Ravnatelj splitske škole oštetio državu za 575.000 kuna

(Poslovni.hr) Uz dužnost ravnatelja, 51-godišnjak je u istoj školi ”na crno” predavao matematiku, a djelatinicima ”naštimavao” prekovremene sate.

Za najmanje 575.000 kuna oštetio je državu 51-godišnji ravnatelj jedne splitske škole koji je izdavao naloge za isplatu prekovremenih sati za dvoje djelatnika prikazavši prekovremeni rad većim od stvarnog te ujedno matematiku predavao ”na crno”, objavila je splitsko-dalmatinska policija.

Ravnatelj je tako u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. ožujka 2013.djelatnicima pribavio imovinsku korist od 260.000 kuna, a kriminalističkim istraživanjem koje je obavljeno jučer sumnjiči se i da je od 2007. do kraja 2012. istovremeno radio na dva radna mjesta. Osim što je po sklopljenom ugovoru o radu na određeno u školi obnašao dužnost ravnatelja, istovremeno je izvodio i nastavu u nastavnom predmetu matematike u punom radnom vremenu bez da je zasnovao ugovor o radu. Svoj rad na ”crno“ prikazivao je kao prekovremeni rad čime je za sebe pribavio imovinsku korist u iznosu od 315.000 kuna.

Također je propustio obaviti svoju dužnost i djelatniku škole nije isplatio iznos od 160.775 kuna doznačen školi od nadležnog Ministarstva po pravomoćnoj presudi Općinskog suda. Djelatniku je isplatio 30 tisuća kuna, a ostatak nenamjenski potrošio podmirivši dugovanja raznim dobavljačima škole.

18 Comments

  1. Ah, i vi novinari i policija baš peglate s bedastoćama.
    Umjesto da progonite istinske hulje po hrvatskim školama – profesore koji se usude imati stav i jasvo ga izreći, koji bacaju učenike na godinu, koji ne uvažavaju stručno mišljenje roditelja malih nobelovaca, vi ste se uvatili ravnatelja poradi tričavih pola milijuna kuna!
    Ja bih isplatio odštetu u zlatu i to tri puta njegove težine, imenovao ga doživotnim ravnateljem i dao mu nagradu za životno djelo! Naročito ako nema VSS i ne govori nijedan strani jezik! Barem se za takve ravnateljske kadrove zalažu ravnateljske udruge!
    Jovanoviću, mani se Mamića, i primi se močvare u školstvu! To si valjda kadar riješiti!

    1. Kolega Žukov,
      jednom ste naveli kako ste izjurili roditelja “mladog nobelovca” željnog krvi u školu još dok nije stigao reagirati. Kako ste to izveli? Opišite ako nije problem!
      Govore nam da moramo biti jako fini prema roditeljima, bez obzira kakvo mu dijete je tako da se mnogi suzdržavaju biti bezobrazni prema njima.
      Koliko vidim, prije može nastavnik letjeti iz škole nego neotesani balavander.

