U školi u Splitu urušio se strop, ministar Jovanović šokiran

(Slobodna Dalmacija) Šok u Osnovnoj školi Dobri! U utorak oko 18.30 sati se za vrijeme nastave vjeronauka (u učionici engleskog jezika na drugom katu škole) na učenike šestog razreda srušio dio stropa. Dijelovi su pali na petero učenika, od čega je jedna djevojčica lakše ozlijeđena.

U školu je odmah stigla policija koja je obavila očevid i kola hitne pomoći, te je petero šokirane djece prevezeno na hitnu pomoć. U toj popodnevnoj smjeni nastavu su imali učenici iz Osnovne škole Pujanki koji su tu podstanari dok se ne završi izgradnja njihove škole.

Da je jedna njegova učenica lakše ozlijeđena i da se radi o ogrebotinama, potvrdio je Boris Vidović, ravnatelj Osnovne škole Pujanki.

– Tu se našao policajac s Pujanki koji je tako istog trena obavijestio majku ozlijeđene djevojčice. Dijelovi stropa su također pali učiteljici na ruku – kazao je ravnatelj Vidović.

Obavještava sve učenike s Pujanki koji nastavu imaju u O.Š. Dobri da u srijedu dođu u školu bez knjiga.

– Nakon razgovara s Ines Milinom Ganzom, pročelnicom gradske službe za prosvjetu, donesena je odluka da učenici s Pujanki popodne normalno moraju doći u školu, te će imati terenski nastavu po gradskim muzejima – rekao je ravnatelj Vidović.

Iako je Ivanka Žaper, ravnateljica Osnovne škole Dobri, isprva mislila da će zatvoriti samo tu jednu učionicu, organizaciju nastave za svoje učenike za srijedu je morala bitno izmijeniti.

– Policija je zatvorila i trakom ogradila čitavi drugi kat škole. Tako se u srijedu ujutro neće moći održati nastava za treće i četvrte razrede Osnovne škole Dobri, pa onda učenici iz ta četiri razredna odjeljenja u srijedu ne trebaju doći na nastavu. Roditelji koji rade i nemaju kome ostaviti djecu, mogu ih poslati u školu gdje ćemo se na njih pobrinuti.

– Na tom drugom katu su i učionice engleskog i biologije, pa će se za učenike viših razreda predmetna nastava organizirati u prirodi. Nastava će se normalno održati za prvašiće i drugašića čije su učionice na prvom katu školske zgrade – kazala je ravnateljica OŠ Dobri.

Rekla je kako je događaj kod petero učenika izazvalo šok, te da su uplašeni.

Ivanka Žaper kaže da je ta najstarija osnovno školska zgrada u Splitu u jako dobrom stanju, da je obnavljana u više navrata, te da je učionica u kojoj je pala žbuka do tada izgledala sasvim u redu.

U OŠ Dobri odmah su stigli gradski čelnici.

– Nekoliko metara kvadratnih inkarta palo je na učenike šestog razreda s Pujanki koji nisu značajnije ozlijeđeni. U oči im je upala prašina i dobili su ogrebotine. Kod njih se stvorio strah. Svi su s Hitne pomoći otpušteni svojim kućama. Kolja Poljak, ravnatelj splitske bolnice, je potvrdio da je s djecom sve u redu – kazao je Drago Davidović, glavni savjetnik splitskog gradonačelnika.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar potvrdio je za Index.hr kako su djeca u redu, te da su pretrpjela veliki šok. Isprane su im oči i puštena su kućama, dok je jedan učenik imao manju porezotinu, a jedna djevojčica je dobila udarac po leđima.

Baldasar je kazao kako policija i građevinski inspektor pokušavaju utemeljiti zbog čega je došlo do nesreće, te kaže kako se čini da je u pitanju loše postavljena žbuka koja je bila vlažna. Obavijestio je i ministra Željka Jovanovića koji je ostao pogođen te je najavio posjet školama.

Nakon urušavanja stropa OŠ Dobri, najstarije škole u gradu, na teren su izašli zamjenici gradonačelnika Aida Batarelo i Goran Kovačević te Ines Milina Ganza, pročelnica Službe za prosvjetu i tehničku kulturu.

Dogradonačelnik Kovačević kazao nam je kako će Grad, čim završi policijski očevid i građevinska inspekcija danas obavi pregled škole, odmah pristupiti sanaciji oštećenog stropa.

– Dio škole gdje se urušio strop je nedavno bio renoviran. Dok se očevidom ne utvrdi je li sektor u kojem se dogodilo urušavanje siguran za učenike, taj dio će biti privremeno zatvoren i ako se ne uspije na drugi način organizirati nastava, učenici bi mogli dann provesti u posjeti nekom od muzeja – veli Kovačević i napominje kako su sva djeca, na svu sreću dobro, jer su prošli s manjim ogrebotinama.

Osnivač osnovnih škola u Splitu je upravo Grad.

Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, objašnjava da je općenita procedura kada se vrše popravci na školi da njen osnivač doznači novčana sredstva, da se izabere najpovoljniji ponuđač, te da nadzor pregleda i potpiše izvedene radove.

Omrčen naglašava da je sreća što djeca nisu teže nastradala, te da je tužno i žalosno što im se dogodilo.

– Kada je pao dio stropa, nestalo je struje u učionici. Djeci želim što brži oporavak od šoka kojeg su doživjeli prvog tjedna školske godine. Grad i Ministarstvo moraju više sredstava ulagati u sanaciju školskih objekata jer su, ovi u SD županiji, izgrađeni prije 65 do 80 godina – upozorio je Omrčen.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!