Ravnatelj Budinića u hodniku škole napravio svetište po uzoru na Lourdes

(Zadarski list) “Que soy era Immaculada Councepciou”. “Ja sam Bezgrešno Začeće”, značenje je natpisa ispred nestvarno velikog kipa Gospe kojeg učenici Osnovne škole Šime Budinića ovih dana pokušavaju prevesti. Natpis je to, a i kip, identičan onome u Lourdesu, gdje se Gospa prema vjerovanju katolika ukazala djevojčici Bernardici. Zašto bi replika špilje bila postavljena u monumentalnoj verziji u hodniku jedne škole jasno je za sada vjerojatno rijetkima, a jedan od njih, ravnatelj škole Ivan Čular, jučer je bio prilično tajnovit.

– Hoćete li o ovom pisati u pozitivnom ili negativnom kontekstu?, upitao nas je kad smo ga upitali zbog čega je na prvom katu ove zadarske škole postavljen kip Gospe.

Zatraživši daljnje objašnjenje, Čular je samo kratko kazao kako je riječ o projektu koji će u potpunosti biti dovršen za 20-ak dana, te će tada dati potpunu informaciju medijima.

Kako škole same po sebi nemaju dovoljno sredstava, a projekt košta, zanimalo nas je odakle joj novac za postavljanje kipa. Ravnatelj kaže kako je riječ o donaciji, no o kolikom iznosu sredstava je riječ, te tko je donator, Čular nije htio kazati.

– Ne želim o tome još govoriti, sve ćete saznati kad bude dovršeno – dodao je ravnatelj.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kaže pomoćnica ministra Sabina Glasovac, upoznato je s ovim slučajem.

– Centar za građansku hrabrost iz Zagreba nam se obratio dopisom u kojem su ukazali na kršenje sekularnih načela države s obzirom da se u hodniku Osnovne škole Šime Budinića nalazi slika Gospe. Ministarstvo je odmah reagiralo te zatražilo očitovanje škole. U očitovanju, kojeg nam je 4. kolovoza dostavio ravnatelj Čular, naglašava se da je kip Gospe postavljen na kraju hodnika, uz učionicu za vjeronauk, te da ga mogu vidjeti samo učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka, a u školi je takvih 97 posto, kaže Glasovac.

Ravnatelj je napisao da za postavljanje kipa ima suglasnost djelatnika i učenika te da do sada nikada nije bilo prigovora. Odbacio je tvrdnju da se krše načela sekularne države jer u školi ne postoji nikakvo vjersko znakovlje osim onoga što je vezano uz učionicu za nastavu vjeronauka.

– U konačnici, naglasio je da svi učenici koji ne pohađaju nastavu vjeronauka imaju mogućnost pohađanja drugih vjeronauka, prema vlastitom izboru, ističe Glasovac.

Piše: Marina Šaponja

3 Comments

  1. Pitam se zašto svaki nastavni sat ne bi počeo i završio s molitvom. Onih 3% kojima to smeta neka na satove malo kasne, a pred kraj sata prošeću do WC-a.

  2. a jednom mjesečno da se spale male vještice kojih ima u svakom razredu

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!