Ministar Mornar: Gospin oltar u hodniku zadarske Osnovne škole nije problem; Ravnatelj: Stižu još vjerske slike i tepih, pa blagoslov

(Slobodna Dalmacija13.18  – Replika kipa Majke Božje Lurdske postavljena je u kutu hodnika koji ne vodi nigdje, okružen zidom sa tri strane, a na jednoj je strani učionica za vjeronauk. Nigdje drugdje u školi, niti u zbornici niti po hodnicima i ni u jednoj učionici nema niti jednog vjerskog obilježja, križa ili nešto slično. U čemu je problem da pokraj učionice vjeronauka bude kip Gospe? Vodili smo računa da drugdje u školi, osim uz tu učionicu, ne bude vjerskih obilježja – čudio se u utorak našim pitanjem Ivan Čular, ravnatelj zadarske Osnovne škole Šime Budinića, koji je cijeli zid u dnu hodnika prekrio imitacijom špilje, u sredini je kip, uokolo cvijeće, a pod kipom natpis „Ja sam Bezgrešno Začeće“ na latinskom jeziku. Kip je tamo već godinu dana, no prošao je relativno nezapaženo dok nedavno ispred škole, u vrtu koji nalikuje na rajski, nije osvanula impozantna fontana, piše Zadarski.hr.

– Za sve što radim imam sve potrebne dozvole i suglasnosti. Kip Gospe Lurdske visok 1,2 metra, koji je školi donirala akademska kiparica Nelka Čular, moja sestra, postavljen je željom i uz podršku učitelja, učenika i njihovih roditelja. Sve su relevantne institucije konzultirane, suglasnost je dalo Ministarstvo prosvjete kao i Zadarska nadbiskupija, a kad sve bude gotovo kip će blagosloviti nadbiskup Želimir Puljić – kazao je ravnatelj Čular.

Zar prikaz špilje i Gospe nije završen?

– Ne, ispred ćemo postaviti tepih, a na bočnim zidovima vjerske slike. Tada će sve blagosloviti nadbiskup.

Po vama, ovim niste narušili sekularnost države?

– Ni u kom slučaju, 97 posto od 873 učenika naše škole pohađa školski vjeronauk, a za učenike drugih vjeroispovijesti sam se osobno zauzeo da im vjerski nauk bude omogućen na isti način. Razgovarao sam sa islamskim vjeroučiteljem, imali smo četiri učenika za takvu nastavu. Na kraju je to bilo organizirano izvan škole jer mora biti minimalno sedam učenika da bi im se osigurala učionica. Svaka vjeroispovijest se u ovoj školi poštuje, mi smo otvorena škola.

U godini dana baš nitko nije stavio pritužbu na kip Gospe u insceniranoj špilji koja zauzima cijeli zid?

– Baš nitko. Ni meni, niti ikome od učitelja. Kraj svake naše učionice postoje obilježja, uz kabinet fizike je pano s odgovarajućim obilježjima…

… pa biste tu stavili i donirani kip Nikole Tesle?

– Naravno da bih postavio kip velikana Tesle – kazao je ravnatelj Čular, dodajući da prostor ispred kipa ujedno služi za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, poput pada Vukovara, kada djeca tu postavljaju cvijeće. Ni za blagdan Svih svetih do sada u školi nismo imali gdje zapaliti svijeću, sada imamo, ustvrdio je ravnatelj.

Na pitanje odakle mu novčana sredstva za radove u hodniku i osobito za fontanu u školskom dvorištu, rekao je da ništa nije plaćeno novcem koji škola dobiva kao redovite materijalne troškove.

– Dobili smo nagradu Grada Zadra i tih 15 tisuća kuna smo „spojili“ sa 15 tisuća kuna koje smo dobili kao pobjednici natječaja Ministarstva za najljepši školski vrt. Nešto su donacije i eto, skupilo se. Školski vrt sliči na rajski? Mi smo član međunarodne eko škole i jako pazimo na biljke i okoliš. A fontanu ćemo u najskorije vrijeme ograditi, iako ne mislim da 30 centimetara vode predstavlja opasnost za učenike – ustvrdio je ravnatelj Ivan Čular.

11.51 – Nakon što je ravnatelj osnovne škole “Šime Budinića” Ivan Čular u hodniku te zgrade postavio oltar s kipom Gospe, gotovo identičnu onoj iz svetišta u Lourdesu, ministar obrazovanja Vedran Mornar danas je u Zadru izjavio kako “to ne bi trebao biti problem”.

– Točno je da je Hrvatska sekularna država, ali Vatikanski ugovori kaže sa se u školama mogu provoditi vjerski obredi. Za sve što se događama u školama odgovoran je ravnatelj, ali kako u toj školi 97 posto učenika pohađa katolički vjeronauk a kip Gospe je postavljen u dnu hodnika, ispred učionice za vjeronauk, to ne bi trebao biti problem – izjavio je Mornar, prenosi Zadarski.hr.

Njegovo ministarstvo još je u lipnju zaprimilo prijavu Centra za građansku hrabrost iz Zagreba kako ravnatelj Čular krši načela sekularne države postavljen replike lourdskog kipa Gospe od metra u svojoj školi.

No, u svom očitovanju koje je ministarstvu poslao u kolovozu, ravnatelj Čular naveo je kako je za postavljanje kipa imao suglasnost nastavnika i roditelja i kako djeca koja ne pohađaju vjeronauk “ne dolaze u doticaj” s Gospom jer je u dnu hodnika. Uz to je sve nazvao igrom oko njegovog reizbora za ravnatelja. Ministrova pomoćnica Sabina Glasovac rekla je da im se do sada nitko nije žalio na svetiše u hodniku.

