Nastavnici 
na testu: Cijeli će život i oni biti učenici

(Večernji list) Učitelj učeniku mora biti podrška u učenju, mora mu osigurati odgovarajuće izvore informacija. Za stvaranje dobre atmosfere u razredu i optimalnih uvjeta za učenje odgovoran je učitelj.

 Svaki učitelj prije nego što uđe u razred ubuduće će morati dokazati da zna biti podrška učeniku u učenju, prepoznavati i pratiti njegov razvoj i napredak, izabrati mu primjerene materijale i izvore informacija kako bi postigao što bolje rezultate i usvojio odgovarajuća znanja i vještine.

 Ocjena dolazi na kraju

Također, učitelji će morati imati vještine vrednovanja učenikovih postignuća, a vrednovanje, ističe prof. dr. Vlasta Vizek Vidović, ne znači samo ocjenjivanje već osposobljavanje učenika da sami prate svoj napredak, da im bude jasno što i kako rade, gdje su dobri, a gdje i zašto trebaju uložiti više napora. Tek na kraju dolazi ocjena – ističe Vizek Vidović. Od učitelja će se tražiti da osigura poticajno i sigurno okruženje za učenje, jednostavnije rečeno da stvori dobru atmosferu u razredu i spriječi svaku pojavu bullinga, odnosno vršnjačkog nasilja. Morat će također uspostaviti dobru suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom u kojoj radi, dobro poznavati organizaciju obrazovnog sustava i škole, imati odlične komunikacijske vještine kako bi, bilo u pisanom obliku ili u razgovoru, precizno i tečno mogao prenijeti djeci i njihovim roditeljima sve što je potrebno, a nužna će im biti i informatička pismenost, koja je kod mnogih sada nezadovoljavajuća.

– Učitelj će cijeli život morati biti učenik, odnosno morat će stalno učiti i usavršavati se, istraživati i, bez obzira na sindikalnu (ne)aktivnost, zalagati se za status učitelja – objašnjava prof. dr. Vizek Vidović iz Instituta za društvena istraživanja.

Pomoć u reviziji studija

Te kriterije, koje izrađuje skupina stručnjaka u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, morali bi zadovoljiti svi koji završe nastavnički studij.

– Sveučilišta imaju autonomiju, ali ako se prepozna da ukupni rezultat obrazovanja nastavnika nije onakav kakav se očekuje, morat će se raditi revizije programa. Predstavnici fakulteta misle da će im kriteriji pomoći u tom poslu – kaže Vizek Vidović. Kriteriji bi trebali biti i osnova za licenciranje učitelja. Iako način vrednovanja znanja i vještina nastavnika nije razrađen, može se očekivati da će ih oni u nekom obliku testiranja morati dokazivati.

– Nastavnik će morati imati vlastiti portfolio sa svim što je radio, s njim će se vjerojatno obaviti pismeni i usmeni intervju, a logično je da će trebati izvesti i praktičnu nastavu. U svemu će biti važna i ocjena njegova mentora – kaže Alenka Buntić Rogić, voditeljica stručne skupine.

Što sve treba umjeti dobar nastavnik

1. Učitelj je podrška učeniku

Učitelj učeniku mora biti podrška u učenju, mora mu osigurati odgovarajuće izvore informacija

2. Vrednovanje nije samo ocjenjivanje

Vrednovanje učenika nije samo ocjena koja dolazi na kraju nego i osposobljavanje učenika da prati svoj razvoj

3. Stvaranje dobre atmosfere

Za stvaranje dobre atmosfere u razredu i optimalnih uvjeta za učenje odgovoran je učitelj

4. Suradnja u školi i lokalnoj zajednici

U pravom trenutku, kad prepoznaju teškoće, trebaju tražiti pomoć kolega i ravnatelja

5. Tečno se izražavati i poznavati pravopis

Treba se točno i tečno izražavati u govornom i pisanom obliku te primjenjivati pravopis

7 Comments

  1. Imam samo jedno pitanje u vezi ovoga.
    Koliko će ti Übermensch nastavnici biti plaćeni?

    1. Dat ćemo im minimalac, uz uvjet da si odlaske na cjeloživotno obrazovanje financiraju sami, uz to da pribor i nastavna sredstva kupuju svojim novcem plus dat ćemo mogućnost roditeljima i učenicima da ih fizički i psihički zlostavljaju.
      Nastavnike će uz pomoć portfolia lakše omalovažavati i ucjenjivati ravnatelji i/ili stručne službe uz zdušnu potporu nadzora/inspekcija.
      Vidjet ćete, druge zemlje će se diviti našoj obrazovnoj revoluciji! 😉

  2. DNO DNA!
    A tko je nam kriv kad nismo spremni ništa poduzeti.
    Ne znam da li će se ostale branše morati dokazivati (recimo liječnici, policajci 😀 )?

  3. Prvo što treba uraditi jest ukinuti Institut za društvena istraživanja i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje!
    Drugo što treba uraditi jest poduzeti sve moguće da subjekti iz prethodne točke više nikad ne zažive!
    Odmah potom treba ražalovati Prosvjetnu inspekciju!
    Kadar koji tamo djeluje uhljebiti negdje gdje više neće biti u stanju praviti ovakvu štetu. Ukoliko to nije moguće ( što je sasvim izgledno ) rashodovati ih kao neperspektivne!
    Da su eksperti koji su u stanju ovako nemilo palamuditi išta vrijedili, još i danas bi bili u nastavi. Ovako, dobri su jedino za ministarstvo, inspekciju i Nacionalni centar!
    Sve to da se stera do bijesa!

  4. Je kolega, a gdje ćemo potrpati sve te cijenjene kadrove koje su polijepili po raznim inštitutima?

    1. To je lako riješiti!
      Neka volontiraju za 1600 kuna, recimo!
      Ili, da im se zakupi neki teritorij u Centralnoj Africi ( navodno je tamo sad pala cijena zemljištu ), pa neka tamo lupetaju o boljitku i prosperitetu!
      Sve je stvar organizacije!
      Da je meni samo godinu dana vlasti, ova bi zemlja bila kao Bečki dvor!
      Kao dobro ugođeni glasovir!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!