine. Nakon štrajka i niza pregovora, sindikati su u konačnici potpisali dodatke sporazumima. Javni službenici su tako potpisali da će im se osnovica automatski povećati za posljednjih šest posto “za mjesec u kojem službeni pokazatelji DZS-a ukažu na rast BDP-a za dva tromjesečja uzastopno prosječno dva ili više posto (mjereno aritmetičkom sredinom)”. Ti su se uvjeti objektivno ispunili još u prosincu prošle godine: tada je DZS objavio da je BDP u trećem kvartalu 2015. rastao za 2,8 posto, što je s rastom od 1,2 posto u drugom kvartalu davalo prosjek od dva posto. Međutim, DZS je tada prvi put odlučio prosječnu stopu rasta izračunati na šest decimala te je zaključio da prosječni rast nije bio dva, već 1,99999 posto.

– Sindikati su tada najavljivali tužbe, ali smo od njih odustali jer je na snazi bilo privremeno financiranje, a i čekali smo da vidimo kako će postupati nova Vlada – kaže Ribić.

Državni službenici pak imaju nešto drugačiji sporazum: u njemu piše da će se osnovica povećati tek kad službeni pokazatelji ukažu na rast BDP-a od “dva i više posto za dva uzastopna tromjesečja”, i to “automatski od 1. siječnja iduće godine”. Nigdje se izrijekom ne spominje prosječan rast izračunat aritmetičkom sredinom.

– Pažljivo iščitavanje ipak dovodi do takvog obrazloženja: izričaj ‘za dva uzastopna tromjesečja’ znači upravo to – izračunava se prosjek za dva uzastopna tromjesečja. Naš je stav da su objavom stope rasta BDP-a u prosincu prošle godine stečeni uvjeti za primjenu sporazuma te da je povećanja trebalo isplatiti od 1. siječnja 2016. – kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika.

1 Comment

  1. Ma ajte? Vlada se ne drži potpisanih sporazuma, sindikati odustali od tužbi, Ribić rezolutno palamudi – što je još nova u zemlji Hrvata???

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!