– To što je ravnatelj napravio nije protuzakonito i naša prosvjetne inspekcija ne može reagirati jer osjećaji djece nisu povrijeđeni – rekla nam je Glasovac. Na pitanje tko je platio postavljanje kipa u školi koja nema ni za najnužnije higijenske potrepštine djece pa se roditelji žale na wc bez papira i sapuna, Glasovac nas je uputila da pitamo ravnatelja. Navodno je riječ o donaciji. O čijoj, Čular za sada ne želi otkriti.

61 Comments

  1. “U školi smo razgovarali s ravnateljem OŠ Šime Budinića, Ivanom Čularom koji je rekao da mu nije nelogično da ispred učionice za vjeronauk bude kip Gospe ako ispred učionice za matematiku može biti ploča s matematičkim pomagalima.” (Večernji list, 23.9.2014.)
    Matematika je matematika. Nauka.
    Vjeronauk je vjeronauk. Ideologija kao i TIPS, marksizam…
    Pitanje je sad: Što misle onih 3% djece, roditelja, učitelja? Zbog čega se stavovi Crkve toliko propagiraju iliti promiču u školama?
    Izgledno je: još jedino u školi da se ne mora učiti. Sve je ostalo tu.
    Ravnatelj, očito nema drugoga posla… nije Gospa jedini problem.

  2. Nisu problem ni Gospa, ni Crkva, ni 3% djece ni 97 % djece, ni roditelji ni učitelji. Ovdje su problem ravnatelji, zatim političari, i na kraju novinari. Ne rješavaju probleme nego koriste svaku priliku da zavade i podijele ljude i tako sebi osiguraju pozicije.

  3. Ovo je prešlo granicu dobrog ukusa!
    Iako sam aktivni vjernik, i često sam na ovom portalu znao pisati u obranu Crkve, sad je zaista previše!
    Nema to veze s vjerom, ni s Gospom. Ima, međutim, veze s činjenicom kako po školama operiraju tipovi koji su spremni i najveće svetinje katoličanstva obezvrijediti, vulgarizirati, privatizirati za svoje privatne interese.
    Sve je na prodaju, i sve ima svoju cijenu!
    Istinski vjernik nema potrebe svoj odnos s Bogom, svete slike, kipove, svima nabijati na nos.
    Prije bih rekao kako ovaj cirkus ima veze s nečijom nečistom savjesti. Samo, ovo je promašen način ( samo ) promocije!
    Ovakve stvari bi bile manje zastupljene kad bi se ravnateljske fotelje češće provjetravale!
    No, tko da prolufta tu kloaku?
    Pisano je:
    ” Neće se spasiti svak koji zaziva Gospodine, Gospodine…”

  4. novi doprinos talibanizaciji hrvatske. sljedeće je na redu da će onih tri posto morati nositi oznake na rukavima prije nego li im zabrane školovanje.

    1. Duga desetljeća sam to probala, no uvjeravam Vas ta tri posto u konkretnoj školi mogu samo zatražiti imama – nisu ateisti nego muslimani. Kolega, jeste li ovako pakosni i na svom radnom mjestu?

    2. Ma bravo, djeca koja idu na vjeronauk i njihovi roditelji su talibani?! U kojoj Vi to zemlji živite? Ja živim u Hrvatskoj prilično dugo i još nisam naišla ni na jednog talibana. Recite nam konkretno gdje ih Vi vidite pa da svi pripazimo.

      1. kolegice, nemojte mi stavljati u usta ono što nisam rekao. ali postavljati u škole u jednoj državi koja je ustavom sekularna, vjerske kipove, održavati masovne molitve, mise, krstiti klupe, učione, nije ništa drugo nego kršćanski fundamentalizam. u školama ima i pravoslavaca,muslimana, ateista, agnostika i to se ne smije raditi. vjera je intimna stvar svakog pojedinca kao i seksualna orjentacija, nacionalnost i slične kategorije. da u zemlji ima stvarno toliko vjernika ne bi se raspadala od korupcije, lopovluka nepotizma i zla. treba se čuvati onih koji glasno dokazuju svoju vjeru kao što smo se trebali pripaziti i svih onih silnih “domoljuba” koji su popljačkali zemlju ili još uvijek parazitizaju u njoj.

  5. Vjera je ideologija; I jedno i drugo nemaju mjesta u školi. Ne želim ni Lenjinove ni Gospine kipove u školi. Desetljećima smo imali komunističko ispiranje mozga, sada je ponovno na djelu turbokatoličko ispiranje mozga.

    1. To je možda Vaše mišljenje, ali nije istina. Vjera je život. I jer život ima mjesta u školi, ima i vjera. Vjernica sam 24 sata na dan što god radila i želim da se to poštuje. A nitko nikoga ne prisiljava ni da vjeruje, ni da moli, ali nema ni pravo tjerati nekoga da skriva svoju vjeru. Osobno ne bih postavila nikakvo vjerničko obilježje izvan učionice za vjeronauk, ali ako se nitko iz te škole ne buni pa ni onih 3% roditelja koji su, koliko znam, muslimani, od kuda drugima pravo da se razbacuju s poplavom uvredljivog pisanja.

      1. Religija nema što tražiti u državnim institucijama, bilo da je riječ o katastarskom uredu, sudu ili školi. Točka. Naš Ustav izričito kaže da je Hrvatska sekularna država. HDZ je pred 15 godina potpisao sporazume s Vatikanom koji su protuustavni. I to je užasna sramota.
        Kip Gospe u državnoj školi ja doživljavam kao napad na vrednote Ustava i kao vulgarnost. Hoćete kip Gospe u školi? Imate katoličke škole, pa samo naprijed. Poštujem svačiji svjetonazor, vjeru i kulturu ali zahtijevam da se poštuje i moje Ustavom zajamčeno pravo!
        Čisto teoretski, hoćete isto tako biti oduševljeni kada muslimani naprave mihrab i krenu klanjati u školi?
        Svatko ima pravo vjerovati u što želi, ali državni poslovi su stvar države. Religija tu nema mjesta. Onaj tko to ne razumije živi u srednjem vijeku, pa i Vi.
        S poštovanjem!

