Roditelji iz Debeljaka uporni – neće učiteljicu; Usamljeni glas: A kakvi su drugi nastavnici?

(Slobodna Dalmacija)  – Učiteljicu Anku Sekulu poslali smo na provjeru radne sposobnosti. Vidjet ćemo što kažu liječnici specijalisti, da li ona može raditi posao učiteljice – kazao je ravnatelj OŠ Sukošan Branimir Peričić u ponedjeljak poslijepodne roditeljima učenika područne škole u Debeljaku.

Peričić se sastao sa roditeljima prvašića kako bi ih pokušao umiriti nakon što je, prema nalazu Marija Rogača iz Odjela za stručno-pedagoški nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje, učiteljica Sekula vraćena na posao u školu u Debeljak. Ona je još uvijek na bolovanju, no povratak na nastavu joj je tim nalazom osiguran. Kako je poznato, roditelji su tražili da ona više ne predaje u Debeljaku, gdje navodno godinama loše radi, te su na početku školske godine odbili slati djecu u školu.

– Ne mogu ja učiteljicu premjestiti. Njezino radno mjesto je u Debeljaku. Na vaše pitanje da li je ona dobra učiteljica iskreno ću reći da nije. Ona je loša učiteljica. Ali sustav je takav da će trebati vremena da utvrdimo sve činjenice. Ona će se uskoro vratiti na posao, a procedura će potrajati – kazao je ravnatelj okupljenim roditeljima, dodajući da će Sekula u učionici imati intenzivan nadzor.

Roditelje, nezadovoljne sporošću sustava i osobito nemogućnošću da dokažu ono na što godinama upozoravaju, je zanimalo što znači pojačani nadzor, jer je i do sada provođen bez rezultata.

– I lani je imala mjeru intenzivnog nadzora, a u razred joj je u cijeloj školskoj godini pet puta došla pedagoginja, a dva puta ravnatelj, to je sve – upozorila je majka, no rečeno joj je da ravnatelj ne može stalno biti u učionici, niti se mogu postaviti kamere.

Kako bi utvrdili navode roditelja prema kojima Sekula godinama loše uči djecu, u školi su učenici petih razreda prije nekoliko dana bili podvrgnuti testovima iz matematike i hrvatskog jezika.

– Pokazali su prosječno znanje, ništa osobito loše – izvijestio je ravnatelj.

– Proveli smo i anketu među učenicima, vidjet ćemo što su napisali. Činjenica je jedna: Anka Sekula mora doći natrag u školu – zaključio je ravnatelj.

„A kakvi su drugi nastavnici?“

Na sastanak roditelja sa ravnateljem došao je i mještanin Debeljaka Milan Torbarina, koji je insistirao da se Anku Sekulu pusti na miru.

– Gospođe majke bi na silu htjele objesiti učiteljicu. Da su išta bistrije, mogle bi shvatiti da ona nije loša, odgojila je inženjere, doktore… A kakvi su drugi nastavnici? Pustimo je na miru, ovo je sramota za školu i za Debeljak, da grupica nahuškanih roditelja diže pobunu ni zbog čega. Treba se riješiti tih roditelja, a ne učiteljice – zaključio je Torbarina.

Lada Burčul

7 Comments

  1. Ima svakakvih nastavnika, ali i roditelja ima nemogućih.Ne mogu roditelji smjenjivati učitelje ako im se ne sviđaju.Hitno treba ustanoviti stvarno stanje stvari, postoje načini da se utvrdi da li je učiteljica sposobna za rad. Ne bi bilo čudo da je zaista nesposobna, kad se uzme u obzir s kakvom djecom radi,pretpostavljam godinama. Učiteljima treba beneficirani staž, naravno da izgube živce s vremenom, a popgotovo posljednjih godina, i učitelji su ljudi, i oni imaju živce i svoje granice.

  2. Definitivno bi nastavnici trebali imati nekakve privilegije kao npr. benificirani radni staž, ali zaboravite.Nema tu nikakvih privilegija,u tom poslu se uglavnom trpe poniženja i to od nekoga goreg od sebe, tako da se tu ne vrijedi puno sekirati niti trošiti. Uostalom koliko para, toliko muzike!
    Što je recimo s peticijom koju je pokrneula udruga “Nast.org.”?? – pa ništa koliko vidim. Nitko ne doživljava oko 7000 potpisa.
    Niti jedna inicijativa u povijesti pokrenuta od strane nastavnika nije urodila plodom i to je tako.