      1. Kolegice Chemic, uistinu ste ustrajni!
        Ako ne griješim, ovo je treći puta da mi postavljate to pitanje!
        No, dobro, udovoljit ću Vašoj znatiželji, čisto da ne kažete kako sam jedna hulja i opsjenar obični! Jer, nisam! Prema neotesanim roditeljima sam puno gore od toga!
        Dakle, bilo je to ovako:
        Tih sam dana bio, milošću Božjom i beskrajnom dobrotom moje mile ravnateljice ( ovo je ironija, dakako ) razrednik osmaša u našoj školi! Razred u načelu dobar, bez većih problema. No, kao i svugdje, bilo je i gorih dana. Tijekom jednog takvog, jedna učenica se počela ponašati prilično, da kažem, pustopašno i raspojasano. Remetiti nastavni proces, i onemogućavati me u iznošenju činjenica s katedre! Nakon moje valjda pete ili šeste opomene, ona nastavlja i dalje po svome. Budući da sam poznat kao tip koji ima prilično kratak fitilj kad je u pitanju nečija glupost i neotesanost, ja sam je ko od šale izjurio van, u stručne službe, i zaštemao joj jedinicu u imenik! Ona ode!
        Međutim, nakon sata ( mobiteli su radili, iako u školi ne bi smjeli ) eto ti gospođe majke! Možda ste Vi očekivali neki epski dvoboj s nekim grmaljem od oca. Nemojte biti razočarani, ova nije bila bilo kakva mater! O, ne, uprav suprotno, ta se trebala roditi kao muško! Nema muškarca u okolici kojeg ta nije postrojila! Pravi kauboj, Ana dva pištolja, što da Vam kažem! Ukopala se u zbornici, raskoračni stav, crvena u licu ( ratničke boje, zlu ne trebalo ) i čeka! Mene, draga kolegice, zamislite to!
        I – dočekala je!
        Rječnik koji je koristila ne bih ponavljao, ne priliči nikome tko je sišao s drveta! Nije upotrebljiv za akademsku raspravu. Ja jednom lijepo zamolim da se smiri. Ona podivlja još i više! Ja i drugi put zamolim da se smiri! Ona se zapjeni bijesom veoma velikim! Videći da imam posla s budaletinom, i da mi nema druge, ja pokažem na vrata i kažem :
        ” Gospođo, ugodan dan Vam želim”!
        Ona stade! Snebila se, nije navikla, jadna, nije bila pripravna za takav moj neviteški čin! Stade nešto nevješto šušljetati, ali bitno smanjenim intenzitetom decibela. Ja i opet kažem:
        ” Gospođo, doviđorno! Kad se naučite civilizirano ponašati, vratite se ! Za danas smo završili”!
        I tu je bio kraj! Uz salvu prostota, izišla je van! Vjerujte – da je odbila kroz vrata, izišla bi kroz prozor!
        Kasnije se vratila, pojačana i ocem! Taj je mjesni lovac, na glasu kao naoružan i neugodan čovjek! Ni taj nije prošao ništa bolje!
        Maloj je jedinica ostala, ali ponašanje se bitno popravilo!
        Vjerujte ako hoćete, ako nećete nemojte, ali par mjeseci kasnije ista ta mater me srela na cesti! Ljubaznošću dotad nezamislivom za nju, upitala me kako sam, i imam li poradi onog incidenta u školi ikakvih problema, ako imam, da će ona posvjedočiti da je ona bila kriva, i da joj je žao!
        Suma sumarum – nama je obaveza surađivati s roditeljima. Meni je to, u pravilu, drago, i budu ugodni razgovori. No, ako se dese ovakvi roditelji, tu se siječe u startu, jer definitivno nije moja radna obaveza trpjeti nečije klistiranje, obično garnirano zavidnom dozom prostota!
        Kad se jednom postavite kako treba, glas se pročuje, i više Vas ne gnjave! Ne vole Vas, ali ne gnjave! Iznađu sebi nekog drugog kolegu za žrtvu!
        Eto, tako Vam je to bilo!
        Čitajte i učite kako se pleše ples!

        1. Hvala na povratnoj informaciji!Dobro ste postupili.
          Čudim se da je majka izašla na vrata, ne znam kako biste postupili da je rekla “NEĆU” što me ne bi čudilo s obzirom na njene crte ličnosti? Ne možete je doslovce izbaciti kroz prozor!
          Kažete da ste upisali jedinicu- jednom mi je ravnatelj rekao da nikao ne smijem dati jedinicu, a da učenika ne pitam (po kontekstu zaključujem da ni Vi niste pitali)
          problem mi i je što se ponekad ne usudim postaviti kako treba,
          Prošle godine mi jedan balavac prijetio rečenicama tipa da zna koji je moj auto i sl.
          Ne znam kakve imam tu moći osim obavijestit stručnu službu ili zvati policiju što nisam. Možda biste Vi zvali.
          Ma joj u tim školama stalno problemi, a nemamo nikakvu zaštitu.
          Svi se bojimo kojekakvih inspekcija i sl.
          Pa dođe mi da ovaj jedan razred porušim sve u 16- no znate i sami kakve bi bile posljedice.