        1. A što to znači sekularna – nije valjda ateistička? I nemojte se sramotiti glupostima da kvalificirate međunarodne ugovore protuustavnima, samo pokazujete neznanje kojim se ne trebate “hvaliti”. Naime, slične ugovore ima većina europskih država, jedino što tamo država nije toliko opljačkala Katoličku Crkvu kao ova u kojoj smo živjeli do prije kojeg desetljeća. I teatralne izjave o vulgarnosti i sramoti zaista nemaju mjesta.
          A, da i očito nepoznavanje Srednjeg vijeka.

          1. Obrazovana osoba bi trebala znati što znači sekularnost?! Vi to ne razumijete ni kad vam se objasni…
            Spomenuti ugovori jesu protuustavni – problem je što kod nas u Ustavnom sudu sjede ljudi koji su birani protuzakonito i protuustavno, po želji pijanog Šeksa. Za vašu informaciju, tužba protiv tih ugovora već godinama na istom sudu skuplja prašinu…. Nije odbačena. Zašto?
            Ja ću sutra potpisati za isti ugovor kakav imaju Austrija, Italija ili Njemačka. Ovaj naš – nikako.
            Teza da je Hrvatska (SRH ili RH) opljačkala Katoličku crkvu je smiješna. Kako je KC uopće nagomilala silna bogatstva? Pa, jednostavno, koristeći privilegirani položaj još od srednjeg vijeka i pljačkajući narod. Danas, RH kroz sve ugovore RH crkvi godišnje pokloni najmanje milijardu kuna. U isto vrijeme, nama se škole, bolnice, ceste raspadaju… KC pljačka državu, a ne obratno!
            Kip Gospe u sekularnoj školi jest vulgarnost. Svakog istinskog vjernika bi taj kip trebao vrijeđati na tome mjestu, ali istinskih vjernika tamo nema.
            Ne sumnjam da to nećete razumjeti.

          2. Da slične ugovore, ali ne iste. A to je razlika, ogromna razlika.
            A ovo sad i vrijeme Srednjeg vijeka i nije neka razlika, u nekim glavama.

        2. Republika Hrvatska jest sekularna država, ali hrvatsko društvo nije. Trenutno mi na pamet pada jedino Sjeverna Koreja koja je sekularna i čije je društvo sekularno. Naime, dvije trećine stanovništva izjašnjava se kao nereligiozno. Vjeru, duhovnost i religiju ne možete jednostavno istjerati iz ljudi, iz društva, i pritvoriti u vjerske objekte. Jer to je sastavni dio života mnoštva ljudi u svim normalnim sekularnim državama. O tome govori isti članak Ustava, čini mi se, u kojem se spominje i sekularnost. I to kako se Vi zovete Theo govori o tome koliko su duhovnost i vjera sveprisutni.
          Mi imamo predsjednika agnostika i premijera ateistu i nemamo se razloga brinuti za sekularnost u Hrvatskoj. Prema Ustavu, oni su dužni voditi brigu i o tome.
          Inače meni su baš smiješni i turbokatolici i turboateisti. Jednima je jedina literatura Biblija a drugima Jutarnji list:))

          1. Vjera ima svoje mjesto u životu, ali ponavljam – ne u školi. RH nije sekularna država jer se KC žestoko petlja u politiku i život SVIH građana.

          2. interesantno ja znam puno sekularnih društava…velika britanija primjerice, švedska ako se ne varam…nije sjeverna koreja ali valjda može poslužiti svrsi iako nije jasno koju ste svrhu imali na umu….imamo predsjednika koji zakletvu polaže sa “tako mi bog pomogao”…vrlo sekularno

          3. SunTsu, naravno da je Velika Britanija sekularna država. Ali isto tako, VB je i parlamentarna monarhija a kraljica je ujedno i poglavar Anglikanske crkve. Prilikom krštenja kraljevske djece, hrpa državnika dolazi na krštenje zar ne? Kraljevina Švedska također je parlamentarna monarhija a kraljevi se žene ili krste u katedrali. Zaboga, gdje ste pročitali da sam napisala da nema sekularnih država? Položila sam stručni ispit, pročitala Ustav kao i svi. Sjeverna Koreja je država koja je sekularna i čije je društvo postalo sekularno. Dvije trećine stanovništva se izjašnjava kao nereligiozno dok npr. u Britaniji se dvije trećine izjašnjava kao religiozno. U normalnoj sekularnoj državi nije zabranjeno biti religiozan. U normalnim sekularnim državama i ljevica i desnica dopuštene su političke opcije. Po meni problem za svako društvo predstavljaju radikalni ljevičari kao i radikalni desničari. Kao i religijski i sekularni fundamentalizam.

          4. Mirna naveli ste da vam jedino s. koreja pada na pamet kao država di je društvo sekularno. ja sam namjerno naveo ove dvije države jer iako nisu sekularne ustavom, vrlo su nereligiozne po izjašnjavanju svojih stanovnika. stanovnici sjeverne koreje nemaju pravo na svoje mišljenje već imaju mišljenje dragog vođe. nitko ne brani nikome da bude religiozan ali ima jedan zgodan meme koji se mota internetom (iako vulgaran savršeno pristaje): “religija je kao penis. ok je ako ga imaš ali ga ne vadi van u javnosti i ne guraj ga djeci”.
            isprike svima koji imaju namjeru ovo shvatiti kao vrijeđanje njihove religije.

            p.s. sekularni fundamentalizam? kako je to točno moguće biti dogmatičan po pitanju nepostojanja dogmi? ako jako nategnemo naravno da se može no u suštini je to oksimoron?

