Učenici mogu reći zbogom ekskurziji!

(Slobodna Dalmacija) Aktualni osmaši u Osnovnoj školi “Manuš” neće na ekskurziju! Na svojevrstan presedan u školskoj praksi odlučilo se Učiteljsko vijeće te osmoljetke, a glavni su razlozi za ukidanje neugodna iskustva s prošlogodišnjih putovanja, izostanak edukativnog segmenta te veliki trošak koji znatan broj roditelja teško može podnijeti u aktualnoj situaciji.

Osmaši će stoga ubuduće ići na dva jednodnevna izleta ili će u hotelu prespavati jednu noć umjesto pet, što je trenutačno slučaj. Putovanja se skraćuju i četvrtašima s Manuša koji će od roditelja biti razdvojeni maksimalno tri dana, a ne pet kao do sada.

– Otkako sam ravnateljica, dakle, posljednjih sedam godina, razmišljamo o ukidanju ekskurzija, a evo ovog puta je Učiteljsko vijeće bilo jedinstveno u toj odluci. Svojevrsni okidač bila je i nedavna pogibija srednjoškolca iz Delnica u Španjolskoj.

Problem je što su i osmaši u vrlo osjetljivoj dobi kada vole iskušavati stvari i ne znaju povući granicu, tako da naši učitelji, brinući o njihovoj sigurnosti, svih pet noći znaju probdjeti. Ne spavam ni ja, sve dok se ne vrate u Split, premda nisam s njima… Uza sve mjere sigurnosti, nesreće se događaju, a nama je cilj svesti rizične situacije na najmanju moguću mjeru – objašnjava Marita Guć, ravnateljica OŠ “Manuš”.

Prošle su godine, dodaje, i sami jedva izbjegli incidentnu situaciju u Zagrebu kojoj su kumovali učenici. Nekoliko osmaša je, naime, na put krenulo s Hajdukovim rekvizitima i šalovima koje su stavili na sebe u centru Zagreba u namjeri da isprovociraju prolaznike.

– Na sreću su ih učitelji primijetili, pa su im naredili da sve skinu sa sebe. Svaka ekskurzija morala bi, osim toga, imati i edukativnu komponentu, no našim su učenicima znamenitosti koje vide najmanje bitne. Oni bi noću tulumarili, a danju, kad se obilaze povijesni lokaliteti, spavali. Shvatili smo stoga da čitav taj koncept ekskurzija treba mijenjati. Ni cijena koju roditelj treba platiti nije zanemariva, jer je riječ o iznosu koji se kreće oko 1900 kuna, a gdje su još džeparac za svaki dan i novi komad odjeće koji učenik želi ponijeti. Vjerujte mi, na koncu od svega najviše profitiraju turističke agencije – ističe Guć.

Roditelji su, ponajprije zbog sigurnosti svoje djece, oduševljeni odlukom Učiteljskog vijeća, no što kažu osmaši:

– Oni preko svojih učitelja pokušavaju doći do mene misleći da sam ja “glavni krivac” za spomenutu odluku, što, naravno, nije istina. Svi članovi Učiteljskog vijeća bili su, ponavljam, za ukidanje ekskurzija – kaže ravnateljica.

Miljenko Bitanga, ravnatelj OŠ “Ravne njive”, kaže da su nakon razmatranja Učiteljskog vijeća i Vijeća roditelja još prije tri godine iz financijskih razloga višednevne ekskurzije za niže razrede zamijenjene jednodnevnim izletima na Plitvička jezera, u Dubrovnik, Zadar…

– Zbog visoke cijene ekskurzije i da mlađi učenici ne bi noćili daleko od svojih domova, ekskurziju smo zamijenili jednodnevnim obilascima povijesnih i kulturnih znamenitosti gradova, te parkova prirode. Ekskurzija za učenike viših razreda ostaje – ističe Bitanga.

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!