Javni poziv – cjelovita kurikularna reforma

(MZOS) Krenula izrada nacionalnih kurikuluma

Cjelovita kurikularna reforma i produljenje sustava odgoja i obrazovanja složena su promjena koja će trajati 10 do 15 godina, što ne znači da s promjenama ne treba krenuti odmah! – istaknuo je to dr. sc. Boris Jokić, voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje na predstavljanju javnih poziva za članove šest radnih skupina koje je danas, 9. travnja, objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Riječ je, kako je istaknuo Jokić, o prvoj iznimno važnoj dionici za implementaciju Cjelovite kurikularne reforme, s ciljem izrade nacionalnih kurikuluma za rani predškolski odgoj i obrazovanje, osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, gimnazijsko obrazovanje, strukovno i umjetničko obrazovanje te o novom prijedlogu vrednovanja, ocjenjivanja i izvješćivanja o učeničkim postignućima.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar rekao je kako nam predstoji najveća reforma obrazovanja ikad napravljena na ovim prostorima te je pozvao sve zainteresirane da se uključe u promjene.

Na izradi nacionalnih kurikuluma radit će 62 stručnjaka, od kojih će većina biti zaposlenici škola i vrtića. Skupine za rani predškolski odgoj i obrazovanje, umjetničko obrazovanje i vrednovanje imat će po sedam članova, skupina za gimnazijsko obrazovanje 11 članova dok će skupine za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje i strukovno obrazovanje imati po 15 članova.

Pri odabiru posebna važnost dat će se osobnom prijedlogu promjena koji je jedan od uvjeta za prijavu na javni poziv, zatim motivacijskom pismu i stručnim kompetencijama, odnosno profesionalnom iskustvu kandidata. Velika je novost i to što će se rad svih članova radnih skupina honorirati isključivo prema njihovu osobnom angažmanu i rezultatu rada.

O njihovu izboru odlučivat će povjerenstvo, a prilikom imenovanja, rekao je Jokić, vodit će se računa i o primjerenoj zastupljenosti članova akademske zajednice te predstavnika tržišta rada i gospodarstva, posebice kada je riječ o strukovnome kurikulumu.

Svi zainteresirani svoje prijave mogu poslati do 23. travnja. Stručne radne skupine s radom će započeti 1. svibnja kako bi već do 1. srpnja imali prve inačice prijedloga nacionalnih kurikuluma, odnosno okvira vrednovanja. Konačan tekst prijedloga pojedinih nacionalnih kurikuluma treba očekivati 31. kolovoza.

Sljedeća dva koraka su raspisivanje javnoga poziva za stručne radne skupine za pojedina područja i međupredmetne teme, a koji će biti raspisan sredinom svibnja (početak rada je u lipnju) i u konačnici za stručne radne skupine na predmetnoj razini. Taj javni poziv također će biti raspisan sredinom svibnja, a početak rada predviđen je u rujnu.

Osvrnuvši se na pojedine kritike kako je riječ o još jednom pokušaju koji je osuđen na neuspjeh, Jokić je naglasio kako bi svi građani ove zemlje trebali odgovoriti na četiri ključna pitanja: Trebaju li nam promjene? Možemo li ih provesti? Želimo li to učiniti? i Znamo li to učiniti?

– Sada je trenutak. Vjerujemo da kao društvo to možemo i moramo – rekao je Jokić te pozvao sve da podrže reformu.

Potporu projektu izrazio je i prof. dr. sc. Neven Budak, predsjednik Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti pri Uredu predsjednika Vlade RH, koji je najavio kako se u skladu s ciljevima i smjernicama Strategije upravo pokreće projekt licenciranja ravnatelja te profesionalizacije i licenciranja učitelja, a radi se i na medijskoj prezentaciji Strategije.

Svi dokumenti vezani uz javni poziv dostupni su na sljedećim poveznicama:

Informacije su dostupne i na sljedećoj stranici:

http://www.kurikulum.hr/javni-pozivi-za-radne-skupine/

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!