          5. pojasnio sam si p.s. pa nema potrebe za pojašnjavanjem tog dijela posta 😀

          6. U Švedskoj ima 76 % stanovništva koje se izjašnjava kao religiozno a u Britaniji 78 % . Oduzmite 10 ili 20% %, to je još uvijek visok postotak. Ne znam koji Vam dio nije jasan. Što se tiče Vašeg citata, on je kako ste i sami napisali vulgaran,a ja ne vidim potrebu za nekim vulgarnostima. Kad se posegne za vulgarnostima, kao argumentom, znamo koliko je sati. Ali ako je to Vaš način razmišljanja, sve u redu. Smijete ga slobodno iznositi negdje u birtiji (očito smijete i na ovom portalu) ali nadam se da ga ne iznosite u svakodnevnom radu s učenicima ili u nekom ozbiljnom kontekstu. Shvatila sam da ne podnosite religiju i vjernike, ali nije u redu ismijavati tuđe vjersko, političko ili seksualno opredjeljenje. Jednostavno nije fer i nemate na to pravo.Osim toga jeste li baš sigurni da ovi u Koreji nemaju svoje mišljenje, s obzirom da je država sekularna a dvije trećine stanovništva nereligiozno. I u najgorim oblicima vladanja, uvijek ima ljudi koji se usude razmišljati svojom glavom.

          7. u švedskoj prema popisu od 2012 ima 67.5% članova crkve luteranske…i broj vrlo stabilno pada od 80ih. čak i uz toliki (neki bi rekli veliki) postotak članova crkve religija ne igra apsolutno nikakvu ulogu u svakodnevnom životu.

            U ujedinjenom je kraljevstvu 59.3% kršćana…ne znam otkud vama vaši podaci…možda u religiozne brojite i one koji su se deklarirali kao jedi vitezovi? ili pastafarijance? nadalje samo 32 posto tih kršćana vjeruje u uskrsnuće krista. jesu to pravi vjernici i religiozne osobe ili ljudi koji su navikli nazivati se kršćanima? vulgaran sam samo kako bi slikovito pokazao koliko je vulgarno nametati drugima vlastitu vjersku ikonografiju. to nije ni izdaleka ličilo na argument. argumenti su gore. 59.3% kršćana (dakle nekoliko vjera) je zajedno uspjelo sabrati 60%. interesantno je da su ankete pokazale da bi brojka bila puno niža da nije pitanje bilo mutavo sročeno.
            Dobro ste shvatili da ne volim religiju. smatram da je religija otrov za zdravi razum i kritičko razmišljanje. smatram da ništa ne smije biti zabranjeno propitivati i okretati na sve moguće načine kako bi se provjerilo drži li vodu. protiv vjernika nemam ništa protiv dok se drže pravila iz gorenavedenog vulgarizma. ja se naime tako ponašam sa svojim nevjerništvom. dok netko ne počne po meni mlatiti svojom religijom ja istu ne diram ni izdaleka. ako je netko već stavi na stol…. da konkretni direktor nije nabio kip gospe u hodnik javne škole, nitko sada ne bi “skakao” po tom kipu ni po vjernicima. nije li tako?

            ovdje ću vas samo zamoliti da mi ne objasnite kako sam se ja to ismijavao nečijem religijskom, seksualnom ili političkom opredjeljenju?

            Da se vratimo na koreance jadne. ako je kazna za razmišljanje svojom glavom smrt ili zatvor, možete biti sigurni da će oni koji razmišljaju prvo razmišljati o tome kako da to nitko ne otkrije. koliko je religioznih ljudi bilo prema popisu u jugoslaviji? a svejedno su ljudi slavili božić i išli na misu.

  6. Zanimljiva stajališta!
    I ja sam vjernik 24 sata dnevno, i tako već više od tri desetljeća, ali, bez obzira na to kažem – ovo u Zadru je pretjeravanje!
    Većina Hrvata, nažalost, nema stav! U nedostatku vlastita stava, okreću se onome što trenutno prolazi, nastoje se uklopiti i ne stršati. Tako je bilo u bivšem režimu, a tako je i danas.
    Devedesetih smo odjednom zapljusnuti poplavom velikih bogoljuba i domoljuba. Isti ti su do tih devedesetih Crkvu vidjeli samo izdaleka, ali odjednom su osjetili ogromnu potrebu parkirati se u prve redove. I danas su crkve pune turista – onih koji dolaze da bi vidjeli, i bili viđeni!
    Crkva se koristi kako bi se ljudima, ko retardima, sugeriralo za koga glasati, kako bi određene strukture na usta biskupa širile poruke koje se osobno ne usude izgovarati, religioznost je postala sinonim za hrvatstvo, a mene, kao vjernika, to smeta.
    Ovo u Zadru s vjerom veze nema, to je vulgarizacija kršćanskih svetinja, to je nedolično, to je neumjesno, neukusno, i ja kao član Crkve nemam problema da to kažem.
    Kakve veze ima činjenica da u školi 97% djece ide na vjeronauk? Kakve, molim Vas, to veze ima? Što bi bilo da ih ide 57%, ili da ih ide 100%? Ako nečemu u školi nije mjesto, onda nije mjesto, bez obzira na postotke! Katoličke škole su druga stvar, ali u javnim školama je ovako kako kažem.
    Naravno da je ministarstvo trebalo zauzeti stav. No, i u ministarstvu su Hrvati, a, kako rekoh, većina Hrvata nije na TI sa stavom! Ministar se, jelte, ne bi štel zamerati većini, pa nema petlje javno reći ono što bi kao ministar trebao.
    Danas čitam kako po Istri traže vraćanje partizanskih imena školama. Što ćemo s time? Kako reagirati u slučaju da većina tamošnjeg stanovništva nema ništa protiv i da se nitko ne buni? Ministarstvo se već i tu proglasilo nenadležnim. Što će nam uopće ministarstvo?
    Poznajem svećenike koji smatraju kako kipu Gospe u školi nije mjesto, kako se Crkva uopće ne bi trebala financirati iz proračuna, i kako Vatikanske ugovore treba raskinuti! Da, ima i takvih. No, u debeloj su manjini, jer, već smo konstatirali – većina Hrvata nema petlje imati mišljenje, još manje javno ga iznijeti i braniti, osobito ako to mišljenje nije u skladu s mišljenjem većine!
    No, za kraj, treba naglasiti – vjera nije ideologija! Krista se ne može trpati u isti koš s Maom, Brozom ili Kimom!
    Istinski vjernik vjernik je svuda, pa i u školi! No, kipovima je mjesto u crkvama, u protivnom, to je – kič!
    Bar ja tako mislim!

