Srednjoškolski sindikat će tužiti ravnatelje

(Glas Istre.hr)  Zbog velikog broja slučajeva nepoštivanja odluka povjerenstva za zbrinjavanje tehnoloških viškova u srednjim školama, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) odlučio se na drastične mjere – pokrenuti sudske tužbe protiv svih ravnatelja u Hrvatskoj koji su odbili zaposliti nastavnike koji su već u sustavu. Nakon što su čelnici sindikata obišli nekoliko županija, između ostalog i Istarsku, uvidjeli su da ove godine, više nego ranijih, mnogi ravnatelji srednjih škola nisu ispunili svoju zakonsku dužnost da na vrijeme prijave viškove i manjkove nastavnog kadra povjerenstvu kojeg čine predstavnik županijskog ureda državne uprave i većinski sindikat. Zatim nisu ispoštivali odluke komisije koja na temelju tih podataka nastavnicima koji su evidentirani kao tehnološki višak izdaje prijavu o prednosti pri zapošljavanju.

Ravnatelji škola u koje su ti nastavnici upućeni trebaju te prijave poštivati a ukoliko odbiju, pismeno se očitovati. Samo ako povjerenstvo ne raspolažu potrebnom nastavnom strukom, ili ako postoje realni razlozi zbog kojih se ne može zaposliti tehnološki višak, kandidata za rad u školi ravnatelj može potražiti putem natječaja. Međutim, praksa pokazuje da tome nije uvijek tako, da se odluke komisije zanemaruju te da ravnatelji nalaze svakakve isprike da na kraju zaposle koga oni hoće. Pri tome često koriste svoje zakonsko pravo da, u slučaju kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, mogu zaposliti nastavnika i bez raspisivanja natječaja. Rad povjerenstva za zbrinjavanje tehnoloških viškova sve se više zanemaruje i u Istri.

– Dosad su ravnatelji iz Istarske županije odlično surađivali s povjerenstvom pa sam neugodno iznenađen što je čak osam škola odbilo zaposliti četiri profesorice koje su upućene na rad kao tehnološki višak… Zapošljavanje osobe izvan sustava, posebice ako je samo za dio radnog vremena, najskuplji je oblik zapošljavanja jer tada dva zaposlenika konzumiraju prava, razne dodatke na plaću, a što u konačnici povećava proračunski izdatak. To su neopravdani i neracionalni postupci ravnatelja, upozorava Nijaz Karić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Prethodno su ove slučajeve rješavali pozivanjem prosvjetne inspekcije koja bi zatim naložila ravnatelju da zaposli tehnološki višak. Međutim, upozoravaju u sindikatu, u posljednje vrijeme se pojavio “suradnički mentalitet” između ravnatelja i inspekcije zbog čega su se odlučili obratiti sudu. Upravo su u postupku prikupljanja dokumentacije, pa točne podatke koliko je takvih slučajeva u Istri, odnosno u Hrvatskoj još nemaju. (M. JERIN)

3 Comments

  1. Sindikat ĆE tužiti ravnatelje! Danas svatko svakoga tuži tako da ne bi bila vijest ni da je sindikat već tužio ravnatelje.
    Vijest bi tek bila da je sud pravomoćno presudio u korist oštećenih i da su ravnatelji konačno postupili po zakonu.
    Nešto mi izgleda da s najavom: Sindikat ĆE tužiti, sindikat samo vara svoje članove – na način „puno para malo muzike“ nastoji stvoriti dojam da nešto radi.
    Mislim… objaviti da ćeš nešto možda napraviti pa da si to počeo raditi onda da to radiš pa da je donesena prvostupanjska presuda pa će se netko žaliti pa je žalba prihvaćena/odbijena… i kolege u međuvremenu otišle u mirovinu, prestale biti članovi sindikata pa sindikat obustavio suđenje.
    J…. takvu državu, takav sindikat i takve vijesti!

    1. Slažem se. Puno je od strane NSZSŠH bilo pretnji tužbama (božićnica, regres, jubilarne …)i onda se na to zaboravi. Zaboravi vodstvo Sindikata, ali izgleda zaboravi i članstvo. Žalosno, ali tako je. Dok je ovci bit će i vune.

  2. Premnogi ravnatelji nastupaju poput kauboja! No, ako ima bikova, ima i štrikova!
    Tužiti, dakako!
    A ako sindikat ne tuži, onda tužiti sindikat!
    Rješenje je tako jednostavno, ali, nažalost, ravnateljski lobi je tako jak – NITKO NE SMIJE BITI RAVNATELJ VIŠE OD DVA MANDATA!!!
    I kad se napokon počne opozivati loše ravnatelje, drugi će misliti što rade!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!