Napadač na učiteljicu prošao bez prijave

(Slobodna Dalmacija) Nakon što su djelatnici Policijske uprave ustvrdili kako kako su dvije osobe narušavale javni red i mir u Osnovnoj školi “Dobri”, te da će protiv njih biti podneseni optužni prijedlozi prekršajnom sudu, u policiji u srijedu nisu imali dodatnih informacija o incidentu koji se dogodio u osmoljetki, kada su se fizički sukobile 14-godišnja učenica sedmog razreda i profesorica povijesti.

U tučnjavi su, podsjetimo, i jedna i druga zadobila lakše ozljede. Premda se u prvim informacijama spominjalo kako je u incidentu sudjelovao još jedan učenik, on nije prekršajno prijavljen.

Kako je strašan događaj primljen u prosvjetarskim redovima pokušali smo doznati kod Tinke Zemunik, voditeljice splitskog ureda Sindikata hrvatskih učitelja, koja nam je kazala kako će Sindikat uvijek stati u obranu svojih članova, te da je naprosto nedopustivo nasilje nad prosvjetarima, protiv kojeg će se boriti na sve moguće načine.

– To je sve što ću reći, ostalih komentara nemam – dodala je Zemunik.

Ravnateljica OŠ “Dobri” Mirjana Dodig potvrdila nam je da je poslala svoje očitovanje o cijelom događaju Ministarstvu obrazovanja, no ponovila je kako ne želi komentirati slučaj dok nadležne institucije ne finaliziraju svoj dio posla.

– Naravno, obavit ćemo sve radnje potrebne u ovakvim situacijama i nadati se da ovakvih epizoda u budućnosti neće biti. Najvažnije je da škola nastavi sa svojim uobičajenim radom, da se posvetimo našoj djeci i što prije prebrodimo ovu situaciju – kazala nam je Dodig.

A i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tatjana Vukman istaknula je kako je jako bitno da se napetost, koja je neminovna u ovakvim situacijama, što prije ukloni kako se ne bi odrazila na djecu i odvijanje nastave.

MZOS: Od samoga početka uključeni smo u slučaj u OŠ Dobri

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od samoga je početka uključeno u rješavanje posljedica događaja u splitskoj Osnovnoj školi “Dobri” gdje je došlo do fizičkog sukoba između učiteljice i dvoje učenika, izvijestio je u srijedu MZOS.

Ministarstvo je, kako se navodi u priopćenju, od samoga početka uključeno u rješavanje posljedica toga događaja kako bi se maksimalno pomoglo školi – kako učiteljici, tako i učenicima te kako bi se, putem stručnih službi, utvrdilo što se točno dogodilo.

Ministarstvo je u školu uputilo prosvjetnu inspekciju i nadzor je još u tijeku. Prosvjetni inspektor će nadzorom utvrditi sve relevantne činjenice iz njegove nadležnosti, ističu iz MZOS-a napominjući da se u školi trenutačno provode radionice i postupci medijacije.

Po okončanju inspekcijskoga nadzora, MZOS će izvijestiti javnost o utvrđenim činjenicama i mogućim nepravilnostima.

U ponedjeljak su u toj splitskoj školi dvoje učenika i nastavnica povijesti sudjelovali u incidentu na školskom hodniku, a prilikom naguravanja nastavnica je lakše ozlijeđena. Policija je najavila da će podnijeti prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira protiv nastavnice i 14-godišnje učenice.

Internetski portal za učitelje i nastavnike nastavnici.org u srijedu je od sindikata zatražio da organizira jednodnevni štrajk upozorenja zbog “stanja u hrvatskom školstvu koje je postalo stručno i organizacijiski neodrživo”, navodeći kako ovo nije prvi, a sigurno ni zadnji takav slučaj te prozvao Ministarstvo, agencije i stručne službe da “guraju probleme pod tepih”.

Odgovarajući na te reakcije, Ministarstvo ističe da “u cilju sprječavanja nasilja u školama poduzima niz rješenja – od unaprjeđenja propisa, do aktivnosti koje provodi u suradnji s partnerima” te podsjeća na provedena istraživanja o odnosu učenika i nastavnog osoblja.

Istraživanja: više od 94 posto hrvatskih učitelja smatra da se učitelji i učenici dobro slažu

OECD-ovo istraživanje TALIS 2013., u kojem su sudjelovale zemlje članice OECD-a te Republika Hrvatska (kao zemlja partnerica), podsjeća MZOS, pokazalo je da “u prosjeku 98 posto hrvatskih ravnatelja izvještava o dobrim odnosima između učenika i učitelja” te da “više od 94 posto hrvatskih učitelja smatra kako se učitelji i učenici obično dobro slažu”, dok “97 posto učitelja u školi vjeruje da je dobrobit učenika važna te da škola pruža učeniku dodatnu pomoć ukoliko mu je ona potrebna”.

Kad se analiziraju nepoželjna ponašanja učenika, ističe MZOS, najveći problem u hrvatskim školama po ocejni učitelja je prepisivanje, drugi je kašnjenje, zatim “markiranje”. Od značajnijih se problema u hrvatskim školama ističe i zastrašivanje i verbalno vrijeđanje među učenicima. Vandalizam i krađa, fizičko nasilje, konzumiranje droge i zastrašivanje i vrijeđanje učitelja rjeđe su pojave i u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!