Od sljedeće godine drukčija državna matura: Vraćanje prijamnih ili testovi tijekom cijele srednje škole?

(Index.hr) Državna je matura od uvođenja uzrokovala podijeljena mišljenja, od toga se radi o odličnoj reformi do velikih kritika, a čini se kako je ovo posljednje mišljenje prevagnulo jer su i stručnjaci odlučiti uvesti veće promjene od sljedeće školske godine.

Tijekom posljednjih nekoliko godina koliko se provodi povjerenje akademske zajednice i stručnjaka je jenjavalo, a u praksi se dogodilo to da, umjesto da zamijeni prijamne ispite za fakultete, sada postoji dvostruka provjera – i na maturi i na dodatnom prijamnom.

“Mišljenja smo da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću. Ona se pretvorila u prijamne ispite na fakultete i to prijamne koji su u nekim svojim dijelovima vrlo loše koncipirani”, izjavio je za HTV voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost prof. dr. Neven Budak.

Zasad moguće dvije opcije

“Ove godine državna matura će izgledati isto kao i prethodnih godina. Međutim, za sljedeću godinu ide se na racionalizaciju pristupa i promjene koje će značajnije utjecati na unapređenje kvalitete učenja”, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Petar Bezinović.

Na pitanje znači li to vraćanje prijamnih ispita na fakultete, profesor Budak je kazao kako je to jedna od opcija. Kako je istaknuo, postoji i druga opcija, da se državna matura zamijeni nizom centraliziranih ispita tijekom čitavog razdoblja srednjeg školovanja. Učenici bi se na fakultete upisivali na osnovu rezultata koje bi postigli u dužem razdoblju pa upis tako ne bi ovisio samo o jednom ispitu.

2 Comments

  1. Sve ovo jasno govori kako nema vizije razvoja školstva, kako se ne zna što želimo od obrazovnog sustava za deset – dvadeset godina. Sustav se vodi stihijski, od danas do sutra, odnosno, od izbora do izbora, glavinja se od nemila do nedraga.
    Primjetna je velika bezidejnost i neznanje u vođenju!
    Jedino što je u Hrvatskoj organizirano jest organizirani – kriminal!

  2. Hoće li nam biti plaćeno i dežuranje tijekom provedbe ispita kada se uvede ta “drugačija državna matura”.
    Bude dana kada ostajem po cijeli cjelcati dan u školi zbog te DM.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!