Dvije godine gafova ministra Željka Jovanovića

(Večernji list) Iako mu loše planiranje rashoda, zbog čega učitelji i nastavnici naknadu za prijevoz neće dobiti u prosincu nego tek u siječnju, nije prvo veliko “proklizavanje” u dvogodišnjem mandatu, ono dobro razotkriva način rada ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Naime, prije samo tri tjedna Vlada je usvojila rebalans ovogodišnjeg proračuna i Ministarstvu obrazovanja dala dodatnih 580 milijuna kuna, pa kako onda drukčije objasniti činjenicu da se unutar tih 580 milijuna kuna nije našlo i 23 milijuna za prijevoz, osim da su odgovorni u Ministarstvu na tu svoju obvezu prema učiteljima i nastavnicima jednostavno – zaboravili.

Sve je počelo močvarom

Zbog toga su ga već “naribali” i sindikalci, ali i ministar financija Slavko Linić. Najnoviji Jovanovićev gaf tek je zadnji u nizu koje je naredao za svog mandata. Prvo je vehementno krenuo u “isušivanje nogometne močvare” – zasad bez ikakvog uspjeha – potom mu je Ustavni sud srušio prijedlog zdravstvenog odgoja, sada se “zabavlja” Zlatkom Matešom, šefom HOO-a…

Ministar Jovanović jučer prije sjednice Vlade još je jednom ponovio da će naknade za prijevoz biti isplaćene u prvom tjednu siječnja, ali i ustvrdio “da im egzistencija ni na koji način neće biti ugrožena” premda, rekao je, razumije rezigniranost učitelja i nastavnika zbog kašnjenja naknada, kao i prigovore sindikata i oporbe.

– Ako kažem da im se ispričavam što će dva tjedna kasniti naknada za prijevoz, oni će reći da im to ništa ne znači. Ja ih razumijem, no jedino se pravo ima ljutiti ministar financija Slavko Linić. U pravu je kad kaže da sam trebao biti odrješitiji u pregovorima sa sindikatima i raskinuti granske kolektivne ugovore, no to nisam učinio. Nisam učinio preko noći, preko koljena. Pregovarao sam sa sindikatima sve ovo vrijeme želeći naći rješenja da plaće i naknade za prijevoz ne budu umanjene u ovoj godini. I u tome sam uspio. Mislim da ovo kašnjenje i ta četiri radna dana koja su u prosincu neće ni na koji način ugroziti funkcioniranje školstva ni egzistenciju učitelja u osnovnim školama – rekao je ministar Jovanović.

Stipić: Čini štetu i Vladi

Za predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića dvojbe nema – ministar Jovanović trebao bi ili dati ostavku ili dobiti otkaz!

– Ovime je zaslužio “otkaz zbog skrivljenog ponašanja”. Nije načinio štetu samo tisućama učitelja, on svojim radom čini štetu i svojoj stranci i Vladi. Sve je to dostatno da njegov šef Zoran Milanović razmisli o njegovu otkazu – zaključio je Željko Stipić.

Najveći Jovanovićevi promašaji i posljedice

1. Najavio isušivanje nogometne močvare, Mamić mu se i dalje smije

Mandat počeo obećanjem da će isušiti močvaru u hrvatskom nogometu. Ciljao je ponajprije na šefa Dinama Zdravka Mamića, spominjao “društvenu, moralnu i kaznenu odgovornost”. Prošle su dvije godine, a Mamić je i dalje “car”.

2. Sukobio se s HOO-om i Zlatkom Matešom zbog Sportske televizije

Kad već nije uspio isušiti nogometnu močvaru, sada pokušava “isušiti” Hrvatski olimpijski odbor i Zlatka Matešu. Tvrdi da HOO vodi u propast financiranjem Sportske televizije. Prijavio ga je DORH-u, ali se Mateša ne uzrujava previše…

3. Zdravstveni odgoj srušio Ustavni sud – ne zbog sadržaja nego procedure

Jedan od možda najboljih projekata Ministarstva – Zdravstveni odgoj, koji se trebao provoditi u osnovnim i srednjim školama, pao je na Ustavnom sudu. I to zbog procedure.

4. Donio Pravilnik o obveznim udžbenicima pa ga brzo i povukao

Ministar obrazovanja donio je u svibnju novi Pravilnik o obveznim udžbenicima. Usprotivili su mu se svi, a kada je udruga “Nastavnici organizirano” Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika, ministar ga je ukinuo.

5. Ukinuo ocjenjivanje na polugodištu pa 90 posto učenika ima lošije ocjene

Odluka da se ukinu ocjene na polugodištu na koncu se pokazala jako lošom. Prema dijelu stručnjaka i brojnih roditeljskih prigovora zbog tog poteza učenici imaju lošije ocjene. Jovanović je vjerovao da će ukidanje ocjena smanjiti stres kod učenika i nastavnika.
6. Ostavio sve nastavnike bez putnih troškova i tako im “ukrao” Božić

Najnoviji gaf ministar je napravio kada je zbog lošeg planiranja ostavio nastavnike uoči Božića bez dijela plaće. Neće im biti isplaćeni putni troškovi, što su iznosi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Dug će im biti isplaćen tek u siječnju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!