Epilog naguravanja na školskom hodniku: i učenica i nastavnica zaradile prekršajnu prijavu

(Večernji list) Splitska policija potvrdila je incident koji se u ponedjeljak dogodio u splitskoj Osnovnoj školi Dobri, gdje se 14-godišnja učenica te škole naguravala s nastavnicom povijesti, a obje će biti prijavljene za prekršaj protiv javnog reda i mira, dok će se kriminalističkim istraživanjem utvrđivati što se točno dogodilo.

Iz te je škole u utorak potvrđeno da je u incidentu sudjelovalo dvoje učenika, koji su se na školskom hodniku naguravanjem fizički obračunavali s nastavnicom povijesti, koja je lakše ozlijeđena.

Ravnateljica škole Mirjana Dodig novinarima je pred školom rekla da se sve dogodilo nakon trećeg školskog sata i početkom velikog odmora, kada je izbio incident između dvoje učenika i nastavnice.

Ravnateljica škole: još nije do kraja utvrđeno činjenično stanje

“Nakon svega ovoga što se dogodilo škola odrađuje sve moguće radnje, a među ostalim smo sazvali i Vijeće za sigurnost u školi te utvrdili što smo taj dan odradili. Danas sve radimo sukladno protokolu o nasilju, kako bi sve odradili najkvalitetnije, najefikasnije i najbezbolnije. Jutros sam imala razgovor s roditeljima, no sve se te radnje moraju držati u diskreciji, jer još točno uopće nije do kraja utvrđeno činjenično stanje”, kazala je Dodig.

Splitska je policija potvrdila kako se incident dogodio oko 11 sati te da je u njemu sudjelovala nastavnica i jedna učenica, ne spominjući još jednog učenika kojega spominje ravnateljica škole.

Policija: prekršaj su počinile i nastavnica i učenica

U policiji navode kako su nastavnica i učenica sudjelovale u naguravanju te da su započeli kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili što se točno dogodilo. “Utvrđeno je da su obje osobe počinile prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i da se radi o naročito drskom i nepristojnom ponašanju”, kratko je kazala Željka Radošević iz splitske policije.

Voditeljica splitskog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Tinka Zemunik također navodi da je u napadu na nastavnicu sudjelovalo dvoje učenika, inače rođaka. Istaknula je da to, nažalost, nije ni prvi, ali neće biti ni posljednji slučaj dokle god netko ne bude odgovarao za takve i slične incidente.

Sindikat učitelja: pomak je da su nastavnici po KZ-u službene osobe

“Veliki je pomak što su nastavnici u kaznenom zakonu navedeni kao službene osobe i mislimo da će se po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv počinitelja. Učiteljici se daje sva pravna pomoć i sindikat je uz nju”, rekla je Zemunik.

Podsjetila je kako je nastavnica bila na svom radnom mjestu i, po informacijama koje ima sindikat, ona ni u jednom trenutku nije fizički povrijedila učenike. Kazala je i da je nastavnica jako natučena, ima hematome, oko vrata nosi Šancov ovratnik i pod velikim je stresom. Na ponašanje učenice, nastavila je Zemunik, stručnoj službi škole se ukazivalo cijelo polugodište.

Kaže da će splitski slučaj biti određeni test da se vidi kako država na sve to reagira, jer da u Hrvatskoj, dok učenik ili nastavnik ne izgubi život, nitko ne reagira. “Neke su se stvari možda mogle i prije spriječiti. Iako, složila bih se s tim da se u odgojno-obrazovnim ustanovama kao što su škole ne bi trebale događati takve stvari”, zaključila je.

Centar za socijalnu skrb: djeca su saslušana, zvat ćemo i roditelje

Splitski Centar za socijalnu skrb informaciju o incidentu u školi dobio je već u ponedjeljak od policije, a ravnateljica centra Tatjana Vukman kaže da je socijalni radnik bio uključen u saslušavanje djece. Vukman je rekla da će na razgovor pozvati i roditelje, ali i provjeriti kakva je njihova uloga i kakva je situacija u obitelji, ali da još ne znaju hoće li poduzeti mjere iz obiteljsko-pravne zaštite.

“Postoji čitav niz mjera koje možemo zakonski poduzeti u slučaju ako roditelji nisu svoju roditeljsku ulogu obavljali kako treba”, poručila je Vukman.

Neslužbeno se doznaje da su roditelji 14-godišnjakinje, kada se incident dogodio, bili u Zagrebu pa su o njoj brigu vodili rođaci.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!