Sprema se val tužbi: Županije za prijevoz isplatile i do 600 kuna manje!

(Slobodna Dalmacija) Ministar Željko Jovanović traži način da eliminira nove potencijalne tužbe prosvjetara, pa je naredio županijskim vlastima da troškove prijevoza srednjoškolskih profesora za travanj isplaćuju prema – Kolektivnom ugovoru za djelatnost socijalne skrbi!

Izvijestili su o tome ovih dana iz pojedinih škola, kojima je također stigla obavijest Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezano uz isplatu troškova prijevoza nastavnicima u srednjim školama nakon što je 27. ožujka istekao produženi rok primjene granskih kolektivnih ugovora u obrazovnoj vertikali. Te je GKU-ove Vlada, podsjetimo, otkazala 27. prosinca prošle godine.

Nismo daleko od socijale

– Znali smo da po primanjima nismo daleko od socijale, a sada smo i službeno prebačeni u resor socijalne skrbi – komentiraju neki od nastavnika s kojima smo razgovarali o novoj blagdanskoj čestitci.

Ali, koliko god to apsurdno zvučalo, oni prosvjetari koji su novac za prijevoz dobili prema odredbama Kolektivnog ugovora za socijalnu skrb našli su se u puno boljoj situaciji nego oni kojima je to pravo isplaćeno prema Temeljnom kolektivnom ugovoru. A sva se ta zavrzlama upravo događa na terenu, budući da su se osnivači srednjoškolskih ustanova, što su uglavnom županije u čijoj je nadležnosti isplata prijevoza nastavnicima u srednjim školama (u osnovnim školama prijevoz isplaćuje država), našli u problemima nakon što je 27. ožujka otkazan GKU.

Osnivači su pisali ministru Jovanoviću i tražili precizne upute kako da isplaćuju prijevoz nakon toga datuma, budući da se to pravo nastavnicima mora isplatiti zadnjeg dana u mjesecu za sljedeći mjesec.

Prema propisima, nakon otkazivanja GKU-a, prijevoz bi se trebao isplaćivati sukladno odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora. No, dio sindikata javnih službi (ali ne i školski sindikati) potpisao je krajem prosinca 2012. godine s Vladom Dodatak TKU-u iz kojega proizlazi da se protekom otkaznog roka od tri mjeseca od otkazivanja GKU-a pojedino pravo u jednoj javnoj službi isplaćuje u visini istog prava u važećem GKU-u druge javne službe, ako je to za njih povoljnije nego u odredbama TKU-a.

Budući da je krajem ožujka jedino sustav socijalne skrbi imao važeći kolektivni ugovor čija je naknada za prijevoz bila viša nego u TKU-u, ministar Jovanović tražio je i dobio suglasnost Povjerenstva nadležnog za tumačenje odredbi TKU-a da srednjoškolski profesori u travnju dobiju nešto veći iznos novca nego što bi ga dobili prema TKU-u.

No, da ne bi sve proteklo glatko, pobrinuli su se “lokalci”, pa su tako u nekim županijama troškove prijevoza za travanj isplatili prema nepovoljnijem TKU-u, a u nekima sukladno ministrovoj uputi, to jest prema KU-u za socijalnu skrb. Pritužbe članstva stigle su i do čelništva školskog sindikata “Preporod”.

Dvostruka praksa

– Prema dojavama, problemi postoje u više županija koje soliraju mimo mišljenja MZOS-a i Povjerenstva. Razlike su značajne, a nastavnici kojima je isplaćen prijevoz prema TKU-u dobili su iznose manje i do 500, 600 kuna. To nije malo i ne preostaje nam ništa drugo nego ponovno dizati tužbe – kaže Željko Stipić, čelnik “Preporoda”. Za tu najnoviju trakavicu u sustavu obrazovanja kao glavnog krivca proziva aktualnu vlast.

– Dvostruka praksa u isplati novca za prijevoz još je jedan od očitih primjera ponašanja ove vlasti. Radi se o spoju neznanja i bahatosti. Sve je to generirano nečijim propustima u otkazivanju granskih kolektivnih ugovora – optužuje Stipić. Za školske sindikate, podsjetimo, GKU-i su otkazani 20. veljače ove godine, kada su dobili pismenu obavijest iz Vlade o tome, a ne 27. prosinca prošle godine, kada je Vlada objavila odluku o otkazivanju.

To bi značilo da produženi rok primjene GKU-a istječe 20. svibnja, a ne 27. ožujka, što znači da do tada vrijede sva prava, pa tako i prijevoz.

– Toga je svjestan i ministar Jovanović. Zašto bi inače tražio mišljenje Povjerenstva za tumačenje TKU-a, pogotovo zbog toga što od 1. travnja u sustavu socijalne skrbi vrijedi novi kolektivni ugovor u kojemu je prijevoz usklađen s TKU-om? Ministar traži način da izbjegne nove tužbe – smatra Stipić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!