Novi udžbenici identični starima, kazna za nastavnike koji dozvole stare 20.000 kuna?!

(Index.hr) Ovih dana roditelji brojnih školaraca po knjižarama ostavljaju na tisuće kuna za nove udžbenike. Dižu se krediti, uzima se na rate, traži se način kako pronaći dovoljno novca da bi se dijete opremilo svime što mu je potrebno za novu školsku godinu koja započinje 8. rujna.

Mnogi roditelji ogorčeni su činjenicom da je ovo godina u kojoj se tiskaju novi udžbenici pa mnogi dosadašnji više ne vrijede i troškove se ne može smanjiti kupnjom rabljenih. Da stvar bude gora, dok je u nekim europskim državama na snazi odredba prema kojoj se novi udžbenik tiska ako se mijenja najmanje 25 posto sadržaja, u Hrvatskoj se mnogi “novi” udžbenici od starih razlikuju samo po “kozmetičkim promjenama” – fontovima, bojama, pokojem izmijenjenom poretku riječi ili rečenica…

Urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas, majka dvoje školaraca koji pohađaju 7. i 8. razred, ranije je uspijevala kombinirati rabljene udžbenike i tako je znala i višestruko uštedjeti, ali ove je godine morala kupiti nove.

“Ja sam kao i mnogi roditelji nasjela na priču da su ove godine novi udžbenici. Više puta je to isticano u javnosti i nigdje to nije opovrgnuto nego stoji odluka da su udžbenici novi. Otišla sam kupiti nove udžbenike i ostala zatečena. Knjige su vrlo slične, gotovo iste, uz minimalne razlike”, ispričala je ovih dana gostujući u Hrvatska uživo i govoreći o problemu “novih” udžbenika.

Istaknula je kako su na većini udžbenika napravljene samo grafičke promjene “koje dobar grafičar napravi u tri dana”, dok od najavljivanih dodatnih multimedijalnih sadržaja nema ni “m”. Nije se mijenjao ni nastavni plan pa nikome nije jasno čemu novi udžbenici kad je jasno da bez promjene nastavnog plana ni sadržaj udžbenika ne može biti drugačiji. Mnogi roditelji vjeruju kako je Vlada svojom odlukom o novim udžbenicima samo pogodovala izdavačima.

Nastavnici neće dozvoljavati stare udžbenike

Novo izdanje knjiga, slažu se i roditelji i nastavnici, različito je tek u grafičkom dizajnu od prošlogodišnjih izdanja, pa su neki roditelji odlučili svoju djecu u školu poslati sa starim knjigama.

To neće biti moguće, kaže nam Sebastijan Troskot, profesor povijesti, jer profesori neće riskirati plaćanje kazni koje iznose i do 20 tisuća kuna. “S obzirom na ovo što ja danas čitam po medijima, da ću i ja kao fizička osoba biti kažnjen novčano ako to dopustim, sami zaključite koji moj odgovor tim roditeljima može biti.”

Troskot priznaje kako postoji još jedan problem, a to su oni roditelji koji su udžbenike nabavili već u srpnju. “Odgovor na ovo pitanje bi trebao dati ministar ili netko iz Ministarstva, što će onda biti s onim roditeljima koji su kupli nove udžbenike, hoće li ih moći vratiti natrag u knjižare i dobiti od distributera povrat novca.”

Novčane sankcije za nastavnike koji odluče nastavu voditi sa starim knjigama nemalo je iznenadilo i predsjednik sindikata Preporod Željka Stipića. On navodi kako bi se zbog ovakvih odluka ministar obrazovanja Vedran Mornar trebao ispričati. “Trebao bi se ispričati svim roditeljima a na škole poslati jednu vrstu obavijesti da nikakvih sankcija neće biti. Ovo je prilika da ministar pokaže da ima i tu socijalnu osjetljivost.”

Stipić ističe kako je promjena knjiga svake četiri godine još jedna u nizu loših stvari koji su ostali iza bivšeg ministra Jovanovića, koji je njom samo pogodovao nakladnicima. Smatra i kako upravo nakladnici stoje iza ove odluke o sankcijama učitelja.

“Kome je moglo pasti na pamet uopće ove kaznene odredbe? Zato što netko želi izaći u susret roditelju. Naravno, to je moglo pasti na pamet samo nekome tko ima interes da se što više udžbeničkih kompleta proda”, kaže na kraju Stipić.

5 Comments

  1. Tako je! Bravo!

    Nastavnik je ta osoba koja mora provesti nastavni plan i program, kurikulum, zdravstveni i građanski odgoj, pedagoški djelovati, poticati na nenasilje i ispravno i sigurno ponašanje na internetu, provjeriti domaće zadaće, ponoviti stare sadržaje, uvesti nove i SVAKI SAT PROVJERITI TKO IMA NOVI UDŽBENIK!! Sve u 45 min.