          1. Što bih da je rekla NEĆU?
            Trebate biti psiholog pomalo, trebate znati procijeniti čovjeka. Takve osobe idu na galamu, na silu, na prijetnje. Navikli su da to pali, jer, kako i sami pišete, u zbornicama uglavnom vlada atmosfera straha, iako mi nikad nije bilo jasno od koga i zbog čega! No, kad ih prizemljite, i pokažete da se mogu derati dok se pakao ne zaledi, ali da postići neće ništa, pa ako se još malo i Vi postavite kao manijak, vidite kako njihova hrabrost nestaje, kako je to fasada iza koje se skriva strah i nesigurnost!
            Jeste li pratili ljetos napade na naše dvije kolegice na školama? Isti instrumentarij – pomahnitali otac koji herojski nasrče na dvije slabe žene! Mislite li kako je to slučajno? Što nisu navalili na nekog kolegu, od 30 – 40 godina?
            Takve je lako riješiti, vjerujte!
            Idemo dalje!
            Naravski da sam toj šmrkavici spustio jedinicu u imenik. Naravski i to da sam to uradio bez da sam je pitao gradivo! I jasno ko dan da na to imam pravo.
            Naime – ocjena nije isključivo produkt faktografskog poznavanja činjenica. U ocjenu ulazi još puno elemenata – ponašanje na satu, odnos prema radu, odnos prema nastavniku, zalaganje, rješavanje problema, itd. Jedinicu je dobila iz rubrike zalaganje.
            Ravnatelj Vam je rekao da to ne smijete?
            Kolegice, ravnatelji kažu svašta, uglavnom – puno pričaju, a mala korist od njih! Mi profesori nismo dužni ocjenjivati onako kako to ravnatelji, savjetnici ili ministri drže da bismo trebali, već kako to nalaže Zakon o odgoju i obrazovanju, i Pravilnik o ocjenjivanju! Točka!
            Ako se ravnatelju to sviđa, ok, ako ne, opet ok! Važno je da se držite zakona i Pravilnika, a tko što kaže irelevantno je! Neka mi Vaš ravnatelj točno taksativno citira članak i stavak tih dokumenata koji zabranjuju ocjenjivati zalaganje učenika!
            Jesmo li završili fakultete? Jesmo li položili stručni? Imamo li radnog iskustva? Dakle, molim! Ravnatelj je samo jedan od nas, primus inter pares, sutra i Vi možete biti ravnateljica.
            Kako bih reagirao da mi učenik prijeti štetom na autu? Ne, ne bih zvao stručnu službu ni policiju! Osobno bih ga doveo do auta i pokazao mu ga, i rekao – evo, taj je, ajde takni ga – u lijevoj ruci ćeš si nositi desnu!
            Ni koja šamarčina nije zgoreg, dakako, ako je izvao kruga škole, van radnog mjesta, i ako nema svjedoka! Neće ga dirati – garantiram Vam!
            Htjeli biste porušiti razred, ali pitate se koje bi bile posljedice?
            Jednostavno – posljedica bi bila ta da bi cijeli razred išao na popravak!
            Pritisaka bi, dakako, bilo, no ako ih niste kadri podnijeti, tad ne rušite. Ako ste imuni na pritiske i seruckanja ravnatelja, kolega i roditelja, tad ajte! Imate moju punu podršku!

          2. Slažem se sa svim što ste naveli.
            A nije da baš moram cijeli razred porušit, ali dobar dio da. Radi se o trogodišnjem programu, uglavnom sami dečki, bezobrazni su, neodgojeni i da sad ne nabrajam. Pa pojedinci meni u tom razredu kada nešto kažem da naprave odgovore s NEĆU ( recimo kada im naredim da se premjeste.Ma užas!).
            Iživljavaju se kojekakvim upadicama i sl. a nemam baš neke ovlasti osim ih rezati ocjenama što ponekad ne pali.
            Prolazim hodnikom i zvižde za mnom, no srećom to se samo odnosi na jedan razred.
            Pretpostavljam da se vama ne bi ni usudili reći NEĆU i sl., ali da pokušaju sumnjam baš da biste im na satu rekli da će u lijevoj ruci nositi desnu ukoliko ne posluša 🙂
            Za stručnu službu nemam živaca!
            Ne smijemo ih tjerati van, i da im pokažem vrata isto bi se pozvali na pravilnik o Kućnom redu u kojem piše da ne smiju biti izbačeni(i tu bi neki rekli NEĆU). Ma sva svoja prava znaju.

            E sad, što se ispitivanja tiče dobro je što imate rubriku ZALAGANJE, ja nemam, imam samo usvojenost programskih sadržaja i primjena znanja, tako da mislim da ne smijem tu samo tako upisati jedinicu.Ta dva elementa su na aktivu usvojena.
            Inače, ne strahujemo toliko od ravnatelja koliko od inspekcije- sve koje znam da su posjetili, nikome nisu dobro napravili, samo porušili ocjene, oduzeli 10 godina života i sl.

