Ogorčeni roditelji: Ljilja Vokić ne da djeci na izlete ako ne idu s Ban Toursom; Vokić: Ban Tours je najbolji

(Index.hr) Bivša HDZ-ova ministrica prosvjete Ljilja Vokić, poznatija kao dugogodišnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije u Križanićevoj djeci ne dopušta da na izlete i maturalna putovanja odlaze s bilo kojom agencijom, već je za to zadužena samo agencija Ban Tours, tvrde ogorčeni roditelji koji smatraju da je tu riječ o čistoj koristi.

S druge strane ravnateljica Ljilja Vokić za Index je rekla kako su ti navodi najbezočnija laž i da nisu došli od strane roditelje već nekog iz zbornice.

“Nijedna ekskurzija ne ide se raditi bez potpisa roditelja. Putovanje biraju roditelji i učenici iz svakog razreda i imaju pravo odabrati između tri ponude od strane tri različite agencije. Svaki razrednik u dnevnik nalijepi koje su to agencije te koja je odabrana. A to što je Ban Tours najbolja, to je već drugi par rukava. Oni jedini ispunjavaju sve naše uvjete i zahtjeve i uvijek daju najbolje ponude, a to je da nema noćnih vožnji, da učenici svaki dan imaju toplu večeru i da su u cijeni sve ulaznice”, rekla je za Index Ljilja Vokić.

Dodala je i kako su obične nebuloze da imaju posebne ugovore s Ban Toursom jer da VII. gimnazija poštuje zakone. S druge strane roditelji koji su nam se javili u redakciju tvrde da je za sve izlete VII. gimnazije davatelj usluga agencija “Ban Tours”.

“Ali ne zato što su ih izabrali zakonskim putem, a to bi podrazumijevalo javno otvaranje kuverti s ponudama koje su poslane na javni poziv škole najmanje mjesec dana prije održavanja samog izleta (ili dva u slučaju višednevnih ekskurzija) i tajnim glasovanjem Povjerenstva koje je sastavljeno od ravnatelja, razrednika i predstavnika roditelja. U VII. gimnaziji odlučuje isključivo ravnateljica. I pritom se koristi najružnijim metodama, od sile do ucjene. Prvo “iz vedra neba” mimo razrednika dolazi djeci na sat i saziva sastanak s predsjednicima razreda. Na sastanku im daje izbor između dvije po njenom tj. Ban Toursovom ukusu odabrane destinacije, i upozorava ih da se izjasne u roku od dva dana gdje žele ići, jer ako ne žele jednu od te dvije destinacije, propada im cijela ekskurzija”, tvrde roditelji kojima je kako kažu, dosta njenih “diktatorskih metoda”.

Ističu kako se učenicima većinski ne sviđaju ponuđene opcije, ali da unatoč molbama razrednika, učenika, i na kraju roditelja koji u konačnici i financiraju ekskurziju, ravnateljica ostaje neumoljiva.

“Ako ne poslušaju ravnateljicu ostaju bez razredništva”

“Argumenti su joj da je roditeljima preskupo financirati neke druge “dalje” destinacije, a ove koje su u njenoj ponudi nisu nimalo jeftinije, dapače “Ban Tours” je jedna od najskupljih agencija. Ako roditelji samoinicijativno pronađu povoljniju ponudu, i razrednik im se pridruži u nastojanju da ju provedu, opet nailaze na kameni zid. Razrednik ostaje bez razredništva, i još mu se nekim sitnijim potezima zagorčava posao, a roditelji su optuženi da su u sukobu interesa jer je povoljnija ponuda od nekog njihovog “rođaka”.

Kad se održava roditeljski sastanak vezan za ekskurzije, razrednike pošalje na isti s dvije ponude od iste (naravno Ban Tours) agencije za dvije različite destinacije. I onda roditelji “biraju” između Ban Toursa i Ban Toursa. Ostale ponude pro forma stoje u ravnateljičinoj ladici”, tvrde roditelji kojima je kako kažu dosta njenih “diktatorskih metodama kada se radi o izletima i ekskurzijama djece”.

U slučajevima ostalih generacija (prvi, drugi i četvrti razredi) također je, tvrde, neumoljiva što se tiče izleta, točnije višednevnih ekskurzija. Unatoč jasnoj volji roditelja da financiraju dvodnevne izlete u inozemstvo, ravnateljica ih kažu, ne dozvoljava.

Objašnjavaju kako je ravnateljici Vokić glavni argument da je to roditeljima skupo, i da mogu ići na jednodnevne izlete.

