Omrčen smirio roditelje – osnovci iz Rudina neće se seliti u novu školu

(Slobodna Dalmacija)  Po svemu sudeći, prekinuta je jednomjesečna trakavica oko upisa u školu djece s područja kaštelanskih Rudina. Naime, već gotovo mjesec dana zabrinuti roditelji traže odgovore i rješenja gdje će upisati svoju djecu, u novu školu “Bijaći” u Kaštel Novom ili će pak ostati u školi prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom.

Situacija se zakuhala  nakon što je roditeljima krajem prošle školske godine na roditeljskom sastanku kazano kako će djece u novoj školskoj godini biti prebačena u novu školu. – Od tada pa do danas nitko nam ništa nije govorio. Slušajte, problema je mnogo. Prvo, djeca su nakon takvih informacija ostajala u šoku. Zamislite kako se osjećalo dijete koje je završilo sedmi razred, a koje bi u osmi trebalo otići u potpuno novu sredinu. I to bez svojih prijatelja s kojima je provelo sedam godina.

Prestrašno – veli nam jedna od ogorčenih majki s područja Rudina, napominjući kako to nije bio jedini problem.

Škola počinje za malo više od mjesec dana. Kupuju se knjige, a mi nemamo pojma što kupiti. Primjerice, u školi “Bijaći” osmaši ne uče iz istih knjiga iz kojih uče učenici koji u školu idu u Starom. Različiti su i njihovi autori. I nama je bio problem što ne znamo koje knjige kupiti, a k tomu, na roditeljskom sastanku krajem prošle godine još nam je kazano kako roditelji mogu birati hoće li im dijete ići u novu ili će ostati u staroj školi. Ako se odluči za staru, ostaje bez prijevoza koje je do sada imalo. Pa to je prestrašno – veli nam ogorčena majka koja je htjela ostati anonimna.

Djeca su plakala…

Djeca su plakala, dodaje ona. A kako i ne bi. Razdvaja ih se od sredine u kojoj su odgojena. I sam Petar Mustapić, ravnatelj Osnovne škole prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Staroga, prošle je godine na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o školama kazao kako bi oko 160 učenika iz Rudina trebalo prijeći u novoizgrađenu školu. – Ta izjava bila je rezultat logičnog razmišljanja, jer teritorijalno ta djeca i pripadaju području gdje je nova škola. Odluku donose roditelji i Županija kao osnivač, a ne ja – izjavio je ravnatelj Mustapić.

S druge strane, ravnateljica OŠ “Bijaći” prof. Jadranka Šošić, napominje kako su u njezinu školu sva djeca dobrodošla. Upravo je njezina škola, podsjetimo, prije 11 godina riješila nacionalni problem i u redovito školovanje primila HIV pozitivnu djevojčicu Elu, što je do tada bio presedan.

Omrčen: Ne bi bilo u redu

Čini se kako ideje ravnatelja Mustapića neće uroditi plodom, jer je, kako nam je potvrdio županijski pročelnik za školstvo Zdravko Omrčen,  već donesena odluka kako sva djeca iz Rudina ostaju u školi u Kaštel Starom. – Ni prema roditeljima, a još više prema djeci, ne bi bilo u redu da radimo neke promjene. Sva djeca ostaju u školi u kojoj su i dosad bila. I imat će, kao i do sada, osiguran prijevoz do škole – potvrdio je Omrčen.

Kazao je i to kako se gimnazija iz škole u Kaštel Gomilici seli u prostor dosadašnje škole “Bijaći” pa će i u toj školi biti više mjesta za osnovce.

JAKOV ŽARKO

3 Comments

  1. Preneseni tekst je lokalan i kao takvom ne bi mu bilo mjesto na ovom portalu. Ipak je postavljen jer je stanje duha koje odražava svehrvatsko.

    Postavlja se pitanje s koliko je to „ogorčenih“ majki novinar razgovarao. Jeli li bila jedna ili su se njih čak dvije skupile na „prosvjednom skupu“.

    Zna li ta „ogorčena majka“ što znači „prestrašno“?
    Strašno je kada recimo obitelj mora prodati stan jer više nije u stanju plaćati rate kredita i otići u podstanare pa dijete promijeni školu.
    Stvarno strašno je kada dijete ostane bez roditelja pa preseli kod rodbine te mora promijeniti školu.
    Najstrašnije je ako više ne treba brinuti ni za mjesto u školi ni za prijevoz – kad djeteta više nema.

    Kako su gornja dva primjera s preseljenjem djece stvarni primjeri, zanima me hoće li i njihove suze g. Omrčen odnosno Županija obrisati besplatnim prijevozom do škole koje su do sada pohađali, kako ne bi mijenjali sredinu u kojoj su se odgajali?