  2. Nažalost počne isplivavati kad je već trulo, a šteta golema.
    Dug se mora vratiti inače nema poruke drugima. Što je najgore
    ima toga još, u manjem ili većem opsegu i inspekcija bi trebala
    krenuti u pregled redom bez iznimke! Prikupilo bi se za krede,
    kopiranja, a i neke veće stavke.

    1. Kolegice Valentina, e, baš ste, što bi rekli istočni komšije, promašili ceo fudbal!
      Inspekcija? Inspekcija da sankcionira ravnatelje? Ju, mogao bih tri doktorata napisati o tome!
      Mafija iz redova ravnatelja je izuzetno dobro povezana s mafijom iz redova prosvjetne inspekcije! To je organizirani kriminal, i to je, nažalost, valjda jedino što je u hrvatskom školstvu organizirano! Inspekcija sustavno štiti ravnatelje, i pokriva sve njihove gadosti, od mobbinga, pljačke, lažiranja izbora, i tako dalje, i tome slično! Inspekcija ih miče jedino onda kad je prisiljena, npr. kad sve procuri u javnost, pa se ne može više prikrivati, ili ako ravnatelji nisu politički podobni, ili ako inspekciji bude tako naređeno iz Ministarstva! Jedino u ta tri slučaja ravnatelji budu opozvani!
      Pobogu, pa mi smo u 21. st. u EU! Još uvijek je zakonom dopušteno da ravnatelji osnovnih škola budu kadrovi bez fakultetske naobrazbe, bez mogućnosti da dokažu poznavanje rada na računalu, i bez poznavanja ijednog stranog jezika! U kulturnom svijetu i prosjećno obrazovani građanin zna barem engleski, a u nas ravnatelji obrazovnih ustanova imaju poražavajuću obrazovnu strukturu! Ne svi, dakako, čast iznimkama, ima ih divnih ljudi, ali, nažalost, u debeloj manjini!
      Nadalje – zašto se mandat ravnatelja još uvijek nije ograničen na maksimalno dva? Svakodnevno čitamo o kriminalu po školama, a sve zato jer se osjete nedodirljivima! Zašto im je to dopušteno? Zato jer je ravnateljski lobi u Ministarstvu isuviše jak, jer se još nije našao ministar dovoljno odlučan da tu fukaru razjuri!
      No, meni je u navedenom slučaju puno mutnije ponašanje školskog odbora! Tih 7, ili 9, ljudi godinama jednog kriminalca drže na čelu škole, a slično je i u većini škola – školski odbori, umjesto da vode školu i kontroliraju rad ravnatelja, pretvoreni su u ravnateljev otirač za noge! Zato se u odbore mahom biraju ljudi bez stava i mišljenja, kukavelj koja poslušnički i sluganski diže ručice! I takvi uče hrvatsku mladost? Čemu jedan takav jad može naučiti učenika? Da bude poslušnik poput njega? Nije li takvih u nas već isuviše?
      Tu je i odgovornost nas profesora – nitko, ili malo tko je spreman javno istupiti i djelovati! Lakše je skrenuti pogled i imati prividni mir, a onda se čudimo kad školstvo vodi skupina megadegenerika i kad smo gori od jedne Srbije!
      Tko je od nas iz škola spreman, poput liječnika, štrajkati dva mjeseca? TKO???
      Tko je od nas iz škola spreman, poput liječnika iz KB Dubrava, javno stati iza smijenjenih kolega, i javno zatražiti opoziv ravnatelja? Njih se okupilo 500, koliko bi bilo nas?
      Bolje ne zaslužujemo! Jer smo budale!

      1. Mali smo čopor za razliku od kolektiva jedne klinike, naše su ”klinike” male, pa jedna dobra ideja teže rezonira u glavama kolega istomišljenika, a tako razdijeljeni na male iako srodne čopore lako se opkoljeni damo zastrašiti. Mislim da ste dobar primjer za alfa mužjaka pa bi mogli ujediniti naše čopore i naučiti nas da bolje gađamo, a kad dođemo do cilja samo bismo gledali kako je i u našem velikom čoporu hijerarhija ista kao i od pamtivijeka. Malo je svetaca.

        1. Privlače Vas alfa – mužjaci, ili me dojam vara?
          Inače – na našim, kako Vi navodite, ” klinikama”, leže pacijenti daleko teži nego na klinikama ovih u KB Dubrava, koje spomenuh!
          Smatram, kolegice, kako nije bitno koliko nas ima, jesmo li veliki ili mali brojem, već KAKVI smo!
          Upravo zbog tog KAKVI smo, jesmo tu gdje jesmo!