    1. Znači ako se slažem s protivnicima Crkve, onda imam svoj stav, a ako se s njima ne slažem onda sam ovca??? Kakva je to logika?

      1. Pišući post na koji ste replicirali, nisam mislio na Vas. Vi imate stav i branite ga argumentima koji su većinom na mjestu.
        Poštujem to, i u ovoj raspravi skloniji sam stati na Vašu stranu. No, neke stvari koje pišu Vaši oponenti ipak stoje.
        Pišući post, mislio sam na ravnatelja škole.
        Zašto?
        Zato jer je jasno ko dan da čovjek koristi katoličke svetinje u privatne svrhe! Jer, mandat je mandat, naročito ako kipove donira ravnateljeva sestra!
        Tip je, jednostavno rečeno, uvidio da u Zadru prolazi ta ikonografija, i igra na tu kartu. Igra prozirno, jeftino i plitko, a usto ovakvim potezima zapravo izruguje Gospu! Pritom je savršeno svejedno koliko djece u školi ide na vjeronauk!
        Nadalje, pišući post mislio sam na profesore škole. Nemoguće je da nitko od njih nije uvidio o čemu govorim. Međutim, to je ono pomanjkanje stava i spuštanje glave. Oportuno je šutjeti. Zaglušujuća je ta šutnja zbornice na sve što rade ravnatelji.
        Mislio sam, kolegice, i na ministra, koji nema petlje reagirati kao ministar obrazovanja, zbog straha od reakcija katoličke većine. Toj većini pripadam i ja, ali ipak smatram ovako kako smatram.
        Naprosto, biti katolik ne znači odbijati uvidjeti greške Crkve iz prošlosti. U pravu ste – doprinos Crkve svjetskoj civilizaciji, nacionalnoj pogotovo, nemjerljiv je. No, bilo je tu i promašaja, itekakvih promašaja, koji i dan – danas izazivaju podozrivost u ljudima, i to valja razumijeti.
        Točno je i to da Crkva u nas daje prilično povoda da je se kritizira.
        Ovo o čemu kolege pišu isto, donekle, drži vodu!
        Zašto se pokojni papa ispričavao za sve greške Crkve u prošlosti? Zašto je papa Franjo rekao da mu je zlo kad vidi svećenika u novom autu? To nije nezakonito, ako svećenik ima novaca može vozati najnovijeg Audija, ali postavlja se pitanje vjerodostojnosti – koliko je autentičan netko tko održi propovijed o odricanju, okretanju ka nebeskim dobrima, a nakon mise sjedne u auto od 50 000 eura i odveze se u nepoznatom smjeru?!
        Kako se može desiti da kardinali svećenike pedofile godinama samo premiještaju iz župe u župu, i time postaju odgovorni za nove žrtve? Kako se može desiti da hrvatski biskupi javno drukaju za stranku koja ima sudsku presudu zbog pljačke desetaka milijuna našeg novca?
        Vatikanski ugovori posebna su priča! Crkva, kad bi se u potpunosti skinula s proračuna, i opet bi imala prilično puno ( u bivšem režimu nije dobivala novac od države, a nije bila kruha gladna ), a začepila bi usta svim kritičarima!
        To su stvari koje u današnjoj situaciji ljude iritiraju, i to treba razumijeti.
        Ta opterečenost povratom imovine, i uopće opterečenost imovinom iritira i mene, iako sam dio te i takve Crkve, pa kud neće ateiste i agnostike?!
        Nije li Krist rekao učenicima:
        ” Besplatno ste primili, besplatno i dijelite?!”

  7. Ne mogu shvatit kako bilo koji naobražen čovjek može negirat ogroman doprinos Katoličke Crkve hrvatskom narodu u mnogim segmentima. Ta primili smo kršćanstvo vrlo davno i benediktinci su imali prve škole, isusovci utemeljili Zagrebačko sveučilište, dominikanci Zadarsko. Tolike karitativne ustanove. U komunizmu je zagrebački Caritas pomagao svima, nikoga se nije pitalo za vjeru ili naciju. Crkva je dala i Boškovića, i Vrančića i tolike druge. U Jugoslaviji joj je jednostavno uzeto skoro sve i za ono što joj se ne može vratiti država danas plaća obeštećenje, malo po malo. A tko se brine o tolikim kulturnim dobrima ili je zagrebačka katedrala samo vjerski objekt, a ne znači ništa za Zagreb kao takav?
    I zašto su ljudi podizali križeve krajputaše ako vjerski znak ne spada na javni prostor? Ta cijeli sjeverozapad je premrežen takvim križevima. A smetali su onima koji su napali Hrvatsku, rado su ih strijeljali. To znakovi, znakovi pouzdanja u Boga ovog naroda koji ipak sebe rado naziva katoličkim sviđalo se to nekoj agresivnoj šačici ili ne. A ako smo kod novaca, zašto se Crkvi pretresa svaka lipa, a kojekakvim udrugama se daje. Predlažem porez kojega bi svatko mogao regulirati po svom, ali neka SVE udruge podliježu tome – nikome iz proračuna NIŠTA! I pravo vjernika na uskratu sredstava svemu što se protivi moralu.

