GeoGebra u nastavi

(ucenici.info)

Danas uvjerljivo najbolji program za korištenje u nastavi, a posebno u nastavi matematike i fizike, je GeoGebra. Svaki dan postaje sve bolja, a što je bitno za učitelje, prevedena je na hrvatski jezik.

Za nju postoji veliki broj već gotovih obrazovnih materijala slobodnih za preuzimanje i preuređivanje.

GeoGebra u nastavi matematike i fizike, Škola, učitelj i učenici

 

 

 

 

GeoGebra u nastavi

Kao što smo već pisali od jeseni dio škola biti će modernizirano. To je tek prva faza projekta u kojemu se želi informatički opremiti preko 60 posto škola do 2022. godine. Sve je to lijepo zamišljeno i za svaku pohvalu, ali se postavlja pitanje kako će učitelji reagirati na tu modernu tehnologiju? Što će biti kad u učionice postavimo interaktivne (“pametne”) ploče, djeci podijelimo tablete ili laptope? Za pravilno i korisno korištenje u učionici tih novih tehnologija bitne su dvije stvari:

  • UČITELJI! Naravno da će učitelji morati ići na dodatna usavršavanja za korištenje nove tehnologije u nastavi. Vjerojatno će i tu biti malo spoticanja jer dio učitelja odbija ulagati u sebe i stjecati nova znanja. To će biti prvi i veliki problem za one koji su zamislili škole budućnosti.
  • PROGRAMSKA PODRŠKA. Druga stvar koja je bitnija za većinu motiviranih učitelja je, na kojoj će platformi raditi cijeli projekt e-škole. Kako piše u opisu projekta razvijati će se web aplikacije smještene “u oblaku”. Što, ako je suditi po dosadašnjem projektu Nikola Tesla, neće dati zadovoljavajući rezultat u razredu. Potrošena su ogromna sredstva na razvoj nečega što nije dovoljno dobro. Odnosno takvim statičnom podrškom se učenicima ne daje ono što bi mogli dobiti, kao pomoću programa GeoGebra.

Danas uvjerljivo najbolji program za korištenje u nastavi, a posebno u nastavi matematike i fizike, je GeoGebra. Svaki dan postaje sve bolja, a bitno je i da je prevedena na hrvatski jezik.Učitelji je mogu koristiti u razrednoj nastavi, kao i u individualnoj nastavi ili radu s manjim skupinama učenika. Zainteresirani učenici mogu se ovim programom koristiti i samostalno, bilo kod kuće ili u školi.

GeoGebra

Materijali Geogebra, dinamično sučelje, škola i učitelji i učenici
Učenici mogu jasnije vidjeti i doživjeti matematiku

GeoGebra je jednostavan program, a dinamički povezuje geometriju, algebru, tablične proračune, crtanje grafova, statistiku, vjerojatnost i matematičku analizu. Program dinamične geometrije može se koristiti u informatičkoj učionici ili prezentacijski s pomoću jednog računala i projektora. GeoGebra pruža ogromne mogućnosti, a u potpunosti besplatna. Ono što je također odlično, program se ne mora preuzeti za korištenje materijala, nego se svi materijal mogu pregledati i koristiti u pregledniku (kao što su Chrome i FireFox).  Prevedena je na više od 50 svjetskih jezika i koristi se u cijelom svijetu. U Hrvatskoj djeluje udruga Normala koja na svojim stranicama nudi za preuzimanje besplatne materijale, koje su izradili hrvatski učitelji, nastavnici i profesori.  Za nju postoji veliki broj već gotovih obrazovnih materijala slobodnih za preuzimanje i preuređivanje na stranici tube.geogebra.org.

Nadamo se da će ministarstvo i CARNet prepoznati značaj ovog programa i da će iskoristiti njegove velike mogućnosti. U protivnom će opet sustav potrošiti ogromne novce za razvoj aplikacija koje neće učenicima i učiteljima omogućiti dinamično i jednostavno korištenje u nastavi. Time će učitelji ponovo samostalno morati koristiti ono što je za učenike i njih najbolje rješenje. A to je svakako GeoGebra!

