Osuđen osječki dekan: Mora platiti 90.000 kuna i raditi za opće dobro

(Jutarnji list) Bivši dekan osječkog Pravnog fakultete Igor Bojanić u petak je zbog prodaje ispita, nakon priznanja nedjela i nagodbe s Uskokom, osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju iznosi oko 90 tisuća kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nakon još jedne nagodbe ostali su optuženici na današnjoj sjednici optužnog vijeća zatražili izuzeće sutkinje, a novo je ročište zakazano za 28. studenoga.

U ovom se slučaju ranije nagodio veći broj optuženih među kojima i bivši direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima ‘olakšaju’ prolaz na ispitima.

Profesori su po ispitu uglavnom dobivali po tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Nakon Bojanićeve nagodbe sud treba odlučivati o osnovanosti optužnice za preostalih devet optuženika, među kojima je prvookrivljen umirovljeni profesor Srećko Jelinić, a na popisu optuženih su i profesori Vlado Belaj i Vjekoslav Puljak.

Jelinić je, među ostalim, uz sveučilišnu karijeru radio u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Prema pisanju medija usluge za svoju djecu studente najčešće su preko posrednika dogovarali roditelji.

Studenti koji su kupili ispit dobili su naputak da na pismenom dijelu ‘napišu bilo što’ te da na usmene dolaze posljednji.

Istragu na osječkom pravnom fakultetu Uskok je vodio od travnja do kraja prošle godine, a isprva je uhićeno pet profesora, jedan asistent, 12 posrednika i dvadesetak studenata.

3 Comments

 1. Kad je riječ o sankcijama za ovakva viteška djela, ja osobno više preferiram kineski princip! Ipak su oni stvorili civilizaciju, koju sad Zapad pokapa!
  No, dobro, o ukusima se ne raspravlja!

 2. ma kakva je to kazna? mazne milione, napravi nemjerljivu štetu društvu( u svijet rada su propustili neznalice) šire korupciju, uništavaju obrazovni sustav i sve moralne vrijednosti i onda kazna kao da je ukrao čokoladicu u samoposluzi. ono što je najgore lopina i dan danas radi!!! to se zove sistemska korupcija. prestrašno!
  http://www.pravos.unios.hr/pfo/redoviti-izvanredni-profesori

 3. Tko donosi zakone u RH?
  Zašto donose takve zakone? Za koga?
  Vrana vrani oči ne kopa, ruka ruku mije, i tako to…

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!