    1. “I pravo vjernika na uskratu sredstava svemu što se protivi moralu.”

      Čijeg morala? Istih tih vjernica koje svake nedjelje ližu oltare, a noć prije su bile kod župnika u krevetu, a neke im i djecu rodile? Morala svećenika koji s oltara propovijedaju, a kad siđu dolje napastuju malu djecu i nikome ništa? Ili morala vjernika koji se busaju u prsa svojom vjerom, raspisuju referendume za obitelj, a sa strane zarađuju na kontracepcijskim pilulama? Morala presvetih majki i očeva koji bi zakonom branili silovanim ženama pravo na izbor, dok u subotu navečer njihovi sinovi stavljaju droge u pića i siluju žene (a u nedjelju svi redom najveći vjernici)? Morala svećenika koji propovijedaju predbračnu apstinenciju, ali im nije problem vjenčavati žene trudne do zuba jer ipak vjenčanje košta (koliko ono – 800kn??)?

      Ne, hvala.

      I ja sam vjernik pa mi ne pada na pamet nametati svoju vjeru drugima (niti imam osobit poriv mahati svojom vjerom i “svetošću” pred drugima kako bi se oni uvjerili u to koliko ja vjerujem). Niti smatram da je poslanje moje Crkve da silom nameće drugima svoje vrijednosti. To mi spada pod ove terorističke organizacije koje se množe po svijetu.

      Po čemu maslina smatra da je pravo vjernika veće od prava bilo kojeg drugog (su)građanina RH??

      Možda masilna ide u bolju Crkvu od moje, ja ne znam da igdje piše kako je Isus vjeru širio batinama. Ali mi, Hrvati, smo veći vjernici i od njega: pa kad već riječima ne znamo i ne možemo, onda ćemo štapom.

      1. Zašto mi niste argumentirano odgovorili na ono što sam navela nego navodite stvari koje mogu i ne moraju biti istinite, ali su sve negativne. Odgovorite mi zašto se od mojih novaca uzima i daje udrugama koje se zalažu za pobačaj, a istovremeno se vrišti za svaku lipu koja se daje Crkvi?
        Po čemu se to vjera širi batinom, koliko znam vjernica je dobila batine!
        Theo, ja se to isto nadam za Vas, jer je prestrašno neznanje i mržnja koju pokazujete, a da niti jedan argument niste naveli za svoje navode.

        1. Složit ću se da je financiranje kojekakvih udruga samo pokriće za otimanje državnih novaca. A kada tvrdite da znate ne-znam-koliko vjernica koje su dobile batine, navodite me na smijeh! Od koga su to dobile batine? U državi sa 85% deklariranih katolika je katoličanstvo ugroženo? Neozbiljni ste!
          S druge strane, militantni biskupi poput Jezerinca ili Košića otvoreno šire govor mržnje i veličaju notorne ubojice. Vrlo katolički. Jezuš bi bio ponosan

        2. “Odgovorite mi zašto se od mojih novaca uzima i daje udrugama koje se zalažu za pobačaj, a istovremeno se vrišti za svaku lipu koja se daje Crkvi?”

          Postoje i konzervativne udruge koje se financiraju iz proračuna. Što znači da i ja, kao liberalna osoba i nevjernik, moram, kao i vi, dio mog novca davati skupinama građana s čijim se svjetonazorom ne slažem. To je jednostavno tako u suvremenom društvu, i tu smo u istom položaju. Ono u čemu nismo u istom položaju je to da ja, za razliku od vas, uz to moram još i financirati jednu religijsku organizaciju kojoj uopće ne pripadam. U tome je problem.

      1. Po čemu Masline to ne bih trebala raditi u prosvjeti. Ja osobno smatrama da vi svi koji napadate kolegicu i često branite svoje stavove bez argumenata i iznosite poluistine trebali sebe dobro preispitati jer upravo takav način razmišljanja je rezultira da se napadne starica od 77 godina i brutalno ozlijedios strane jednog klipana od dva metra. Sve one udruge koje se finaciraju protivno moje volje iz proračuna a trebale bi promicat toleranciju, brigu za drugoga nisu reagirale. Od tih vrlih aktivista koje mi financiramo navodno njihovu borbu za toleratniju Hrvatsku nitko nije posjetio tu staricu, koja je između ostalog i liječnica i humanitarka i majka četvero djece.

          1. Vrlo dobro Vi to razumijete ! Međutim ovo je stranica koja bi trebala služiti nama učiteljima i nastavnicima kako bi potakli riješenje problema koji nas muće. Međutim od tri članka dva su vezana uz problematiku prisustva vjeronauka i nazočnosti crkve u školi ! Kao da je to jedini i osnovni problem hrvatskog školstva. Ovdje se ne priča o sramotnom kolektivnom ugovoru za osnovno školstvo gdje smo izgubili gotovo sva prava, ne priča se o konstatnom smanjivanju plaća pogotovo nama sa više staža. Najveći je problem da se izmoli koji Oče naš i blagosovi djeca na početku školske godine. A to šta se postavija kip u školi je neprmjereno, ali ja osobno smatram da je to sam reakcija na netoleratnog,frustriranog i zločestog ministra Jovanovića i sva njegova nametanja djeci , roditeljima i nastavnicima.

