Jovanović o OŠ Dobri: Nema riječi da se radi o nekom propustu ravnateljice

(Index.hr) MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izrazio je žaljenje zbog urušavanja stropa na drugom katu Osnovne škole Dobri na splitskim Pujankama, prilikom čega je lakše ozlijeđeno petero učenika.

Jovanović o OŠ Dobri: Nema riječi da se radi o nekom propustu ravnateljice

“Želim im da se brzo oporave i nadam se da to neće ostaviti trajne posljedice na njih. Ono što treba reći, radi objektivnog sagledavanja cijele situacije, da isticanje da se incident dogodio u najstarijoj splitskoj školi, apsolutno ništa ne znači. Dakle, ta najstarija splitska škola je temeljito renovirana u više navrata i u punom je boljem stanju od mnogih škola u Hrvatskoj. Dapače, ukoliko sam dobro informiran strop koji se srušio na učenike je renoviran ovo ljeto. Prema tome, nema riječi da se radi o nekom propustu ravnateljice škole ili grada koji je osnivač ove škole. Inspekcija i službe koje su za to nadležne će utvrditi radi li se o nestručnom izvođenju radova zbog čega se dogodio ovaj incident. Danas će sva djeca te škole imati nastavu van učionice i na taj način će današnji dan proteći bez nekakvih dodatnih stresova i trauma”, rekao je ministar.

Naglasio je Jovanović i da je prosječna starost školskih zgrada u osnovnim školama 43 godine, a u srednjim 54 godine te kako mnogi ne znaju da je izgradnja novih škola i održavanje postojećih u nadležnosti lokalne samouprave dok država za to izdvaja sredstva.

“U ovoj godini je za to izdvojeno 260 milijuna kuna plus 40 milijuna kuna koji idu iz kredita Svjetske banke, znači oko 300 milijuna kuna. Iz toga se obnavlja 20-ak škola po projektu Svjetske banke, 50-ak škola na temelju investicijskog održavanja i još 250 različitih objekata. Kada bi imali novaca i kada bi htjeli ovog trenutka osigurati da u svim dijelovima Hrvatske izgradimo škole i opremimo ih da svi imaju jednake uvjete, po našim procjenama trebalo bi negdje 36 milijardi kuna. Kako to znamo? Nakon 20 godina moje ministarstvo je po prvi put izradilo kompletan normativ opreme i standarda u školama. Vlada osigurala da se temeljem javno privatnog partnerstva 338 objekata nalazi u katalogu investicija, ukupne vrijednost 6,2 milijardi kuna od čega će država financirati 55 posto, a ostatak gradovi i županije. To je neki put, uz Europske fondove, koji će omogućiti da se osiguraju primjereniji uvjeti u našim školama”.

U polemike o zdravstvenom odgoju ministar se ovoga puta nije upuštao.

“Jedna činjenica je vrlo problematična, a to je da se stalno govori da Ministarstvo obrazovanja i sporta u prvi plan ističe temu zdravstvenog odgoja kako bi na taj način prikrilo neke druge teme. Dakle, mi uopće ne ističemo tu temu u prvi plan. Ističu je mediji koji stalno pitaju, a mi samo odgovaramo. Ja sam rekao da nikakve polemike više ni sa kim na tu temu neću voditi. Mi smo u skladu s odlukom Ustavnog suda učinili sve što je Ustavni sud od nas tražio. Dakle, osigurali proceduralne, edukacijske, tehničke preduvjete da u svim hrvatskim školama od prvog razreda osnovne do mature svi učenici slušaju nastavu zdravstvenog odgoja, koja je u javnoj školi neutralna i utemeljena na stručnim znanstvenim spoznajama, na pluralistički način da svako dobije sve informacije koje su mu potrebne. I ono što stalno ponavljam, djeca u školi dobivaju informacije na temelju kojih ih potičemo i pozivamo roditelje da razgovaraju s njima, na taj način jačamo njihov obiteljski odgoj. Pa prema tome zdravstveni odgoj jača i obitelj i društvo i Hrvatsku u cjelini”, zaključio je Jovanović.

Baldasar: Sinoć su u OŠ Dobri sve službe reagirale izuzetno brzo

Petero učenika koji su sinoć ozlijeđeni prilikom urušavanja stropa na drugom katu Osnovne škole Dobri u Splitu, prošli su s lakšim ozljedama. Podsjetimo, dio žbuke otpao je za vrijeme sata vjeronauka. Da stvar bude gora, riječ je o školarcima s Pujanki koji zbog kašnjenja radova na školi u njihovom kvartu, nastavu pohađaju u OŠ Dobri.

“Nitko nije ozlijeđen, međutim djeca su doživjela šok i petero ih je otišlo u bolnicu, od toga troje na prvu pomoć. Isprane su im oči od prašine, jedan dječak od 12 godina je dobio posjekotinu koja je sanirana flasterom i jedna djevojčica je dobila po leđima, ali ništa ozbiljno. Svi su pušteni kući u roku od pola sata. Ovo je bio sinoćnji izvještaj ravnatelja i glavne sestre naše bolnice. Dakle, nikome se ništa nije dogodilo, osim šoka kojeg su djeca pretrpila”, izvijestio je gradske vijećnike prije početka današnje sjednice Gradskog vijeća splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

“Jutros je na terenu građevinska inspekcija i ponovo policija. Taj dio škole je zatvoren, a nastava se odvija u drugom dijelu škole. Na prijedlog ravnateljice i moje zamjenice Aide, dio učenika obilazit će tijekom jutra muzeje tako da ne izgube cijeli dan”, rekao je splitski gradonačelnik. Iako je ova školska zgrada stara skoro osamdeset godina, nedavno je renovirana, ali očigledno ne stručno.

“Vidjet ćemo o čemu se radi kad građevinska inspekcija završi uviđaj. Je li se to desilo zato što je nešto loše krenulo ili je došlo do vlaženja s krovišta, kao što to na prvi pogled izgleda? Ostavimo to za inspekcije. U svakom slučaju ono što je najvažnije, sinoć su sve službe reagirale izuzetno brzo i sad nam ostaje da pričekamo i vidimo kako će se to sanirat, ali djeca su u redu”, rekao je Baldasar.

3 Comments

  1. Tek na slici vide se razmjeri katastrofe.
    Potres ili bombardiranje? Ne, sitni i krupni lopovi koji ubijaju hrvatsku djecu, ne radeći posao za koji su plaćeni.
    Djeci i učiteljici želim oporavak koji sigurno neće biti ni brz ni lak.

  2. O nestručnom izvođenju radova mogle bi se bajke napisati, srećom djeca nisu ozbiljnije povrijeđena, ali tko bi snosio odgovornost da jesu. Roditelji, nastavnici, probudite se!!!

  3. Svakoga tko voli djecu i ima sposobnost empatije, ovime je ozbiljno povrijeđen. Tako da ne dolazi u obzir da sama djeca nisu.

    Rečenicu: „Želim im da se brzo oporave i nadam se da to neće ostaviti trajne posljedice na njih“ treba čitati: “Nadam se da će se prašina brzo slegnuti i da ovo neće ostaviti trajne posljedice na moju političku karijeru“.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!