Gimnazijalke podigli s nastave i doveli da pjevaju na predizbornom skupu HDZ-a

(Zadarski.hr) Bio je to četvrtak ujutro, sasvim uobičajan školski dan u zadarskoj Gimnaziji “Vladimir Nazor”. Nikakav praznik, nikakav blagdan, nikakva obljetnica. I upravo zato, učenice koje pjevaju u gimnazijskom zboru malo je začudila obavijest njihove voditeljice Ive Mustać Klarić kako će to popodne negdje nastupati. Gdje će i zašto pjevati, učenicima nije rečeno, ali bilo bi dobro da ih to popodne roditelji dovezu na zadarsku Plovaniju. Tako je i bilo: roditelji se organizirali, digli djecu s nastave i krenuli pred mjesni odbor na Plovaniji.

Kad tamo, stranački skup HDZ-a na čelu s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, njegovim dogradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i Josom Nekićem, nositeljem liste HDZ-a za izbore mjesnih odbora koji će se održati u nedjelju – govori nam jedan od roditelja. Kad su shvatili da su djecu zapravo doveli na predizborni skup, roditelji su počeli negodovati i tražiti objašnjenje od voditeljice zbora Ive Mustać zašto se njihova djeca tamo dovedena bez da im je itko rekao gdje idu. Ona, i sama zbunjena, nije znala što bi im odgovorila.

– Neka oni slobodno drže svoje skupove, mene nije briga, ali neka moje dijete ne vode da tamo pjeva – kazao nam je roditelj dodajući da su se i same djevojčice, nakon što su otpjevale himnu, pobunile i stajale prekriženih ruku kako bi pokazale svoje negodovanje što su iskorištene u političke svrhe.

Dok su one tako stajale, gradonanačenik Kalmeta je tamo rekao okupljenima “kako su ih i djevojke iz Vladimira Nazora došle podržati”, a govor je završio riječima ” Bog vas blagoslovio, mi vas volimo”- kaže nam roditelj.

Je li znao da njegove učenice pjevaju na predizbornom skupu, pitali smi ravnatelja gimnazije “Vladimir Nazor” Radu Šimičevića koji je i sam član HDZ-a.

– Znao sam za to jer me voditeljica zbora pitala za dopuštenje da djeca nastupe. Dao sam svoje dopuštenje jer ja to nisam smatrao političkim skupom već sam to otvorenje novih prostorija mjesnog odbora Plovanija vidio kao priliku da te djevojčice, koje stalno vježbaju, negdje pokažu kako lijepo pjevaju. Zaista mi je žao ako je to netko doživio kao iskorištavanje u političke svrhe i duboko se ispričam svim roditeljima zbog toga. Ovo se više nikad neće ponoviti – kazao nam je ravnatelj Šimičević dodajući kako “njegovi učenici nisu politički obojani” i kako mu je “jako krivo ako je netko zlorabio njihovu dobrotu i njihovo pjevanje nazvao potporom”.

Za komentar smo pitali i jednog od sudionika, nositelja liste HDZ-a na Plovaniji, Josu Nekića. Inače i gradskog pročelnika za odbor i školstvo.

– Kao prvo, to nije bio politički skup HDZ-a nego otvaranje novih prostorija MO koja će služiti svim građanima, a tamo nisu bili samo HDZ-ovi političari nego i predstavnici, Hrvatske zore i pravaša – rekao nam je Nekić.

– Ali jasno vam je zašto su roditelji takav politički skup, svega dva dana prije izbora, doživjeli kao predizborni i pobunili se protiv nastupa svoje djece na takvom događaju, pitamo ga.

– Svakome tko ima priliku otpjevati hrvatsku himnu to trebalo biti velika čast i da to treba raditi ponosno, sa rukom na srcu. Amerikanci, Australci pa i oni na Novom Zelandu, svi se ponose pjevanjem svoje himne, samo je u nas to problem, samo u nas nekome smeta pjevanje hime! Nije točno da su se djeca pobunila, one su bile sretne i vesele što mogu pjevati hrvatsku himnu! Onaj tko vam se zbog toga žalio i koje to smeta jer lijen do besvijesti i ne zna raditi ništa drugo nego prigovarati. Znam ja za takve politikante – kazao nam je Nekić.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

4 Comments

  1. Onda se netko pita zašto je školstvo u banani?!
    Ravnatelj član HDZ – a, pročelnik za školstvo član HDZ – a, normalno da ne vide ništa sporno!
    Slijepoća i obamrlost duha vide se i u izjavi kako se ne radi o skupu HDZ – a, jer su tamo bili i predstavnici Hrvatske zore i pravaša! Dakle – riječ je o skupu HDZ – a i njegovih satelita! Ne vidim veliku razliku!
    Ne vjerujem da je ovaj event prošao bez lokalnog župnika, ili barem uz blagoslov nadbiskupije – ipak je riječ o velikim bogoljubima i domoljubima!
    Djecu vode da pjevaju za stranku koja ima sudsku presudu za pljačku desetaka milijuna!!! Postoji li još sram na ovim širinama?
    Bolje da su ih odveli pred radnike Bagata, ili Zadranke, da klinci vide što rade veliki domoljubi, s rukom na srcu!
    Suma sumarum – ovu voditeljicu zbora i tog ravnatelja pod hitno opozvati i šupirati u Serenghetti!

  2. Da li će za tu djecu ravnatelj organizirati nadoknadu nastave???? Ili nije bilo ništa “važno” taj dan?

    A pismeni pristanak roditelja? Djeca izlaze iz škole…. A da im se nešto dogodilo? Tko bi bio kriv? Roditelji, naravno!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!