    Ukoliko netko ima stari udžbenik:
    a) treba ga ukoriti i posramiti pred svima kako ne pomaže rast BDP-a
    b) pozvati roditelje i ukazati im na njihovu pogrešku
    c) ukoliko dijete nastavi dolaziti sa starim udžbenikom, isti oduzeti u svrhu zaštite vlastitog kućnog budžeta
    d) treći dan nakon toga otići kući s ozljedama jer ga je pretukao roditelj gore-spomenutog djeteta
    e)mjesecima trpjeti ponižavanja na razrednim i učiteljskim vijećima te izvanrednim sastancima jer ga je taj isti roditelj prijavio policiji za otuđivanje imovine te agenciji i ministarstvu koje je “zaboravilo” na svoju uredbu i sad revno štiti prava jadnog “socijalo-ugroženog” djeteta koje monstrum učiteljski maltretira (prema naputku ministarstva)

    i na kraju jednostavno kupiti štrik i pronaći drvo koje vam se sviđa.

    Nismo se osvrnuli na bolnu stvarnost školske zbilje u kojoj samo nekoliko učenika nema novi/nikakav udžbenik i na njihov utjecaj na kvalitetu nastave, s obzirom da je dio udžbenika “radan”, znači predviđa se ispunjavanje zadataka u samom udžbeniku….

    Predlažem da svakog prvog u mjesecu sve učitelje postrojimo u kolonu sa rukama svezanim na leđima i tjeramo ih da trče kroz školski hodnik dok ih učenici i roditelji batinaju po leđima… Što je? Sad ste sablažnjeni? Ali nitko nije sablažnjen nad činjenicom da je učitelj ODGOVORAN za kupovnu moć roditelja???!!!

    Mi imamo razne udruge po zemlji koje raspisuju skupe referendume i pišu pisamca raznim sudovima, ali ne vidim u ovom članku da je sindikačić rekao da će propitati pravno ovu debilnu odluku, niti da će je slati na procjenu ustavnosti, niti da će organizirati štrajk radi daljnjeg ponižavanja struke… Oni traže neku bijednu ispriku! (valjda su dobili rokovnike i penkala od izdavača…)

    (a mi ćemo se i dalje bodriti ironijom i sarkazmom, makar samo da ne dobijemo čir na želucu)

  2. Amadeuse šta referendum ima veze s uđbenicima. Udruge koje su organizirale referendum o braku jedine su digle glas protiv ovog pljačkanja (u vidu novih uđbenika) običnog hrvatskog čovjeka.

  3. U našoj se državi svašta pravno propituje OSIM ovakvih sramotnih odluka o “sankcijama za nastavnike” koje su na terenu neprovedive (tj. učitelju je neprovedivo natjerati nekoga da kupi novi udžbenik), ali je vrlo provedivo opljačkati nekog jadnog uču za 20000kn zbog stvari na koje on/ona ne mogu utjecati.
    O tome govorim!
    Ali naš sindikat ne mari jel’ ta odluka pravno valjana. Bitno da se, kao i sve u prosvjeti, donese, sprovede i ostane tu zauvijek (kao i sve reforme).

  4. Ako sam dobro razumio, nastavnik bi mogao biti kažnjen ako ne radi po propisanom udžbeniku. Učenici pritom mogu imati i nepropisani i neće biti kažnjeni.

  5. Još jedan uobičajen dan u Apsurdistanu!
    Ja samo ne vidim kakve veze profesori imaju s priborom za rad svojih učenika???
    Ukoliko ne griješim, mi smo u svibnju odradili izbor novih udžbenika za iduće četiri godine!
    Nije li tako?
    Ako jest, a mislim da jest tako, onda smo mi svoje obavili. A ako neki roditelj pošalje dijete u školu sa starim udžbenikom, kakve to veze ima s nama?
    Imamo li mi ovlasti oduzimati stare udžbenike? Imamo li sredstva prisile nad roditeljima da kupe nove? Ministarstvo je sve ovlasti dalo klincima i njihovim roditeljima, pa sad nek se oni i natežu s njima!
    Da, točno je, ovo je ništa drugo doli pljačka roditelja u korist nakladnika, suludo, van svake pameti, amoralno i ogavno.
    No, možete reći da sam ovakav ili onakav, ali u ovom času za roditelje imam razumijevanja upravo onoliko koliko i oni za profesore sve ove godine.
    Ukoliko nisu zadovoljni, neka ministarstvu zovu inspekciju zbog ove odluke! U tome su se barem usavršili!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!