Na prvi dan nastave ne zna se tko će podučavati djecu u novim školama

(Jutarnji list) Dvije potpuno nove osnovne škole, Kajzerica i Iver, danas počinju s radom, a u svaku od njih će danas u jutarnjim satima doći više od 400 učenika. Međutim, tko će toj djeci u ovoj školskoj godini predavati, još se ne zna. Natječaj za nove učitelje nije raspisan dok se mjesta ne popune tehnološkim viškom iz drugih škola, a ta će se preraspodjela raditi danas ujutro. Tek nakon toga slijedi raspisivanje natječaja za preostala slobodna mjesta, na koja će se do odabira zaposliti privremeni nastavnici.

aos s odabirom kadra u posljednji čas nastao je zbog izmijenjenog Pravilnika o normama koji je stupio na snagu tek sredinom prošlog tjedna. Svaka je škola trebala prijaviti svoj tehnološki višak, a te su liste formirane tek u petak.

Tko će danas dočekati djecu u novoj školi, nitko nam nije mogao potvrditi, kao što nam nisu mogli reći koliko će slobodnih mjesta u školi ostati nakon što se zbrine sav tehnološki višak.

– Škole su prijavile svoj tehnološki višak, a povjerenstvo je svoj rad završilo u petak. Natječaj se može raspisati samo ako nema tehnološkog viška. Tek kad se sva ta mjesta popune, možemo raspisati natječaj za preostala slobodna mjesta – objašnjava Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Pročelnik Lovrić ipak navodi kako se neće dogoditi da u školi nema učitelja jer je šklolsvo iznimka te škole imaju pravo zaposliti učitelje na 60 dana bez natječaja. No, postavlja se pitanje je li takvo učestalo mijenjanje učitelja pedagoški prihvatljivo, jer bi se moglo dogoditi da jedan razred koji se ne popuni tehnološkim viškom dobije učitelja na zamjeni, a kada se natječaj završi, djeca će opet morati mijenjati svog učitelja. Prema tome, moglo bi se dogoditi da djeca samo u prva dva mjeseca nove školske godine promijene dva ili više učitelja.

– Nastava je osigurana i sve razrede dočekat će učitelji. Ministarstvo obrazovanja dalo je suglasnost na radna mjesta te će se svi učitelji koji su tehnološki višak u ponedjeljak ujutro javiti u Gradsku upravu, a nakon toga dolaze na svoja radna mjesta u školu – kaže Igor Rukljač, v.d. ravnatelja OŠ Kajzerica.

On je inače i dugogodišnji zaposlenik Agencije za odgoj i obrazovanje, a svjestan je, kaže, kako se organizacija nastavnika radila ‘na knap’. Tvrdi da je ovo specifična školska godina zbog izmijenjenog Pravilnika o normama i novog Zakona o radu, ali da će se učiniti sve da se nastavnici koji danas dođu u školu zadrže.

Da je ovo specifična školska godina, tvrdi i Željko Stipić iz sindikata Preporod koji pozdravlja novi Pravilnik o normama, no tvrdi kako je ovo primjer nonšalantnog odnosa prema početku škole.

– Sve se trebalo napraviti mnogo prije početka školske godine. Učenici ne bi smjeli biti žrtve ovakvih propusta – jasno ističe Stipić, no smatra kako se ovakav početak školske godine može uvjetno opravdati.

– Izmjene Pravilnika o normama stigle su u srijedu i do tada se nije moglo znati koliko će biti tehnološkog viška. Ne može se sva krivnja svaliti na ravnatelje, jer ni oni nisu mogli ništa dok se ne odredi koliko tehnološkog viška zaista ima – kaže Stipić. Nikada se nije dogodilo da se propisi donose u tjednu uoči početka škole. – Nažalost djeca trpe. Gubi se satnica. Prvi sat bez nastave još se nekako može tolerirati, no već drugog ili trećeg sata nastave treba ozbiljno početi s gradivom, a uz ovakav način rada to nije moguće – kaže Stipić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!