Vjeroučiteljicu ne žele za ravnateljicu Osnovne škole Pećine

(Novi list) Školski odbor Osnovne škole Pećine danas bi trebao donijeti odluku o imenovanju novog ravnatelja, međutim iako postoje dvije kandidatkinje za ravnateljsko mjesto, to će mjesto sudeći prema događajima koji su prethodili današnjoj sjednici ostati prazno.

Ključnu ulogu u najvjerojatnijem neodabiru ravnatelja odigrat će politika, jer kako kaže član Školskog odbora Hrvoje Štefan, koji je nedavno iz SDP-a prešao u Radničku frontu, po pitanju odabira ravnatelja suprotstavile su se dvije strane.

Na jednoj su strani Nastavničko i Radničko vijeće koje zagovara svog kandidata te na drugoj strani predstavnici Roditeljskog vijeća, čiju odluku podržavaju i predstavnici lokalne samouprave i to samo iz razloga što se Nastavničko i Radničko vijeće odlučilo podržati vjeroučiteljicu u kandidaturi za ravnateljsku funkciju. Školski odbor ima sedam članova, od čega su tri predstavnici škole, tri predstavnici osnivača odnosno Grada Rijeke i jedan predstavnik roditelja.

– Na natječaj su se javile dvije osobe, jedna već radi u školi, a druga je profesorica engleskog i predaje zadnjih osam godina u Osnovnoj školi Kostrena. To je sve što sam do sada znao o obje kandidatkinje. Prije dva dana me nazvala sadašnja ravnateljica na odlasku i kaže mi da je Nastavničko vijeće dalo većinsku podršku njihovoj radnici, dok je Roditeljsko vijeće bilo za kandidatkinju iz kostrenske škole.

Što znači da konačnu odluku mora donijeti Školski odbor. Kada mi je sadašnja ravnateljica rekla da je nastavničko vijeće bilo većinski za njihovu radnicu, rekao sam joj da ću se na ključnoj sjednici Školskog odbora u utorak prikloniti njihovoj odluci jer, makar ne znam niti jednu kandidatkinju, smatram da je potrebno podržati onu iza koje većinski stoji radni kolektiv.

Ravnateljica je bila zadovoljna s takvom mojom odlukom, otvoreno zagovarajući izbor njihove radnice. Međutim, jučer me nazvala Ivana Jurčić iz SDP-a i rekla mi je da je u utorak ključna sjednica Školskog odbora i da moj glas odlučuje pa da dobro razmislim za koga ću glasati. Njihov je stav da bi trebalo podržati kandidatkinju iz Kostrene. To mi je prvo zvučilo kao čisto interesno lobiranje za jednu stranu, što uostalom i jest, ali to se može reći za obje strane.

No tada mi je iznesen ključni argument zašto ne bih trebao podržati kandidatkinju iz škole, a tu informaciju nisam imao niti mi ju je ravnateljica iznijela. Naime, kandidatkinja iz škole predaje vjeronauk. Moram priznati da je ta činjenica utjecala na promjenu mojeg stava da podržim kandidatkinju iza koje većinski stoji radni kolektiv. Naime, osobno sam čvrsto protiv vjeronauka u školi, priča Štefan.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!