Nastavlja se niz laži Ministarstva zablude, obmana i spletki

Demantij demantija MZOS-a od 6.12.2013.
Na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) 6. prosinca 2013. objavljen je demanti članka u Večernjem listu od 6. XII. 2013. „Dvije godine gafova ministra Željka Jovanovića„. Radi objektivnoga informiranja javnosti udruga “Nastavnici organizirano” dužna je upozoriti na niz neistinitih i insinuirajućih informacija koje se navode u spomenutom tekstu. Na svoju žalost i tugu svih zaposlenika odgojno-obrazovnoga sustava Ministrov kabinet zapravo je samo potvrdio istinitost medijskih navoda. Novine su, naime, između ostaloga, točno napisale:

„Ministar obrazovanja donio je u svibnju novi Pravilnik o obveznim udžbenicima. Usprotivili su mu se svi, a kada je udruga ‘Nastavnici organizirano’ Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika, ministar ga je ukinuo.“

Od rimske civilizacije do danas baštinimo nekoliko varijacija izreke da se protiv činjenice nema što dokazivati (contra factum non datur argumentum), da je besmisleno dokazivanje protiv (očigledne) stvarnosti (contra factum non est argumentum), odnosno da se protiv činjenice ne vrijedi raspravljati ili prepirati (contra factum non valet argumentum). Ali, ne lezi vraže!

Budući da ministar i ekipa oko njega uporno odbija govoriti istinu i bilo što naučiti, evo svakomu dostupne i lako provjerljive kronologije, zajedno s poveznicama na originalne dokumente:

Narodne novine: spomenik trajniji od mjedi

Prvi Pravilnik o obveznim udžbenicima stupio je na snagu 2. travnja 2010.

Neki kažu da je ministar Željko Jovanović tražio načina kako da ovjekovječi svoje ime što češćom objavom u Narodnim novinama, a drugi da je godinu i pol dana smišljao način kako da ispuni predizborno obećanje o lakšim učeničkim torbama dok konačno nije našao žrtvenoga jarca – taj pravilnik. Stoga je dao da se od 26. travnja do 10. svibnja 2013. provede javna rasprava o nacrtu drugoga Pravilnika o obveznim udžbenicima.

Suprotno poglavlju V. točki 4. Kodeksa savjetovanja i članku 11. stavku 3. Zakona o pravu na pristup informacijama MZOS do danas nije objavio očitovanja zainteresirane javnosti u tu javnu raspravu ni svoje obrazloženje neprihvaćenih primjedbi. Jednostavno: zid šutnje. Smatrajući valjda da je povratna informacija u kulturi dijaloga kakvu zastupa nepotrebna, ministar Jovanović je 23. svibnja 2013. donio Pravilnik; on je objavljen 29. svibnja 2013. i na snagu je stupio 6. lipnja 2013.

Novi prilozi za Guinnesovu knjigu rekorda

Udruga Nastavnici organizirano podnijela je 29. svibnja 2013. Ustavnom sudu RH na 15 gusto tipkanih stranica Prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom toga Pravilnika. Ustavni sud je dostavio prijedlog MZOS-u da se očituje, netko je u MZOS-u shvatio da je nakon ukidanja zdravstvenoga odgoja (22. svibnja 2013.) zbog teškoga kršenja procedure i ovdje na pomolu nova slična odluka pa je ministru predložio da brzopotezno opozove drugi Pravilnik o obveznim udžbenicima. Ministar je to učinio, doslovce preko noći, „Pravilnikom o stavljanju izvan snage Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima“ koji je potpisao 17. lipnja 2013., a objavljen je odmah sutradan 18. lipnja 2013., te je na snagu stupio 19. lipnja 2013.. O tom propisu nije provedena ama baš nikakva demokratska procedura ni javna rasprava. MZOS je do danas na svojim stranicama prešutio da je ministar Jovanović opozvao taj pravilnik samo 11 dana nakon što je on stupio na snagu. Ministarstvo nikad nije objavio razloge zašto je ministar nakon nepuna dva tjedna povukao taj pravilnik. Time je taj drugi Pravilnik o obveznim udžbenicima s Pravilnikom kojim je on stavljen izvan snage – višestruki kandidat za Guinessovu knjigu rekorda: u rubrici “neustavno, nelegalno i nelegitimno doneseni propis”; u rubrici “propisa koji su najkraće bili na snazi”; u rubrici “propisa koji se nikad nisu ni počeli provoditi” i u rubrici “najgluplje i najneodgovornije potrošenoga novca poreznih obveznika” (na rad Ministrova kabineta i tisak Narodnih novina).

Osim portala Nastavnici organizirano, slučaj su pratili i na portalu Connect znanost.org i to u čak tri rasprave:

1. Što donosi novi Pravilnik o obveznim udžbenicima?