“Ako razrednici provedu anketu među roditeljima i dobiju na pismeno da su apsolutno svi suglasni za dvodnevne ekskurzije, dobiju bukvicu od ravnateljice da od kud im pravo da to uopće ispituju (bez obzira na to što su dužni po pravilniku na početku šk.god. planirati izvanučioničku nastavu, i informirati roditelje o istoj). Nameće se pitanje zašto forsira jednodnevne izlete? Odgovor je opet zbog vlastite koristi”, napominju roditelji.

Objašnjavaju kako u slučajevima jednodnevnih izleta škola može dogovarati isti izravno s davateljem usluga, i u pravilu se stvarno radi o manjim financijskim zalogajima za svakog roditelja, pa u tom slučaju, Vokić, tvrde roditelji, bez straha može poslati razrednike na sastanak samo s Ban Toursovim ponudama.

“Jer bolje je sigurnih 18 razreda (cca 540 učenika) u BT autobusima na jednodnevnom aranžmanu, nego možda trećina od toga na dvodnevnom aranžmanu. Ovako Ban Tours nesmetano ostaje službena agencija VII. gimnazije. Nekolicina razrednika koja na sjednicama nastavničkog vijeća pokuša dobiti suglasnost kolega za provedbu dvodnevnih izleta (i dobije ju), od ravnateljice nakon sjednice dobiva “po prstima” uz prijetnju da što se uopće guraju u to, jer ionako im na sjednici Školskog odbora neće odobriti prijedloge”, tvrde roditelji.

Maturalne u Sheratonu

No, problem tvrde, nisu samo izleti i ekskurzije već je ista stvar i s održavanjem maturalnih zabava. Naime, već posljednjih 15-ak godina maturalne zabave za učenike VII. gimnazije održavaju se u Sheratonu.

Roditelji koji su se javili Indexu jer ne znaju kako riješiti taj problem, tvrde kako je za maturalne večere po “defaultu” pretplaćen hotel Sheraton.

“Poznata je situacija iz šk.god. 2012./2013. Kad je čitava generacija maturanata odbila doći na večeru u Sheraton, samo iz razloga jer im je bio nametnut datum usred održavanja maturalnih ispita (kao alternativa je bio ponuđen datum u 4.mj). Učenici su bili odlučni i složni, u u vlastitom aranžmanu organizirali su maturalnu večeru u drugom terminu i drugom hotelu. Ravnateljica se demonstrativno nije pojavila, prvi puta od kad vodi školu nije došla pozdraviti svoje maturante koji su se odmetnuli od Sheratonske proslave. U njihovom slučaju je to bilo lijepo i lakše izvedivo nego što je to slučaj s izletima, gdje je ravnateljica svjesna da razrednici ne mogu u svom slobodnom vremenu i bez da škola stoji iza njih odvesti maloljetnu djecu na izlet”, kažu roditelji koji su kako tvrde nemoćni te u većini slučajeva pristaju na prijedloge ravnateljice jer je djeci važnije da odu na bilo kakav izlet i roditelji im to omoguće.

“Ban Tours nastavnike ponekad časti izletima”

“Nemoćni smo bilo što drukčije sprovesti jer na Vijeću roditelja većinski sjede njeni poslušnici koji provode njene odluke, a pogotovo u Školskom odboru u kojem uz predstavnike nastavničkog vijeća i roditelja sjede i predstavnici grada koji su uredno pod njenim okriljem (poznato je njeno poznanstvo i “kombinacije” s gradonačelnikom Bandićem, o kojem na internetu postoji i kratka snimka koja je nastala kad nisu bili svjesni da je mikrofon upaljen).

Možda i zato bez ustručavanja javno najavljuje i propagira svoju nasljednicu prof. Ivku Nevistić za koju se zalaže da naslijedi njen ravnateljski mandat jer iako u školskom odboru nema pravo glasa, njene odluke uvijek prolaze, a s budućom ravnateljicom Nevistić to bi se bez problema nastavilo”, zaključuju roditelji.

Neke navode roditelja potvrdio nam je i naš izvor iz škole koji je želio ostati anoniman kako ne bi imao problema s ravnateljicom.

“Ban Tours nas nastavnike ponekad počasti izletima, a Ivka Nevistić je nasljednica Ljilje Vokić, čak je to ravnateljica jednom i rekla u zbornici. Što se tiče maturalnih zabava one se dugi niz godina održavaju u Sheratonu, to je istina. Samo je jedna generacije prije koju godinu odbila imati je u Sheratonu pa su sami organizirali maturalnu u nekom drugom hotelu”, rekao nam je izvor iz škole.

Djelatnik Ban Toursa koji je želio ostati anoniman na upit nam je odgovorio da se njihova agencija javlja na natječaje kad ih škola pozove. Kaže kako su to uglavnom maturalna putovanja i poneki izleti.

