Od jeseni za sve prekršaje u školama iste kazne

(Slobodna Dalmacija) Od jeseni i nove školske godine više se neće moći dogoditi da u jednoj školi učenik dobije opomenu jer je s nastave neopravdano izostao 15 sati, a da u drugoj školi za isti izostanak dobije ukor. 
Ili da u jednoj za alkoholizam, sukobe ili psovanja nastavnika zasluži samo ukor, a drugdje najteže mjere poput preseljenja u drugu osnovnu školu, odnosno da bude isključen iz škole ako je srednjoškolac. Ima i primjera da u nekim školama učenici “lete” i za 28 neopravdanih sati, a u drugima tek za 40.

Različita i neujednačena praksa u izricanju pedagoških mjera trebala bi, najavljuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, postati prošlost nakon što svjetlo dana ugleda pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, čiji prijedlog upravo dovršava radna skupina. Kako doznajemo u MZOS-u, već tijekom lipnja prijedlog ujednačenog pravilnika koji bi vrijedio za sve škole u zemlji bit će upućen u javnu raspravu, a primjena se očekuje od jeseni.


Precizniji metar

Pravilnik se izrađuje na temelju novoga Zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju koji je stupio na snagu početkom godine.- Zakonom su mjere točno propisane i tu nema puno prostora za izmjene, ali pravilnikom ćemo sada preciznije utvrditi ujednačene kriterije za izricanje tih mjera. Dakle, propisat ćemo da za istu ili približno istu težinu prekršaja i ponašanja učenicima u svim školama trebaju biti izrečene iste mjere.

Dosad su te mjere bile propisane uglavnom školskim statutima i razlikovale su se od škole do škole. Nije nam cilj ići na štetu djece, nego im pomoći, naravno ne u smislu da oni to zlorabe – kaže Gordana Zuccon, glasnogovornica MZOS-a.

Iako ne otkrivaju detalje o tome za što će sve ubuduće učenici biti kažnjeni ukorom, isključenjem i slično, razmišljanja unutar radne skupine daju naslutiti kako će se nastojati što duže zadržati učenike unutar sustava.

Podsjetimo, novim zakonom određeno je da se najteže mjere, u osnovnim školama to su strogi ukor i preseljenje u drugu školu, a u srednjima opomena pred isključenje s pravom polaganja razrednog ispita, prenose, odnosno vrijede do kraja te razine obrazovanja.

Novim pravilnikom izricanje nekih mjera moglo bi se ublažiti, pa se, kako doznajemo, razmišlja o tome da se za ponašanja poput šaranja ili uništavanja školske imovine odmah ne izriču pedagoške mjere.

Traže se i rješenja za, primjerice, djecu s ADHD-om čije su ponašanje nastavnici u nekim školama sankcionirali opomenama ne vodeći računa o njihovim osobitostima.

PIŠE: Marijana Cvrtila,  

Pod mjerama

7954 mjere izrečene u osnovnim školama (šk. god. 2013./2014.), a radi se o ukorima, strogim ukorima i preseljenju u drugu školu 41.058 mjera izrečenih u srednjim školama, a radi se o opomenama, ukorima, opomenama pred isključenje i isključenjima iz škole

Ismijavanje

Iako je njihov član bio imenovan u radnu skupinu za izradu novog pravilnika, Udruga ‘Nastavnici organizirano’ istupila je iz tog tijela. Ta se udruga godinama zalaže za strože pedagoške mjere, osobito za nasilne učenike, zauzimajući se, među ostalim, za uvođenje suspenzija. Njihovu peticiju za učinkovitije mjere potpisalo je prije tri godine oko 8000 pedagoških djelatnika, a iz povjerenstva su istupili jer pravilnik ‘ne donosi nikakve promjene postojećih ili propisivanje novih mjera’.

– Pozivanje naše udruge da sudjeluje u tom poslu opasno graniči s ismijavanjem, budući da je riječ o pravilniku koji ojačava i detaljizira sustav protiv kojega se borimo godinama – stoji u dopisu koji su odaslali čelnici udruge Sanja Lukić i Dalibor Perković.

4 Comments

  1. Sretno sa standardizacijom!

    Umjesto toga moglo se uložiti napor u veću autonomiju učitelja i nastavnika, a što bi kretalo od najvećeg uzroka svih problema – upitne kvalitete katedri za metodiku na našim studijima. Mišljenja sam da se ništa efikasno ne može standardizirati dokle se god ljudi nespremni doslovno ‘bacaju’ u sustav.
    I, bože, što procjena učitelja nema nikakvu težinu? Ako meni moj kolega nešto kaže, onda to meni vrijedi više od svih pravilnika.
    Ja bih to ovako; sve bih prepustila učiteljima i stručnoj službi, ali bi oni, odnosno mi, iza svake svoje procjene stajali s punom osobnom odgovornošću. Znam da je to utopija, ali barem se treba ići prema tome. Eh, a za to treba imati nešto što ovi birokrati nemaju. Konačno, nije ni svako pijanstvo isto.

  2. “Novim pravilnikom izricanje nekih mjera moglo bi se ublažiti, pa se, kako doznajemo, razmišlja o tome da se za ponašanja poput šaranja ili uništavanja školske imovine odmah ne izriču pedagoške mjere.”

    Nečuveno!
    Ja sam osupnut i preneražen! Ovo je neviđeno iživljavanje resornog ministarstva nad školskom nejači! Tome se, naprosto, mora stati na kraj!
    Ja sam itekako za to da se u slučaju gore opisanih ponašanja učenicima isti čas i momentalno daju pedagoške mjere!
    Predlažem – pisanu pohvalu! U kroničnim slučajevima, može i nagrada županije, kao osnivača!
    Radi ne, naprosto, o kreativnosti učenika, nikako o vandalizmu! Kako to nadležni ne vide?!

    1. Pa šaranje je zapravo iskustveni doživljaj neverbalne komunikacije i da, treba to nagraditi.

  3. Školska nejač traži oštrije pedagoške mjere, a ovi zagovaraju sve blaže i blaže….
    Nedavno se i u saboru raspravljalo nešto u smislu da nemamo oružje kojim ćemo klince držati pod kontrolom, sakupljali su se potpisi zbog oštrijih pedagoških mjera, a nadležni uzvraćaju na način da klincima daju još veći prostor za njihove nove pustolovine. Ne znam što reći. Kako da sindikat ne reagira? Kako da zbornice šute? Narod? Pa kud su nam primanja nikakva još i da trpimo na satu bezobrazluk, nekulturu i sve ostale oblike nepoželjnog i neprimjerenog ponašanja.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!