          1. a to izgleda kao fraktal, gledamo li manju ili veću cjelinu, vidimo isto…provjerite. Kad robovi dođu na vlast ponašaju se isto kao robovlasnici. Ljudska priroda je takva u većini slučajeva. Pokušavam Vas malo odmaknuti da pogledate sve iz druge perspektive. Naravno da je najbitnije kakvi smo i kakvo ozračje stvaramo ali i kakvoće se mijenjaju. Inercija je gadna stvar. Stoga je jako bitno i koliko nas ima u određenoj kvaliteti, da se provjeriti. Što se Vašeg pitanja tiče dojam Vas vara.

  3. Kad bi postojalo nekakvo natjecanje u dokoličarenju, jadanju i samosažaljevanju, mi bismo kao struka postigli zapažene rezultate.

    Zato nam je efikasnost na niskim granama.

    To mi sliči na onu – nisam lijepa, ali sam zato glupa.

    Ovo i ovakvo ministarstvo sporta i zaje…cije, pardon, zanimacije, ne može zaplašiti više nikoga.
    Inertni smo, nepoduzetni i u tome je cijela mudrost.
    Ako ima onih koji se daju zastrašiti, onda je to dodatni problem…njihov prvenstveno, ali i problem struke.
    Činjenica je da svijet ne mijenjaju učmale mase, nego pojedinci. Što bi Pervan rekao, nije Mona Lisu naslikala skupina građana, nego pojedinac.

    Dok se ne rodi neka prosvjetarska Ivana Orleanska ili Majka Tereza, bojim se da promjene, silom ili milom, nisu na vidiku.
    A upravo je ovo vrijeme, SADA, za takve promjene idealno jer je ovo ministarstvo nametnuto kao Bogom dano da se to dogodi. Međutim, pritisnuti poslom, brigom, sva’ko svoje dupe čuva, pazi – rekao bi Štulić.

    1. Odlično ste saželi ovu diskusiju no moram nadodati da nije svaka masa bezlična i ne treba o njoj govoriti samo u kontekstu inercije kao negativne. U naizgled bezličnoj masi čuče mnogi potencijali koji nikada nisu mogli dobiti priliku. Da povežem sa aktualnim obilježavanjem sjećanja na bitku za Vukovar, iza poznatih imena generala stoji hrabra ”masa” sa srcem.
      Prosvjetari bi po svojoj prirodi trebali biti karizmatični, no negativna selekcija, što kroz plaće što kroz ostale pojavnosti, učinila je svoje. Vjerujem da u nama prosvjetarima čuči manja ili veća Ivana, Tereza ili Leonardo i kada se stvori kritična masa istomišljenika koji sinergiziraju iskristalizirat će se i naš revolucionar(i tada će se znati samo njegovo/njezino ime, a masa koja ga je iznjedrila ostat će u sjeni…).

      1. Masa je svojstvo materije i upravo se odnosi na inerciju, tromost tijela, ali nema veze.
        Iza Ivane Orleanske također su stajali ljudi sa srcem. Pa nije ona sama ratovala. Ali da nije bilo nje, tko zna kako bi sve završilo. Nisu se ljudi spontano, sami od sebe okupili i organizirali. Okupili su se oko NJE i vjerovali su joj.

        Da bi se neka masa istomošljenika okupila oko nekoga, taj NETKO ne može biti u sjeni. Mora biti prisutan u javnosti i javno iznijeti svoje ideje, argumente, mišljenja, stavove, što god.

        E vidite Valentina, to nitko ne želi.
        Bez idejnog vođe masa se spontano neće pokrenuti. A svi mislimo da je taj NETKO netko drugi, a ne JA. I tako čekamo.

        Masa je uvijek u sjeni. Na žalost ili na sreću, tamo joj je i mjesto. Nemojte me krivo shvatiti glede Vukovara, muž mi se borio u Domovinskom ratu. Slušao je ono što su mu nadređeni rekli. U ratu je sudjelovao dobrovoljno, ali nije samovoljno ratovao.

  4. Trebate se malo bolje informirati prije pisanja članka. Uopće se ne radi o splitskoj školi.

    1. Autor članka je Poslovni.hr, mi samo prenosimo vijest. Iz medija su bile oprečne informacije, spominjali su se Split, Imotski i Rijeka.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!