U elitne škole samo preko prijemnog!

(Tportal.hr) Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je novi pravilnik o kriterijima za upis u gimnazijske i srednjoškolske programe prema kojem će neke elitne škole moći tražiti polaganje svojevrsnih prijemnih ispita i određivati minimalne bodovne pragove

Ministar Vedran Mornar već je više puta najavljivao takvu mogućnost jer se u određene škole, poput zagrebačkog MIOC-a i V. gimnazije redovno prijavljuje više učenika s prosjekom 5,0 nego što ih te škole mogu upisati.

Ova novost vrijedit će prilikom upisa u školsku godinu 2016/2017., a za to će škole morati ishoditi suglasnost Ministarstva. Provjeru posebnih znanja moći će provoditi samo one škole koje su u prethodnoj školskoj godini temeljem ostalih elemenata vrednovanja upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

U MZOS-u su nam za tportal objasnili da ispiti neće biti eliminacijski već selekcijski. To znači da će polaganjem ispita iz određenih predmeta koji su posebno važni za određenu školu, učenik moći steći određene bodove koji će mu osigurati prednost u odnosu na druge učenike s istim prosjekom, ali ga loše riješen test neće eliminirati ili mu umanjiti broj bodova.

Ostale novine iz novog pravilnika vrijedit će već pri upisima ove godine 2015/2016.

Više bodova za natjecanja!

Kao i do sada prilikom upisa određeni bodovi moći će se dobiti za sva sudjelovanja na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju i sportu ili će se stjecati polaganjem testova posebnih vještina u školama koje to traže, primjerice u umjetničkim. No MZOS ističe da i tu ima novina, odnosno da će uspjehe više nagrađivati.

Primjerice, natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika ili natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis moći će se steći pravo na izravan upis. Isto vrijedi i za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na natjecanju u svojstvu pojedinca u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovne škole na bilo kojem državnom ili međunarodnom natjecanju. Za ostale uspjehe na natjecanjima moći će se osvojiti između jednog i četiri boda. Već i samo sudjelovanje na državnom natjecanju, bilo pojedinačno ili skupno nosit će jedan bod!

Za programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine, škola će moći utvrditi minimalan broj bodova potrebnih za prijavu kandidata za upis u pojedini program obrazovanja, ako ima potrebu za istim, radi održavanja standarda kvalitete i sl.

MZOS ističe da su također jasnije propisane odredbe vrednovanja uspjeha kandidata s teškoćama u razvoju za koje se formiraju zasebne ljestvice poretka, a na temelju ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja i sukladno Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja.

Novi pravilnik u cijelosti možete pogledati ovdje.

 

2 Comments

  1. (1) Pravo na izravni upis u srednju školu, uz uvjet da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis, imaju kandidati hrvatski državljani čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo, a koji su se najmanje dva od posljednjih četiriju razreda prethodnoga obrazovanja školovali u inozemstvu.

  2. Zaštita interesa!
    Zašto bi dijete moje, vaše ili bilo koga drugoga trebalo nositi sjenu svojih roditelja? Nismo li svi isti?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!