Prijedlog novog pravilnika uzrujao i učitelje i roditelje

(HTV) rije nekoliko dana otvorena je javna rasprava o nacrtu pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi i rasprava o nacrtu pravilnika o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi. Iza ovih golemih naslova krije se niz promjena koje već sad uzrujavaju i roditelje, i učitelje i sve ostale zaposlenike hrvatskih škola!

Novim pravilnikom najviše će biti pogođene škole u manjim mjestima, sve koje imaju manje od 150 učenika. Jedna od takvih je i OŠ Don Mihovila Pavlinovića u Podgori gdje će većina učitelja teško ispuniti tjednu normu. Iako je prije nekoliko godina imala više od 150 učenika, podgorskoj školi danas do magične granice nedostaje 20-ak djece. Ravnatelj smatra da broj učenika ne smije biti jedini kriterij jer razlike između škole koja ima 149 učenika i one s jednim učenikom više praktički ne postoje.

Za posao učitelja puno je važniji broj odjeljenja od broja učenika, smatraju u Podgori. Nastavnik tjelesne kulture Miro Urlić među ostalim vodi i iznimno uspješnu maslinarsku sekciju te školsku zadrugu. Prijedlogom novog pravilnika i on ostaje bez dodatnih sati.

Nastavnici će morati i dalje raditi te poslove, a za to neće biti plaćeni. No u ministarstvu, čini se, ne žele čuti njihove argumente.

Još jedna nelogičnost u nacrtu novog pravilnika vezana je za tehničko-administrativno osoblje. I u ovom slučaju samo jedan učenik više bit će kriterij hoće li računovođa, tajnik ili kuhar imati puno radno vrijeme. Tko imalo poznaje ove poslove, kaže ravnatelj Batinović, zna da je ovdje važniji broj zaposlenih, a ne broj djece u školi.

Ravnatelj OŠ Don Mihovil Pavlinović u Podgori Jakov Batinović tvrdi da se primjedbe na javnoj raspravi, bez obzira na to kako kvalitetne bile, većinom odbijaju. Zaboravljaju se i predizborni programi.

‘Kukuriku koalicija plan 21, stranica 20, u poglavlju obrazovanje i znanost stranica 7, kaže – poboljšanje položaja nastavnika, veće ovlasti lokalnim vlastima te pretvaranja škola u manjim mjestima u središte cjeloživotnog obrazovanja i sporta’. Ne znam kad su bile izmjene i dopune, neka me netko izvijesti, poručio je.

Ravnatelj smatra da je neozbiljno kažnjavati uspješne i uvoditi ovakve promjene bez analize kvalitete rada pojedinih škola. Jedan učenik više od broja 149 ispada važniji je od svih uspjeha ove male škole.

U emisiji Hrvatska uživo temu su komentirali Ida Agreš iz SHU-a i pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasovac. Pogledajte videozapis.

2 Comments

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!