    Da se još malo nadovežem na temu:
    Piše da su učiteljici nekoliko puta bili ravnatelj i pedagog na satu- zanima me da li su ikako pokušali pomoći toj učiteljici? Ne znam ima li ikakvu korist ta učiteljica od sjedenja pedagoga na satu? Meni je poznato da nestašni učenici idu na razgovor pedagogu, samo ne znam u koju svrhu?Ne znam baš da itko promjeni ponašanje nakon razgovora s pedagogom.

    1. E vidiš to ti zavisi od pedagoga. U sličnoj situaciji nasjedili smo se kolegici na satu. Cijela stručna služba i ravnatelj (naravno ne zajedno :)). Pa svaki put mala bilješka. Kad smo se suočili s „ogorčenim“ mamama koje su joj kopale jamu iz nekih neprosvjetnih razloga, imali smo osobno iskustvo tih satova i nisu mame mogle pričati bajke. Vidjele su da smo se svi iz škole uhvatili za jedan štap pa otišle spletkariti na neki drugi teren.
      Najžalosnije je što su rođenu djecu, učenike sedmog razreda, uvukle u svoju paranoju pa smo poslije s djecom radili po shemi predviđenoj za krizna stanja.

      Ovdje ravnatelj očito čuva svoju guzicu. Ako je učiteljica onakva kako je mame kite, onda ima pravo joj dati otkaz. On joj ni opomenu pred otkaz (nego običnu) nije dao. Ako je učiteljica OK, onda neka je zaštiti.
      U nadzor je došao Mario Rogač, koji je savjetnik za ravnatelje a ne za RN. I to nešto govori.

  3. Za koji štap? Koji su to bili neprosvejtni razlozi ako se smijem pitati? Pa kažem, u tom poslu trpiš sama poniženja, ništa drugo.

  4. Ima jako dobrih, osrednjih i loših učitelja (ne nužno u istom omjeru),
    a plaća je svima ista. Funkcionira se na entuzijazam i savjest ili parazitizam i strah. Tu je korijen problema.

  5. Koliko vidim-učenic ne pokazuju loše rezlutate, nego prosječne. U čemu je to učiteljica loša? Možda kolegica stvarno radi loše, ali onda bi se to trebalo pokazati na znanju učenika.
    Ovdje majka kao argument uzima činjenicu da je stručna služba bila na satu tijekom godine kao argument da učiteljica ne valja. Znači, po seoski, ako te prati loš glas, ako se roditeljima ne sviđaš-ne valjaš i to je sve.
    Osobno mislim da bi stručna služba svake godine trebala doći u svaki razred…bar da vide kako to stvarno funkcionira u razredu, sve te teorije za koje jesu stručni, kao i gospoda iz druge kancelarije-ravnatelji. Umjesto da služe kao uslužna djelatnost roditeljskim prohtjevima (a roditelj može biti svatko i većina ih je jedva prošla školu), mogli bi se početi baviti učenicima.
    Svakako sam za češće provjere po razredima (da to ne bude prijetnja kojom roditelji ucjenjuju nastavnike, nego normalna praksa), a u ovakvim slučajevima, kada roditelji otvoreno imenom i prezimenom prozovu natsavnika i dovedu ga pred liječnika da ustvrdi njegove radne sposobnisti-i ako se na kraju ustanovi da nastavnik radi svoj posao kako treba, tu ne bi smjeli stati. Naime, nakon svega istim roditeljima poslati liječnike za provjeru roditeljskih sposobnosti jer su oni valjda važniji za tu djecu od nas. (Naravno, javno).Ukoliko se ne izborimo za to, svaki luđak nas može maltretirati i to stručno i po postupku. Kao i kolegama koji su stali na stranu roditelja. (Popust ovog ravnatelja).

  6. Predlažem osnivanje nacionalnog vijeća roditelja koji će procjenjivati naš rad. Predsjednik svakako treba biti otac iz Klisa, a zamjenik otac iz Vrgorca.
    Btw što je bilo sa ta dva junaka? Ne spominju se više. Možda su ostvarili kakvu mirovinu temeljem svojih junačkih djela.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!