Pohađanje vjeronauka uvjet je za ekonatjecanje koje sponzorira država!

(Jutarnji List) Iako je Ministarstvo obrazovanja zabranilo kviz Udruge ‘Lijepa naša’ još 2013., Ministarstvo okoliša unatoč tome dalo je potporu projektu

Lara Genter odlična je učenica petog razreda Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice. Voli prirodne znanosti pa je logično da joj je učiteljica ponudila da se prijavi na ekološki kviz “Lijepa naša”. Lara je, sretna zbog ponude, odmah prihvatila poziv. Međutim, učiteljica je vrlo brzo shvatila da se njena učenica ipak neće moći natjecati.

I to zato jer – ne ide na vjeronauk!

Kakve veze ima ekologija – koja se već 150 godina u svijetu shvaća kao znanstveno istraživanje međudjelovanja organizama i njihova okoliša – s neznanstvenim i vjerskim izbornim predmetom vjeronaukom, zapitao se Larin otac, Igor Genter.

Kome piše Pavao?

– Za taj se kviz traži pet predmeta: priroda, biologija, kemija, geografija i vjeronauk. Mom je djetetu učiteljica prije tri mjeseca ponudila da ide na to natjecanje jer je bila dobra u biologiji.

Međutim, kad je shvatila da ne ide na vjeronauk, rekla joj je da ipak ne može ići. Nije mi jasno zašto se u testovima iz ekologije pojavljuju pitanja iz vjeronauka.

Na taj se način diskriminira sve ostale konfesije, kao i ateiste. Dakle, ako nisi mali katolik, ne možeš na natjecanje iz ekologije – zaključuje Genter.

Da je uistinu tako, potvrđuju i testovi koje smo dobili na uvid. Pa se tako, primjerice, u ispitu za peti razred osnovne škole uz pitanje “Koji je plin najzastupljeniji u Zemljinu zračnom omotaču” od djece traži da znaju i na kojem je jeziku tiskana prva Biblija ili kome su sve upućene Pavlove poslanice.

Egipatska zla

U ispitu za šesti razred pak uz pitanje “Kako se zove gorivo iz kojeg se proizvodi plastika i umjetno gnojivo” potrebno je znati kako se zove pobožnost na spomen Isusove muke sa 14 ili 15 postaja, te koja su sve egipatska zla.

No, nisu to svi apsurdi u ovoj priči. Naime, još u ožujku 2012. tadašnji pučki pravobranitelj Jurica Malčić poslao je dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u kojem ih je upozorio na diskriminaciju zbog kviza “Lijepa naša”. Agencija za odgoj i obrazovanje odlučila je ukinuti taj kviz početkom 2013.

Međutim, Udruga “Lijepa naša” obratila se Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje im je dalo suglasnost za održavanje kviza u školama a da za mišljenje nisu pitali MZOS. Stoga su se u nadležnoj Agenciji i Ministarstvu nemalo začudili kada smo ih pitali kako je moguće da se taj ukinuti diskriminatorni kviz i dalje provodi u školama.

Ekipna argumentacija

– Mi nismo znali da se i dalje provodi kviz uz potporu drugog ministarstva, ali i nemamo nadležnost za nešto što provode druga tijela državne uprave. Pretpostavljam da u MZOP-u nisu ni znali pozadinu cijele priče – rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Voditelj udruge “Lijepa naša”, dr. Ante Kutle, pak tvrdi da iza ove priče stoje ateističke udruge i neki ljudi u MZOS-u kojima “smeta sve što je hrvatsko, sve što je povezano s vjeronaukom, ali i sam naziv udruge”.

– To su sitne čangrizave duše koje ne vole ovu zemlju i smeta im naša udruga. Kviz ne diskriminira nikoga jer je ekipni, tako da u njemu može biti troje ateista – tvrdi Kutle.

Na godinu 200.000 kn

Inače, kviz se organizira već 15 godina, a do prije ove zabrane provodile su ga sve škole u Hrvatskoj. Sada se održava u oko 45 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te nekoliko škola u državama gdje postoji nastava na hrvatskom jeziku. Godišnje je iz proračuna Udruga “Lijepa naša” dobivala oko 200 tisuća kuna. Udrugu od 90-ih vodi dr. Ante Kutle, HDZ-ovac, bivši ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša. ( G. M.)

1 Comment

  1. Učenica ide u peti razred, a ponuđeno joj je da sudjeluje u kvizu jer je dobra u biologiji???
    Neka ta udruga organizira kvizove kakve hoće! Ali, iz proračuna im ne treba dati niti lipe!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!