Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

(Večernji list) Zbog neuspjeha, ali i zbog dalekosežnih posljedica koje će taj neuspjeh izazvati, odlučio sam podnijeti ostavku, rekao nam je danas predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Raspoloženje prosvjetara na njihov dan, Dan učitelja, obilježili su danas različiti osjećaji kojima dominiraju bijes, malodušje, sram, nevjerica, potištenost…. A sve zbog neuspješnog štrajka učitelja i profesora koji su organizirali sindikati Vertikale (Sindikat učitelja, srednjoškolskih profesora i visokog obrazovanja), a kojima se Školski sindikat “Preporod” samo pridružio.

– Zbog neuspjeha, ali i zbog dalekosežnih posljedica koje će taj neuspjeh izazvati, odlučio sam podnijeti ostavku, rekao nam je danas predsjednik Preporoda Željko Stipić. Štrajku su se, kaže, pridružili jer su procijenili da je zahtjev organizatora štrajka za 4-postotnim povećanjem plaće prosvjetara opravdan, a posebno nakon što se članstvo izjasnilo za štrajk. No, prema njegovim riječima, već nakon prvog dana štrajka nestalo je zajedništva i suradnje, a ostali sindikati su, dodaje, “Preporodu” tijekom štrajka pokušavali otimati članstvo.

– Predlagali smo izlazak iz štrajka u ponedjeljak ili utorak kako bismo preduhitrili Vladu da nas ponizi svojom sramotnom ponudom, ali čelnici ostalih sindikata su to odbili jer, rekli su, imaju plan B. Mi smo željeli spriječiti da se štrajk završi urušavanjem, što se na kraju dogodilo. A oni koji su govorili o planu B nisu imali ni plan A, nisu imali izlaznu strategiju. No gore od neuspjeha jest kad netko pokušava neuspjeh pretvoriti u uspjeh. Stoga me ne čudi što iz zbornice do mene dopiru komentari – baš sjajno što smo opet uspjeli, kako bi nam tek bilo da nismo. To sve govori o raspoloženju učitelja i profesora, ogorčeno komentira Stipić. Još uvijek je, kaže, u dvojbi tko je režiser štrajka .

– Ne znam je li to Vilim Ribić ili Zoran Milanović, iako mi se čini da je prepoznatljiviji rukopis Milanovića, ironično će Stipić uz napomenu da “onaj tko sve napravi krivo, a nada se najboljemu je ili naivan, ili neozbiljan ili jednostavno glup”.

Svojom ostavkom, o kojoj će se članstvo “Preporoda” izjašnjavati do 13. listopada, Stipić je, kaže, želio poručiti svim sindikalnim čelnicima da moraju snositi posljedice poteza koje vuku. Nije želio kalkulirati hoće li mu članstvo ostavku prihvatiti. Ako mu ostavku prihvate, njegova dužnost prestat će nakon izborne skupštine sindikata koja se treba održati krajem listopada.

1 Comment

  1. Sad je valjda konačno jasno u kakvom su to štrajku prosvjetari sudjelovali i zašto štrajk nije mogao uspjeti. Prvi je ostavku ponudio onaj koji je za tu neorganiziranost najmanje odgovoran. Mihalinec o ostavci ne razmišlja jer bilo bi šteta odreći se plaćice od 15000 kuna. Vidjet ćemo što će reći članstvo pojedinih sindikata.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!