Jovanović demantirao: ‘Nema ukidanja državne mature’

(Jutarnji list) – Ministarstvo znanosti ne razmatra opciju ukidanja državne mature i žao mi je što je javnost uznemirena takvim informacijama, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, nakon iznesene kritke savjetnika premijera za znanost, prof. Nevena Budaka, na djelove državne mature i spomenute opcije povratka prijemnih ispita.

Jovanović kaže da su izjave prof. Budaka i Petra Bezinovića, predsjednika upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, njihovi osobni stavovi i promišljanja, a ne službeni stav Ministarstva znanosti.

– Svaka je rasprava koja ima za cilj poboljšanje kvalitete ispita državne mature dobrodošla, ali konkretne odluke i njihovu provedbu donosi MZOS, ističe Jovanović. Bilo kakve promjene oko državne mature neće se, dodaje, dogoditi preko noći, bez temeljite analize i javne rasprave.

Da o ukidanju državne mature nije bilo nikakvih razgovora potvrdio je danas i Neven Budak.

– Činjenica jest da sam nezadovoljan pojedinim djelovima mature koji svojim oblikom potiču bubanje faktografije a ne usvajanje kompetencija, no cijelu maturu ne mogu ocjenjivati, kaže Budak, čiji je stav da matura u sadašnjem obiku ne ispunjava osnovnu zadaću zbog koje je bbila osmišljena, a to je vanjsko vrednovanje škola i nastavnika. ‘Matura se pretvorila u prijemni ispit na fakultetima, no to je moj osobni stav. Svaka promjena je stvar ozbiljne analize ali i stvaranja preduvjeta za izmjene. To su potezi koji zahtjevaju vrijeme’, objasnio je Budak.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!