Profesori Ekonomske: Ravnateljica ‘puca’ na nas iz svih oružja

(Slobodna Dalmacija) Početak drugog polugodišta u Ekonomskoj školi u Šibeniku donio je potpuni kaos: zbornica je poluprazna, nastavnici su na bolovanju, a učenici više po dvorištu škole i okolnim kafićima negoli u učionicama, dok nezadovoljni roditelji zovu razrednike i pitaju što se to u školi događa. Trenutačno je na bolovanju 11 nastavnika, većina od početka polugodišta, ali i pedagoginja, tajnica i računovotkinja te sve tri školske čistačice.

Liječničku pomoć zatražili su zbog stresa i višemjesečnog sukoba s v.d. ravnateljicom Dianom Vodanović, koja im ne može “oprostiti” što nisu podržali njezinu kandidaturu za ravnateljicu škole. Tvrde to ogorčeni nastavnici koji žele ostati anonimni u strahu da ne ostanu bez posla. Zbog svega što se događa u školi zatražili su i pomoć ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara, dok je petero nastavnika iz grupe ekonomskih predmeta zbog mobinga prijavilo Vodanović Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Pobunili se maturanti

– Rasap sustava kulminirao je u srijedu. Učenici nisu imali zamjene za nastavnike koji su na bolovanju. Satnica je bila puna rupa. Maturanti su otišli s nastave. Bune se i zbog toga što su za maturu izabrali jedne mentore i njihove predmete, a sada su dobili druge nastavnike – kažu nastavnici te tvrde kako se v.d. ravnateljica ponaša ekstremno autoritativno, kao da je škola njezino vlasništvo, a oni njezini podanici. Dodaju i kako im ona upada na satove bez pedagoga, dok istodobno pripravnike ne kontrolira.

Ništa bolje ne prolazi ni administrativno osoblje, koje svakodnevno maltretira ispadima, sumnjičenjima, ucjenama, povišenim tonom i nepovjerenjem, ističu prestrašeni nastavnici.
– Najgore od svega je što je usred školske godine napravila preraspodjelu sati bez obrazloženja, promijenila raspored sati i učionica, predmete nastavnicima, iako se rješenje o tomu mora donijeti najkasnije do 30. rujna. Radimo u neopremljenim kabinetima, a istodobno se kupuju pisaći strojevi koji nam ničemu ne služe. Učenici nas pitaju da im obrazložimo nastale promjene, a mi ne znamo odgovor!

Diana Vodanović na čelo šibenske Ekonomske škole došla je u svibnju prošle godine. Njezinu izboru, govorilo se tada, presudile su veze u visokim krugovima HDZ-a, od, navodno, samog Tomislava Karamarka do europarlamentarke Ivane Maletić u čijem je uredu zaposlena kći Diane Vodanović, Andrea, inače bivša županijska HDZ-ova vijećnica. Iako je prosvjetna inspekcija poništila izbor Vodanović za ravnateljicu Ekonomske škole zbog proceduralnih pogrešaka, Školski odbor poslije ju je imenovao za vršiteljicu dužnosti ravnatelja, ali do danas nije raspisao novi natječaj. Vodanović je i sama više godina bila nastavnica u Ekonomskoj školi, ali je zbog nepridržavanja nastavnog plana, zastrašivanja učenika i brojnih prigovora roditelja, prosvjetna inspekcija svojedobno tražila njezin otkaz.

’Prijeti nam otkazom’

Sadašnjom situacijom u školi najpogođeniji su nastavnici ekonomskih premeta. Vodanović je tako odlučila da dvije nastavnice, koje su zvanje diplomiranih ekonomistica stekle na šibenskom Veleučilištu, više ne mogu predavati nijedan predmet iz ekonomije jer, po njezinu mišljenju, za to nisu dovoljno stručne, budući da nisu završile sveučilišni studij.

– Konstantno nam prijeti otkazom. Izmišlja da “ćakulamo” po hodnicima i kasnimo na satove po dvadesetak minuta. Naziva na mobitel u kasnim večernjim satima i preko vikenda i uznemirava nas – navode nastavnici ekonomskih predmeta, koji su Vodanović prijavili zbog mobinga.

Zbog toga bi idućeg tjedna u školu trebao doći i predsjednik NSZSS-a Branimir Mihalinec, a nastavnici kažu kako će tražiti i razgovor sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom (HDZ). On je, međutim, već javno podržao Vodanović tvrdeći kako nije zaslužila takvo ponašanje nastavnika i masovni odlazak na bolovanje te da promjene u rasporedu i nastavi provodi u skladu s onim što je od nje tražila prosvjetna inspekcija.

4 Comments

  1. Diplomirane ekonomistice sa šibenskog veleučilišta predaju ekonomske predmete, upitno? Slažem se sa ravnateljicom. Zašto nije zaposlen netko sa stručnim studijem ekonomskog fakulteta? Poznata je stvar da veleučilište upisuju (kao tečaj) oni koji ne mogu upisati, a nemaju ni ocjene za upisati stručni studij. Ostali dio članka koji se odnosi na izbor ravnateljice, HDZ struktura i lokalni šerifi koji o tome odlučuju je na žalost klasika.

    1. ispravak….umjesto stručni studij trebao sam napisati sveučilišni studij

  2. U Serenghetti, šupirati u Serenghetti i tu babu, i Pauka i Karamarka!
    Ž kategorija kadra koji se kandidira za ravnatelje, a ni stranka koja se igra kadrovske politike nije puno bolje kategorizacije!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!