Studenti se aktivirali jer sustav nedovoljno podupire nadarenu djecu u manjim sredinama

(Srednja.hr) Nadareni učenici u manjim mjestima nemaju dovoljno podrške pa su često prepušteni samo svojim profesorima, koji za njih nemaju dovoljno vremena. Kako bi im barem malo približili gradivo za natjecanja, ali i općenito pokazali znanje koje ne mogu naučiti u školskim klupama, studenti s FER-a i PMF-a pokrenuli su projekt ‘MNM u gostima’. U ovoj školskoj godini održali su radionice iz matematike u deset škola diljem Hrvatske, a nadaju se da će do kraja godine posjetiti i đake u Zadru, Rijeci, Sisku, Krapini i Čakovcu. Spremni su na suradnju sa svima koji im mogu platiti troškove puta, a nadaju se kako će u budućnosti i za to pronaći sponzora.

Studenti s PMF-a i FER-a kroz udrugu Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ pomažu srednjoškolcima koji su zainteresirani za matematiku. Kako bi što više izjednačili uvjete za sve učenike diljem hrvatske počeli su organizirati radionice diljem Hrvatske. S prvom su počeli još prije pet godina u Požegi, a u 2015. godini krenuli su u realizaciju projekta ‘MNM u gostima’ pa su do sada gostovali u čak deset škola, a žele dogovoriti i još koju suradnju do kraja godine.

U ovoj školskoj godini posjetili su čak deset srednjih škola

– Udruga je započela suradnju s Požeškom Gimnazijom. Projekt je prve tri godine ostao samo u okvirima predavanja koje smo jednom godišnje održavali u Gimnaziji Požega. Prošle godine, kako je udruga narasla, zaključili smo da imamo dovoljno ljudskih resursa da se proširimo na više gradova, izjavila je voditeljica projekta Ivana Antoliš.

U ovoj školskoj godini bili su u Gimnaziji Karlovac, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, III. gimnaziji Osijek, Gimnaziji Požega, Gimnaziji Bernardina Frankopana Ogulin, Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, Gimnaziji Bjelovar i III. Gimnaziji Split. ,

Jedino što traže od škola je da im se plate putni troškovi

Trenutno su u pregovorima s još nekim školama pa se nadaju da će do kraja godine matematička rješenja i zabavnu stranu ovog često omraženog predmeta predstaviti i učenicima iz Siska, Čakovca, Zadra, Rijeke i Krapine.

Otvoreni su za suradnju sa svakom školom, a osim zainteresiranih učenika, jedino što traže je da im se plate putni troškovi, s obzirom na to kako ove godine nisu uspjeli pronaći sponzora koji bi podržao ovaj važan projekt.

– Glavni problem je što najveći dio studenata matematike živi i studira u Zagrebu. Zato je rad s ovim učenicima u drugim gradovima pretežno prepušten profesorima, koje sustav ne podupire dovoljno. Da ti učenici imaju manje mogućnosti očituje se svake godine na državnim natjecanjima gdje Grad Zagreb dominira u A kategoriji, istaknula je Ivana problem s kojim se sureću svi nadareni učenici koji pohađaju školu u manjim mjestima.

Žele potaknuti srednjoškolce na matematičko razmišljanje izvan školskih okvira

Volonteri udruge MNM ‘Marin Getaldić’ redovito pomažu zagrebačkim učenicima za školska natjecanja iz matematike. Međutim, nisu u mogućnosti redovite pripreme održavati i u ostalim gradovima pa im pokušavaju barem malo približiti matematičke probleme kroz ove jednodnevne radionice. Žele potaknuti srednjoškolce na matematičko razmišljanje izvan školskih okvira.

– Radionica namijenjena učenicima prvih i drugih razreda pod nazivom ‘Matematičke igre’ stavlja učenike u situaciju gdje trebaju procijeniti strategije drugih učenika i donijeti odluku koja će biti utemeljena kako matematički tako i psihološki. Tijekom radionice nauče kako se teorija igara može odraziti na stvarni život i što znači imati pobjedničku strategiju. Stariji učenici sudjeluju na radionici ‘Statistički modeli’, gdje su savladali neke matematičke metode koje se koriste u svijetu financija za donošenje odluka pri trgovanju dionicama. Provedu statističko istraživanje i nauče kako odrediti dobar uzorak i što se može zaključiti iz dobivene korelacije, objasnila nam je Antoliš.

‘Pružila mi se prilika da naučim nešto novo od nekoga tko zna puno više’

– Predavači MNM-a su nas na vrlo pristupačan i zanimljiv način upoznali s nekim matematičkim problemima te pokazali primjenu matematike na ‘životnim’ situacijama. Naučili su nas kako se prati cijena zlata i srebra. Ljubitelj sam matematike od malena i kada se u školi pružila prilika da naučim nešto novo od nekoga tko zna puno više od mene odlučio sam je prihvatiti, izjavio je Mate Peroš, učenik trećeg razreda III. gimnazije u Splitu, koji je do sada bio peti na županijskom natjecanju iz fizike i četvrti na županijskom natjecanju iz informatike.

Profesorica Sanja Grabusin iz Požege nam je istaknula kako su povratne informacije nakon gostovanja MNM-a uvijek izuzetno pozitivne, učenici su zadovoljni i izborom tema i načinom prezentiranja.

Generacijski su si bliže sa studentima tako da se radionice odvijaju u ležernijoj, opuštenijoj atmosferi što pogoduje lakšem svladavanju i usvajanju sadržaja. Učenici koji jednom sudjeluju u pravilu posjećuju radionice i sljedeće godine.

Nadareni učenici u manjim sredinama često nemaju s kim podijeliti svoje interese

– Učenicima koji idu u školu gdje je puno darovitih omogućeno je da puno toga „nauče kad ne uče“, odnosno da za vrijeme odmora, ili nekog neformalnog druženja prodiskutiraju o nekom zadatku, problemu, razmijene ideje, što učenik u manjoj sredini ne može jer je jedini s takvim mogućnostima i interesima, ne samo u generaciji, već ponekad i u cijeloj školi. U manjim sredinama učenici tog ranga su u pravilu prepušteni sami sebi i predmetnom profesoru koji ipak nije konstantno dostupan učeniku, obrazložila nam je profesorica Grabusin s kakvim se problemima susreću nadareni učenici u manjim sredinama.

Profesorica iz Požege razumije da je nemoguće ostvariti apsolutno jednake uvjete za sve. Međutim, kako bi se i učenicima iz manjih sredina pružila adekvatna podrška, smatra da bi ranije trebalo detektirati nadarene i u što ranijoj dobi početi ih poticati na razvoj svog talenta. Važno je i da bitne informacije vezane uz literaturu, i razne korisne materijale budu svima dostupni, kako nastavnicima, tako i zainteresiranim učenicima.

Zato je udruga ‘MNM’ pokrenula i stranicu skoljka.org, web arhivu zadataka iz matematike, pomoćni alat i sredstvo motivacije namijenjen učenicima i studentima pri pripremi za natjecanja, koje sadrži tisuće i tisuće zadataka s raznih matematičkih natjecanja u prethodnih dvadesetak godina.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!