 

8 Comments

  1. Treba još naglasiti da je Geogebra i otvorenog koda. Postoje slični programi i za druge predmete, npr. kemiju, fiziku … Ali, rijetki su za njih čuli. Od Microsoftove sekvoje se ne vidi šuma … Nadam se da će projekt E-škola uspjeti, da će biti predviđeno korištenje ovakvih alata, a ne samo rješenja iz jedne firme (koje netko mora masno platiti).

    1. Niti u jedan drugi nastavni predmet ne sjeda računalo tako dobro kao u matematiku. Apstraktni matematički objekti kada su se našli na zaslonu računala, upravljani dobrim softverom, omogućili su ono što nije bilo moguće na papiru ili mokrom antičkom pijesku: eksperiment u matematici. Dok je eksperimente drugih predmeta zapravo šteta prenositi na zaslon jer gube fizičku dimenziju, koja djeluje na sve osjete, u matematici tek stavljanjem objekata na zaslon ih možemo gotovo osjetiti. Zato će svi veliki blogeri, veliki matematički sajtovi, forumi i sl. posegnuti za interaktivnim matematičkim apletima. Stručni časopisi namijenjeni nastavnicima matematike preplavljeni su člancima o uporabi specijaliziranih računalnih programa. Već dva i pol desetljeća.
      Prije 4 do 5 godina i Microsoft se okušao s jednim takvim programom. Kako se pojavio tako je i zamro, jer su mislili da su najpametniji na svijetu. Još je gore ono što nam na nacionalnom portalu Nikola Tesla serviraju pod matematikom. ICT curricula je prava katastrofa.

      1. Istina, ali bolje ikakav eksperiment nego nikakav. Često zbog loših uvjeta u školi nije moguće izvoditi eksperimente, pa dobro dođu video snimke , animacije i sl. Predajem kemiju u OŠ pa se često koristim aplikacijom za modeliranje i manipulaciju molekulama Avogadro. Zgodna stvar za vizualizaciju mikrosvijeta … Potičem i učenike da ga koriste i “izrađuju” molekule …

  2. Zašto opet: “Naravno da će učitelji morati ići na dodatna usavršavanja za korištenje nove tehnologije u nastavi. Vjerojatno će i tu biti malo spoticanja jer dio učitelja odbija ulagati u sebe i stjecati nova znanja.”
    Učitelji su obrazovani pa će se još obrazovati na tim seminarima….
    Zašto uvijek potkopavate stručnost i mogućnost učitelja? Mnogi koriste Geogebru, noseći svoje laptope u školu i koristeći ih u nastavi. Istina da budu ismijani od kolega pogotovo onih koji uopće nisu stručni ali im je radno pravni status takav da mogu biti do mirovine bez ikakvih seminara i obrazovanja čak niti stručni za taj predemet. Tek toliko.

  3. Ali budimo iskreni i recimo da ima i onih koji ne znaju raditi u GeoGebri i da njima trebaju dodatni seminari. I sam znam da neke škole posjeduju interaktivne ploče, ali stoje neraspakirane godinama, jer je dio učitelja, kojima su namjenjene već u godinama i boje se na njima raditi. Oni su navikli na kredu i ploču. Da ih netko pouči, možda bi i radili.
    Ja ne vidim da se tu potkopavaju mogućnosti, ali ako nekome date opremu, a ne pokažete kako se radi s njom, sigurno će biti onih koji neće raditi s tom opremom jer ne znaju ni što ni kako.

    1. Ne bih rekao da je to stvar godina. Ako se pogleda prosjek godina kolega matematičara koji su najkreativniji i najspremniji prihvatiti nove tehnologije ne vjerujem da je on ispod 55 pa možda i 60. Infekcija ne pita za godine. Ona hvata najplodnije tlo.
      E, da, i one neraspakirane pametne ploče – duga je to priča. I da su raspakirane ne bi bilo koristi jer koliko ja znam tu je bilo problema s isporukom softvera.

  4. Za rad u GeoGebri nije potrebna neka velika edukcija. Potrebno je uloviti filozofiju programa, a onda vam treba kreativnosti na koju se svi rado vole pozivati. Ono što možete napraviti u GeoGebri ograničeno je vašom matematičkom maštom. S GeoGebrom treba raditi, rješavati zadatke, modelirati matematičke probleme i biti povezan s kolegama iz cijelog svijeta na servisu tube.geogebra.org što nije problem jer je matematika univerzalni jezik cijelog čovječanstva.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!