    Majka koja je toliko ogorčena da želi ostati anonimna zapravo želi za svoje dijete osigurati prijevoz o trošku Županije. Ona je brižna majka, ali nije valjda blesava da sama plaća prijevoz do škole koju želi za svoje dijete, a ne želi onu na koju dijete ima pravo – koja je najbliža mjestu stanovanja.

    Hrvatska je dovoljno bogata da plaća prijevoz kako djeca ne bi plakala radi mijenjanja škole.
    Hrvatska je dovoljno bogata da osigura dupla mjesta za 160 djece u dvije susjedne škole. Po izboru roditelja i djece: hoćeš Kaštel Stari, hoćeš Kaštel Novi, hoćeš sa starom ekipom, hoćeš u novu ekipu. Iz teksta je razvidno da se radi o učeniku koji će krenuti u osmi razred. Što kad bude trebalo krenuti u srednju školu. Kako će preživjeti micanje od prijatelja s kojima je provelo osam godina.

    Nije međutim Hrvatska dovoljno bogata da plati liječenje djeci kojoj bi to liječenje možda spasilo život. Hrvatska je to prepustila humanitarnim akcijama, pa kome se posreći da njegova sudbina dirne ljude, taj možda preživi.

    Koliko uopće košta prijevoz za 160 učenika. Koliko je to autobusa, koliko vozača, koliko mjesečnih plača i doprinosa, koliko goriva, koliko amortizacije, koliko obveznog osiguranja? Koliki je to iznos godišnje i koliko godina će gospodin Omrčen iz tuđeg džepa plaćati te skupe tablete za smirenje ovakvih „ogorčenih majki“.

    Mogu se složit sa županijskim pročelnikom za školstvo da nije uredu prema djeci da se sada rade neke promjene. Ali isto tako, ne da nije uredu, nego je apsurdno da školi koja je u njegovoj nadležnosti bura otpuše krov pa se djeca moraju na nekoliko godina raseliti po drugim školama.

    1. Izvanredno ste to primijetili.
      Nažalost, već dugo vremena u hrvatskim školama djeca se ne pripremaju za život koji ih jednog dana čeka, već ih se drži pod staklenim zvonom. A kad jednom zakorače u taj život i kad im se sruši svijet koji nije stakleno zvono, onda ćemo se pitati kako smo se našli u toj mračnoj situaciji!
      Danas je djeci prestrašno pisati dva ispita tjedno, još je gore ako na nastavi ne mogu biti kreativno neodgojeni, traume doživljavaju od domaćih zadaća, padaju u nesvijest ako ih profesor krivo pogleda.
      Zašto MZOS inzistira da se u školama stvaraju bogalji?

  2. TURBOEXSKlUZIVNO – TUROBOŠOKANTNO!!??

    (Glpost.hr) Redakcija portala Glupost.hr u posjedu je pisma koje je ganulo g. Zdravka Omrčena i nagnalo ga da odriješi županijsku kesu te osigura prijevoz mališanima iz Rudina

    PISMO IZ JASLICA

    Dlagi balba Zdlavko,

    ja sam mlađa kćelka ogolčene mame o kojoj je nedavno pisala Slobodna Dalmacija.
    Kako već pohađam staliju jasličku glupu, nalavno da kao odgovolno dijete već blinem o svom polasku u osnovnu školu.

    Da vam se oblatim ponukali su me ovi događaji kad došlo je u pitanje da moj blaco pohađa školu u Kaštel Novom umisto u Kaštel Stalom.
    Blaco je ladi toga skloz ispalija i puno plače pa ga mama stalno milki po glavušici i govoli „bit će sve uledu mišu mamin – izbolit će se mama za taj plijevoz“.

    Svi znaju da je škola u Kaštel Stalom cool, a ona u Kaštel Novom je skloz bez veze. Po Ludinama kluže stlava pliče o onoj lavnateljici teti Jadli. Nas male staliji plaše da će nas teta Jadla odnit u Novi, a da to isto je ka’da nas je đava lipi odnija.

    Osim toga, masu je lipše voziti se u busu, nego lipsati sa tolbicom od sto kila na leđima. Meni blaco kaže kako je levijski doblo voziti se u školu sa busom. U busu ekipa muških uvik ženske gađa sa papilićima i plave im levijske blume.

    Zato dlagi balba Zdlavko, molim vas da nam tlajno osigulate bus koji će nas iz Ludina vozit u Kaštel Stali. Ako to obećate, ja ću bit dobla i sve slušat šta meni teta u jaslama kaže i uvik ću poist cilu fetu kluva sa melmeladom koju dobijem za malendu.

    Šaljem vam puno poljubaca

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!