Od 2018. devetogodišnje osnovno obrazovanje

(HRT) Ako sve bude kako je planirano, 2018. godine imat ćemo dvije generacije prvašića – one koji će u školu krenuti prema osmogodišnjem programu i prvu koja će se školovati prema devetogodišnjem programu. Rečeno je to na predstavljanju nacrta nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja u odgojno-obrazovni sustav uvodi koncept cjeloživotnog učenja. U njezinoj izradi sudjelovalo je 130 stručnjaka različitih profesija.

Uz najveću reformu, petogodišnju razrednu nastavu, predviđa i licenciranje nastavnika i ravnatelja škola uz neprestano usavršavanje, otvoreniji sustav vrednovanja učeničkog znanja, povećanje studentskog standarda, veća ulaganja u istraživačke projekte te sustav organiziranog obrazovanja odraslih.
O “Strategiji svih strategija”, kako je naziva ministar Željko Jovanović, danas počinje javna rasprava, koja će trajati do 15. studenoga.

Javna rasprava

1 Comment

  1. Tko se još sjeća ministra Strugara i njegovi reformi ( 8+1 , 7+2 ) , HNOS – a i sl . , ali ne sumnjam da se među 130 stručnjaka nalaze mnogi uzaludni kreatori koji su na generacijama isprobavali svoje koncepte … Pa kako samo ta prosvjeta i znanost stalno zaostaju ,a iznjedriše tolike stručnjake , olimpijce , ministre i ine…
    ” Strategija svih strategija ” – da , ali promašiste resor, poštovani Jovanoviću prebacite tu stratešku lopticu kolegama Liniću i Vrdoljaku …

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!