        1. “Od tih vrlih aktivista (…) nitko nije posjetio tu staricu…”

          vjerojatno zato jer dotična starica voli udruge kojima pripadaju ti aktivisti javno nazivati “lopovima” i “parazitima”, te ih voli (uz odsustvo bilo kakve smislene argumentacije) poistovjećivati s komunistima: http://www.donotlink.com/framed?545344

        2. Ja doista nisam znao o čemu pišete, ali sam – zahvaljujući PERPETUANCE – konačno saznao na što se pozivate i na koga mislite: na stanovitu Ružicu Ćavar. Prvi put čujem za tu kreaturu (ne mogu je nazvati ni ženom niti gospođom) i ja sam apsolutno zgrožen!!!!!!

          http://croative.net/index.php/vijesti/item/1478-otvoreno-pismo-dr-ru%C5%BEice-%C4%87avar-predsjedniku-za%C5%A1to-i-po-kojim-kriterijima-je-usta%C5%A1tvo-najmra%C4%8Dnija-pojava

          Vi kreaturu koja veliča ustaštvo i NDH, tu najveću sramotu i ljagu našeg naroda nazivate “humanitarkom”?! Ona je liječnica i majka četvero djece? Učitelju koji to niste, i Josef Mengele je bio “liječnik” kao što je i Magda Goebbels bila “majka”! Poznih 77 godina nisu nikakvo opravdanje ovom hodajućem zlu. Kako Vas nije sram?!!!!

          1. I naravno, apsolutno osuđujem nasilje. Nasilnik koji ju je udario nije ništa bolji.

          2. Poštovani kolega ! Pročitao sam tekst u kojem navodno gospođa Čavar navodno veliča ustaštvo. Pročitajt tekst pažljivo i vidjeti će te da gospođa nijednom riječju ne veliča ustaštvo. Da, gospođa Čavar ima tri sina koja su bila zajedno sa nama koji smo branili hrvatsku na ratištima. Nema nikakvog govora o bilo kakvom fašizmu. Fažizam su Vaši stavovi koji su isključivi i često neistiniti.

          3. @učitelj: Citat: “Zašto bi onda ustaše, koji nisu bili nikakvi fašisti, bili najveće zlo u XX stoljeću?
            Vjerojatno zato što su, kao dragovoljci i hrvatski rodoljubi, obnovili, nakon 839 godina, hrvatsku državu i branili je od neprijatelja i terorista, a također su i najveće žrtve, komunističkih zločina i komunističke mržnje.” Osim što vam ne ide hrvatski pravopis, očito vam ne ide i čitanje s razumijevanjem.
            S osobama koje opravdavaju nasilje i zločin, i koje podržavaju najveće zlo XX. stoljeća ja nemam namjeru raspravljati. Stoga je ovo moj zadnji odgovor upućen vama na ovu temu.

  8. @učitelj: Ne, ne razumijem. Ne razumijem također kako jedan učitelj može raditi toliko pravopisnih grešaka?
    Slažem se da je gorući problem srozavanje standarda učitelja i nastavnika, ali postoji mnogo članaka na tu temu. I ja sam o tome pisao. Ovdje je tema narušavanje sekularnosti države i ja sada pišem o tome. Mala digresija, ne smeta Vas da KC uredno dobiva silne milijarde dok se škole (i vrtići, i bolnice) raspadaju? Kai i naš standard, napokon…

    1. “Naravno da Crkva ima određena stajališta koja netko prihvaća, a netko ne na praktičnoj političkoj razini. To je i stvar demokracije. Država je neovisna o Crkvi i država donosi svoje odluke, naravno vodeći računa i o općem raspoloženju naših građana”, kazao je Josipović.
      Evo, to je odgovorio naš predsjednik Josipović, vrsni pravnik, sveučilišni profesor 2011. godine prigodom Papinog posjeta Hrvatskoj. Pitanje je bilo kako komentira Papinu izjavu da je sekularizacija zapravo opasnost. Pa valjda predsjednik bolje zna od mene i od Vas kakva je situacija u državi što se sekularizacije tiče. Pustite novinare, oni uvijek pišu po nečijem diktatu. Svi smo ljudi od krvi i mesa, sa svim manama i vrlinama, bez obzira kakvo nam je vjersko i političko opredjeljenje. Svećenici, biskupi, nadbiskupi, nisu sveci, vjernici još manje. I oni ne mogu odlučivati o mom ili Vašem životu na praktičnoj političkoj razini, kako to lijepo Josipović kaže. Ali zato ima stranaka koje na izborima dobiju 2 % glasova a itekako odlučuju i o mom i Vašem životu. Dakle, država i političari donosi odluke a ne katolička crkva. A Hrvatska je demokratska država.

  9. U nečijim glavama srednji vijek, u nečijim ustaše, a negdje partizani… I nikako se odmaknuti od klanjem se, krstim se, križam se…

    A susjed je susjed, čovjek je čovjek dok živi, a kad ga nema…
    Nikako se odmaknuti naprijed! Uvijek kopamo po nekakvim žicama, grobovima, svijećama…

  10. A lokalni moćnici su, vidim moćni, i od Boga moćniji.
    I od Ministra jer se ne bi “štel zamerit” onom iznad njega, a ljudi izbori su tu pa…

  11. Od kvalietnog portala na kojem samo rado koristio iskustva i savjete drugim,danas citam vjersko-nevjerski portal????

  12. Os super portala gdje sam skupljao iskustva kolega danas posjecujem vjersko ateisticki portal????

    1. To je zato jer od pedeset tekstova vidite samo ona tri koja želite. Mislim da je točan termin “selektivna sljepoća”.

      1. Upravo tako.
        Tri se bave ne vjerom. Selektivno sam slijep. Dajte meni kip ispred učionice,i projektor,i ploču,i kredu, i nastavna pomagala. I ja sretan.

