Norma nastavnika: europska iskustva

Često se kroz rasprave o tjednoj normi hrvatskih učitelja i nastavnika provlači floskula da imaju najmane norme u Europi. Kolegica Ela Pejčić prenosi svoje iskustvo iz Italije. “Nisam čitala sve komentare, pa ne znam je li netko već pisao o normama u drugim evropskim zemljama. Ja, evo, znam za Italiju. Bila sam prije tri godine u Rimu s grupom srednjoškolskhi profesora i ravnatelja, posjetili smo jednu gimnaziju i jednu strukovnu školu i razgovarali smo s kolegama. Njihova tjedna norma neposrednog rada u nastavi je 18 (osamnaest) sati, za sve predmete, i još jedan sat za razredništvo. I to je to. Nema glupih birokratskih ispisivanja tjednih zaduženja jer, citiram kolegicu iz Italije,”zna se što nastavnik sve treba raditi.” Da se razumijemo, i tamo naši kolege imaju razloga za nezadovoljstvo, ali što kažete na ovo: moja prijateljica iz Perugie ima pola tjedne norme i plaću 900 eura.”

3 Comments

  1. Na stranu 900 eura za pola tjedne norme. Još više mi se sviđa ono „zna se što nastavnik treba raditi“. Pokazuje poštovanje i povjerenje u nastavnike – u njihovu stručnost i htijenje.
    Pored svih normiranja i vaganja normi na minute i sekunde, svjedoci smo da neki rade bolje i više, a neki manje i lošije. S djecom uvijek ima posla i tko želi dobro će se naraditi bez obzira je li davno prebacio tjednih 40 sati.
    Kvalitetni poslodavci prema svojim radnicima iskazuju poštovanje i povjerenje. Zajedno s njima postavljaju ciljeve, razvijaju vizije i brinu se za osjećaj ponosa na dobro obavljen posao. Samu izvedbu prepuštaju umijeću, stručnosti radnika. Pretjerano normiranje i birokratiziranje ubija motivaciju za rad, a jača mehanizme za izigravanje pravila.

  2. A kako bi bilo da se uz malo truda posloži jedna tablica u excelu u kojoj bi se jasno vidjele tjedne norme, zaduženja i plaće u EU zemljama. Možda prevelik posao za jednu osobu ali “kad se male ruke slože”, svatko uzme po jednu zemlju iz koje će se na neki način doći do relevantnih podataka nije nemoguća misija.
    E sad, bi li to svima odgovaralo-ne znam.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!