Na upit da li zauzvrat vode nastavnike na besplatne izlete, odgovorio je kako ih zadnjih par godina nikamo nisu vodili.

Što se tiče Sheratona i njene buduće nasljednice ravnateljica Vokić otvoreno je za Index rekla da je Ivka Nevistić njen kandidat i osvrnula se na navode da se maturalne zabave moraju održavati u Sheratonu.

“Ivka je moj kandidat za nasljednicu, imam to pravo reći, zar je to zakonom zabranjeno? Ali je ne biram ravnatelja nego školski odbor, a zatim ga potvrđuje ministar znanosti i obrazovanja. Što se tiče Sheratona, zadnji 15 godina imamo tamo jer je taj hotel najbliži školi, a nije istina da se ne smije drugdje održavati maturalna. Evo, lani su neki imali u Esplanadi i platili 600 kuna, dok je u Sheratonu 400 kuna”, rekla je Ljilja Vokić.

12 Comments

  1. “Na upit da li zauzvrat vode nastavnike na besplatne izlete, odgovorio je kako ih zadnjih par godina nikamo nisu vodili.”

    Ovo bi bilo zgodno provjeriti.

  2. Ljilja Vokić je bila najbolja ministrica prosvjeta po mišljenju većine kolega. Žena sa snažnom osobnošču i sa stavom.

    1. Ništa gore se nije moglo dogoditi HR školstvu od ove ex ministrice!
      Nakon Nje više nema odgoja u školi, već samo obrazovanja i “vjeroodgoja”.

    2. Po čemu je to ministrica Vokić bila najbolja ministrica? Nabrojite mi što je ona to napravila za napredak hrvatskog školstva i nas prosvjete? Žena sa snažnom osobnošću i stavom iz srednjeg vijeka. Uvela vjeronauk i smanjila broj sati za likovnu, tehničku i glazbenu kulturu.
      Gdje su tada bili sindikati i dušebrižnici tipa Stipić i ostali? Sad ste vi svi potpisivali peticiju protiv outsourcinga za nenastavno osoblje, koga je tada bila briga, a tko je UOPĆE SMIO PREDLOŽITI potpisivati ili ne daj bože buniti se protiv smanjivanja sati likovne, glazbene i tehničke kulture.
      Pa čovječe htjela ih je ukinuti potpuno. Za Ljilju Vokić jedini predmeti koji bi da se nju pita postojali u školama bili bi hrvatski, povijest i vjeronauk. Toliko o “najboljoj” ministrici sa osobnošću za vrijeme koje je vladao Vokić apsolutizam.

      1. E, draga kolegice, šta će djeci glazbena kultura? Mate Bulić je – vrh! Alfa i omega….
        Da, u doba Ljiljine strahovlade nitko se nije usudio zucnuti u znak prosvjeda. Bio sam srednjoškolac tada, i jako se dobro sjećam…
        Kao klinci smo se smijali njenom hrvatskom:-)

  3. Klasika, copy – paste situacija iz većine škola po Hrvatskoj!
    I onda će netko reći kako Jovanović nije trebao smijeniti onih 14 štetočina?!
    Kakvi su, i koliku štetu prave, svaki tjedan bi ih trebalo smijeniti 14!
    To se događa kad ih se pušta da ravnaju vječno! Živio ravnateljski lobi!
    A glede roditelja – pa što se sami, bez škole, ne dogovore s agencijom koja nije Ban Tours, koja bi im dala svoje pratitelje za klince, i što ne otpile babu???

    1. Neka ih šiša kad su glupe ovce!!! Pa ja ne mogu vjerovati da se roditelji boje polupismene korumpirane babe!!!! Kao što ne mogu vjerovati da je ista bila čak i ministrica prosvjete?! I to sa diplomom profesorice hrvatskog jezika!
      Only in Croatia…

      1. Seljak može otići iz sela ali selo iz njega nikada a naročito kad si iz Imotskoga!

      2. Zašto ne bi mogla biti “ministrica s diplomom profesorice hrvatskog jezika”, možebiti je bolji ministar s diplomom veterinarskog fakulteta, ministar s diplomom FER-a?
        Vjeronauk koji je profesorica Vokić uvela nije obavezan predmet, a to što neki stavljaju kipiće u javne nam prostore, to je već nešto drugo.

        1. Ne, nije uopće problem što je profesorica hrvatskog jezika, dapače, nego je problem što spomenuta očajno poznaje isti:-)
          I problem jest što je ona kao ministrica potpisala masakr odgojnih predmeta nauštrb vjeronauka u O.Š.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!