        1. Otiđite kolega na stranice Protagore (radikalna uduga koja želi vjeru i vjernike isključiti iz svih oblika društvenog života ). Gotovo isti članci na ovoj stranici i stranici udruge Protagora.

  13. “Ateizam znači bezboštvo, dakle odgajanje bez Boga. Tvrde da je to izraz napretka. Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Oswiecim.”
    Tako stoji u izdvojenom okviru na trideset devetoj stranici udžbenika katoličkog vjeronauka za osme razrede osnovne škole “S Kristom u život” u izdanju Kršćanske sadašnjosti…
    http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic-zasto-autori-udzbenika-za-vjeronauk-za-osmi-razred-auschwitz-pisu-na-poljskom–da-mu-zatru-trag-/1229521/

    Tek toliko. Mračno doba.

    1. Tako stoji, ne kao izjava autora, nego kao izjava Ivana Pavla II. Bit će da je čovjek koji je dio toga sam prošao, znao zašto to govori.
      Nažalost, izgleda da ima onih kojima je vjera najveći trnu u oku.

      1. šta je izjava nekog prema nepobitnoj činjenici da su i hitler i goebbels bili vjernici? ako mislite da je puno onda bi trebali poslušati i lustiga koji je BIO u logoru za razliku od dotičnog?
        ali i jedno i drugo je krivo jer pokušavate OPET skrenuti temu. preskočili ste dio di se djecu UČI da su ateisti bezumnici, dio gdje se implicira da su zaslužni za aushwitz ste amenovali kao točan samo zato jer je to citat ivana pavla? ozbiljno? to je vaša metoda ocjenjivanja svjetovnih istina i primjerenog gradiva za osnovnoškolce? nakon toga ćemo ih učiti da su oni viša rasa i njihova zadaća je da spase sve nevjernike tako da ih zatvore u “kampove za reformaciju” gdje će naći vjeru prisilnim radom?

  14. Evo lijepog komentara na dotični pasus iu udžbenika vjeronauka za 8. razred:

    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/261273/Default.aspx

    Ja bih pojasnila da iako mi svi (pa i nekatolici) plaćamo porez i njime se izdvaja za plaće vjeroučitelja, niti AZOO niti MZOS NEMAJU INGERENIJU nad udžbenicima vjeronauka. O njima odlučuje, bez ikakvog vanjskog pedagoško-psiholškog nadozra, isključivo HBK i to na temelju NEUSTAVNIH Vatikanskih ugovora. Da pojasnim i to, iako su iznad hrvatskih zakona jer su tobože međunarodni (a Vatikan nikako da se odluči je li država ili nije), Vatikanski ugovori bi trebali automatski biti stavljeni izvan snage jer njima REpublika Hrvatska pod 1. stavlja neke svoje građane u neravnopravan položaj (ako nisi kršten ne možeš biti računovođa ili profesor na javno financiranom Bogoslovnom fakulteteu, ako si vjeroučitelj napreduješ 4 puta brže od prof. matematike, ako se razvedeš, HBK ti može dati otkaz u školi!) te pod 2. daje ingerenciju nad velikim dijelom svojih građana u ruke STRANOJ državi, samo na osnovu toga jer su u župnim knjigama navedeni kao da su kršteni (među njima i ja!)

    1. Je li ovo ispostava Davida, Protagore ili što?
      Očita je nevjerojatna mržnja prema svemu vjerskom i to bez trunka pameti. A ovaj zadnji upis je ispod razine zdrave pameti, a ako se radi o osobi s fakultetom, onda se uistinu pitam tko to radi u školi i kakva osoba može poučavat djecu. No, jer svaki put kad ovdje izazovem bijes antiteista, dobijem uvredljiv mail, obavještavam da ću o tome informirati policiju, a s ovom stranicom ne želim više imati nikakvog posla.

      1. Ne znam da netko mrzi vjeru. Neka svatko vjeruje u što hoće, Jezuša Krista, Budu ili leteće medvjediće.
        Meni je sporno da se NE POŠTUJE USTAV RH koji kaže da je ista sekularna država.
        Meni je sporno da se jednoj zajednici daje preko milijardu kuna godišnje.
        Meni je sporno da ta organizacija širi mržnju prema svima koji ne dijele isto mišljenje – a ja sam jedan od “takvih”.
        http://www.slobodnadalmacija.hr/Komentatori/BorisDezulovic/tabid/331/articleType/ArticleView/articleId/261273/Boris-Deulovi-Ateistiki-Jasenovac.aspx

        Riješili smo se komunističkog ispiranja mozga, sada se ponovno vraćamo na srednjovjekovno!

      2. Molim da mi navedete jednu riječ iz mog prehodnog posta koji Vas vrijeđa.
        Gole činjenice.
        Ah, da. Zaboravila sam.
        S našom stranicom više nemate nikakvog posla…
        Za ostale,
        Vatikan nije vjera, Vatikan nije Crkva, Vatikan krši jednakost svih građana Republike Hrvatske.
        Ničiju vjeru ne diram, ali javno je zajedničko svima i nije imovina Vatikana.
        Završila sam fakultet, učim Vašu djecu, ali za razliku od nekih, ne zloupotrebljavam svoj položaj i ne indoktriniram svoje učenike.

    2. Vatikanski ugovori jesu protuustavni, samo što u Hrvatskoj Šeksov Ustavni sud drži tužbu 15 godina u ladici i odrađuje prljavi posao za KRADEZE mafiju.
      Meni je skandalozno vidjeti na što liče naše škole i bolnice dok se grade oniksovi dvori za mlatitelje prazne slame

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!