2. Ministar Jovanović donio novi Pravilnik o obveznim udžbenicima

3. Ministar osobno opozvao drugu polugu svoje „udžbeničke reforme“.

“Nije istina da je Ustavni sud ukinuo Pravilnik; ukinuli smo ga sami”

Udruga Nastavnici organizirano sama je, podneskom od 21. lipnja 2013., upozorila Ustavni sud da je Pravilnik čiju je ustavnost i zakonitost predložila ocijeniti 29. svibnja 2013. – u među vremenu prestao vrijediti i zaključila: „Time je prestala potreba da Ustavni sud u cijelosti poništi Pravilnik (NN 65/13) osporen u ovom predmetu jer on više nije na snazi.“ Na to je Ustavni sud 8. srpnja 2013. donio rješenje U-II-3117/2013 kojim je odbacio prijedlog od 29. svibnja 2013. jer su prestankom valjanosti osporenoga Pravilnika „prestale pretpostavke za odlučivanje o biti stvari“. Jednostavno, budući da je sporni Pravilnik bio povučen, više nije bilo potrebe da se ocjenjuje njegova ustavnost i zakonitost.

MZOS o svemu tomu 6. prosinca 2013. dezinformira javnost prešućujući činjenice i vremenski okvir kad kaže: „Prava je istina da je Ustavni sud odbacio prijedlog za pokretanje ustavnosti udruge Nastavnici organizirano vezano uz Pravilnik o obveznim udžbenicima i pripadajućim nastavnim sredstvima.“ Odbačaj ne znači meritorno ulaženje u stvar nego okončanje postupka zbog postupničkih poteškoća kao što su prestanak predmeta suđenja, prestanak sudbenosti, nepravodobnost i slično.

Stoga navod MZOS-a, kako je Ustavni sud odbacio prijedlog Udruge, bez iznošenja ostalih činjenica, ocjenjujemo malicioznim i manipulatorskim činom Ministarstva.

Isto tako, MZOS je 6. prosinca 2013. dezinformirao javnost i sljedećom tvrdnjom: „U cilju pravovaljanog informiranja javnosti novinari ne bi smjeli previdjeti činjenicu da je nakon odluke Ustavnoga suda na snazi Pravilnik objavljen u Narodnim novinama (broj 104/13).“ To nije točno. Ustavni sud nije donio ni jednu sentenciju, rješidbu, meritoran pravorijek ili „odluku“ ni o jednom pravilniku o obveznim udžbenicima. Ustavni sud je okončao predmet radi ocjene drugoga Pravilnika rješenjem od 8. srpnja 2013. Tada na snazi nije bio ni jedan pravilnik o obveznim udžbenicima jer je onaj treći, iz NN 104/13 stupio na snagu tek 22. kolovoza 2013.

Nepropisno Povjerenstvo

Konačno, MZOS je 6. prosinca 2013. dezinformirao javnost i susljednim tvrdnjama: „Ukratko, legitimitet i zakonska utemeljenost važećeg pravilnika ni s čim nisu dovedeni u pitanje.“ To je ponovno netočno, budući da je aktualni Pravilnik o obveznim udžbenicima u cijelosti osporen na Ustavnom sudu još od 5. rujna 2013. A evo kako je i do toga došlo.

MZOS je tek 3. listopada 2013. objavio (str. 2-3) da je još 13. lipnja 2013. (dakle već sedmi dan nakon što je drugi Pravilnik o obveznim udžbenicima stupio na snagu!) ministar Jovanović imenovao Stručno povjerenstvo za izradu novoga, trećega Pravilnika o obveznim udžbenicima u sastavu:
1. Mate Vukušić, prof. elektrotehnike, (SDP, Vinkovci)
2. Zdravka Grđan. prof. pedagogije i njemačkog jezika i književnosti,
3. Sandra Krpan, prof. hrvatskog jezika i književnosti, (SDP, Rijeka)
4. mr. sc. Marija Dropuljić-Jujnović,
5. Marina Richter, dipl. učiteljica,
6. Sanja Đurđek-Murković, prof. matematike i
7. Irina Marić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Samu Odluku o osnivanju toga Povjerenstva MZOS nikad nije objavio, ali je iz nje očito kako članovi toga tijela, suprotno članku 10. stavku 5. Zakona o udžbenicima, nisu predstavnici stručnih udruga iz područja odgoja i obrazovanja.

Navedeno Povjerenstvo navodno je izradilo Nacrt trećega Pravilnika o obveznim udžbenicima o kojem je usred ljeta, od 5. do 21. srpnja 2013. trajala navodna javna rasprava (o takvoj praksi govorilo se i drugdje). Nakon toga je ministar Jovanović 1. kolovoza 2013. donio treći Pravilnik o obveznim udžbenicima koji je stupio na snagu 22. kolovoza 2013.

Još jedna tajna javna rasprava

MZOS je tek 3. listopada 2013. objavio Sažetak obrazloženja o provedenom postupku savjetovanja za treći Pravilnik, ali do danas nije objavio očitovanja koja je primio u tu javnu raspravu iako je prema Kodeksu obje stvari bio dužan objaviti prije nego je donio propis (1. kolovoza 2013.).

Udruga Nastavnici organizirano na to je 5. rujna 2013. podnijela novi Prijedlog, na 48 gusto tipkanih stranica, radi ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom trećega Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima (NN 104/13). Predmet se vodi pod brojem U-II-4596/2013.

U svakom slučaju, Ministarstvo već jako dugo hoda na tankoj liniji te, po ne znamo koji put, pribjegava iskrivljavanju istine i obmanjivanju javnosti. Stoga se ovog puta nadamo i primjerenoj reakciji premijera Milanovića.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!