‘E-upisi pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika’

(T-portal) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da su e-upisi u srednje škole pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika, jer se u proteklih deset godina broj učenika smanjio za 60 tisuća, a broj učitelja i nastavnika istodobno je stalno rastao.

U 99 posto srednjih škola upisi su provedni na vrijeme i u skladu s propisima, te su pokazali u kojim školama nije uopće bilo opravdano raspisivati toliki broj mjesta, rekao je Jovanović novinarima.

Upisi su transparentni pa u svakom trenutku vidimo u kojoj školi se ne može formirati razred. Zadnjih godina to se rješavalo ispod stola, netransparentno. To više nije moguće; neki to ne razumiju, ali će se morati pomiriti s tom činjenicom, kazao je Jovanović.

Moramo imati sustav koji će odgovarati interesima, sposobnostima i mogućnostima učenika, ali istovremeno biti u skladu s potrebama hrvatskog društva, kazao je Jovanović odgovarajući na zahtjev novinara da pojasni pisanje medija da je u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca kompjuterski program za upis ‘prebrisao 25 djece’.

U Crikvenici je problem vezan uz nemogućnost ustrojbe razreda za koji se nije prijavio dovoljan broj učenika. Ravnatelj je na vrijeme upoznat s tom situacijom i njegova je dužnost bila osigurati učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani, kazao je Jovanović i dodao da novinarski tekst predstavlja dezinformaciju jer novinar nije pitao Ministarstvo koje spominje u tekstu.

Razgovarat ćemo s ravnateljem u Crikvenici i vidjeti zašto nije učinio ono što je morao kao ravnatelj učiniti. U ogromnoj većini škola, njih 99 posto, sve je učinjeno na vrijeme i u skaldu s propisima, ustvrdio je Jovanović.

No, za činjenicu da je škola već počela, a neki poput učenika u Crikvenici ostali neupisani, čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec smatra isključivom krivnjom ministarstva.

Već u srpnju nakon prvog kruga upisa, kaže, znalo se da u velikom broju škola nema dovoljno učenika za formiranje razreda, a broj slobodnih mjesta znao se u kolovozu, pa problem nije trebao čekati početak nastave.

‘Sad može ministar kriviti bilo kojeg ravnatelja, koji nema nikakve veze s upisima. E-upis ima veze samo sustav, značu učeniku se upis odobrava ili ne. Tek nakon toga ravnatelj pokušava temeljem prijavljenih učenika slagati razredne odjele. Ako ih nema i ako ne dobije odobrenje ministarstva, onda ti svi učenici se moraju negdje drugdje upisati’, pojašnjava Mihalinec.

Tvrdi da je riječ o fijasku sustava. ‘Tehnika, koja odrađuje. Ali bez ljudi, ona ne vrijedi ništa. Vrijedi onoliko struje koliko potroši kompjutor’, zaključuje čelnik Nezavisnog srednjoškolskog sindikata.

1 Comment

  1. Jedini višak u hrvatskom školstvu je enorman višak budaletina po raznoraznim agencijama, zavodima i uredima, počevši od Ministarstva!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!