Ako Jutarnji triput ponovi istu laž, na Božić to možda i postane istina

Nastavlja se propagandna kampanja kojom Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Jutarnjim listom, čija je novinarka Ivana Kalogjera prije dvije godine postala i savjetnica ministra Jovanovića, pokušava diskreditirati i omalovažiti cijeli obrazovni sustav zajedno s njegovim djelatnicima, a sve u svrhu opravdavanja daljnjeg pogoršanja položaja hrvatskih učitelja i nastavnika, odvlačenja pažnje od nesposobnosti, nezainteresiranosti i destruktivnog djelovanja aktualne obrazovne vrhuške te pripremanju terena za privatizaciju školstva po modelu “Rasprodaja 1991.”

Naime, u Jutarnjem listu, u Božićnom izdanju, izašao je intervju s Mislavom Balkovićem, dekanom visokog učilišta Algebra, privatne tvrtke čiju glavninu djelatnosti čine informatički tečajevi i pripreme za maturu, odnedavno i partnera MZOS-a na projektu teškom 3,3 milijuna kuna, na kojemu je razvaljen bombastičan naslov “Hrvatska ima najviše profesora po učeniku, a najlošije rezultate na PISA testovima” i još bombastičniji podnaslov: “Hrvatska je trebala povećati plaće nastavnika, a umjesto toga povećao se broj zaposlenih u školama za 20% dok se broj djece istodobno smanjio 10%”.

Uz općenite i teoretske floskule o školstvu, kakve svakodnevno slušamo od ministra Jovanovića, za koje se ne može reći da su neistinite, ali su zato potpuno neupotrebljive zbog svoje općenitosti i površnosti, Balković je izjavio da Hrvatska ima “najviše nastavnika na jednog učenika u usporedbi sa 30 europskih zemalja” ne spominjući pritom odakle je pokupio taj podatak.

Prava je istina da su, po statistici UNESCO-a, zapadnoeuropske zemlje koje imaju veći omjer učenika i nastavnika: Velika Britanija, Francuska, Nizozemska i Norveška, dok sve ostale, kao i većina istočnoevropskih zemalja, imaju manje učenika po nastavniku od Hrvatske. No, ovaj podatak sam po sebi ionako ne govori puno jer je glavni faktor u analizi efikasnosti školstva raspodjela nastavnika i asistenata – koji u Hrvatskoj praktično ne postoje – kao i ostali popratni kriteriji o kojima se mogu napisati obimne analize. Također, cijela ova metodologija je vrlo fluidna s obzirom na razne moguće načine obračunavanja broja nastavnika tako da, samo za Hrvatsku, ovaj omjer varira od 7 do čak 18.

Ovo je samo jedan primjer koji pokazuje da spomenuti intervju spada u kategoriju manipulacija. Dodatno zajedničko plasiranje dvije činjenice – porasta broja nastavnika i smanjenja broja učenika – koje jedna s drugom nemaju veze, a nijedna sama po sebi ne govori kakvo bi stanje trebalo biti – također govori koja je namjera ovog intervjua.

Ovo nije prvi put da Jutarnji list aktivno sudjeluje u harangi protiv učitelja i nastavnika. Posljednji put se to dogodilo u ožujku, kad je u tekstu “Skupa proizvodnja neznanja” iznesena cijela gomila netočnih podataka, paušalnih ocjena i besmislenih interpretacija, a sve s istim ciljem: da se olakša politička borba MZOS-a za dodatno smanjivanje troškova obrazovanja i da se javnost okrene protiv školskog sustava kako bi ga se iz Vlade RH lakše dotuklo, a sve u već spomenutu svrhu posljednjeg vala “privatizacije” jedinog što je u Hrvatskoj ostalo u državnim rukama.

Svjesni smo – i to vjerojatno više od Vlade RH, premijera Milanovića i ministra Jovanovića – svih loših strana i nelogičnosti u obrazovnom sustavu. Međutim, te loše strane su upravo posljedica katastrofalne politike Vlade RH (sadašnje i svih prošlih) koja se ovakvim pamfletima samo produbljuje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!