Ministar Jovanović u Vrgorcu: Napad na učitelja zakonski će postati izjednačen s napadom na policajca

(Slobodna Dalmacija) „Očekivao sam da ćete doći na otvaranje novog aneksa škole, vrijednog osam milijuna kuna. No, evo, nažalost došli ste zbog brutalnog i neviđenog napada na našu kolegicu“, kazao je dosadašnji ravnatelj Ivo Klinac, ministru znanosti obrazovanja i športa Željki Jovanoviću, koju je došao u Tinov grad dati podršku nastavnici hrvatskog jezika Mirandi Vukšić, i njezinoj djeci, ali i svim zaposlenicima OŠ „Vrgorac“.

– Kada sam čuo, što se dogodilo u Vrgorcu, odmah sam razgovarao s ministrom Rankom Ostojićem i Orsatom Miljanićem, te podpredsjednicom Vlade Milankom Opačić u vezi ovog slučaja. Poruka je jasna Vlada, nakon Klisa i Vrgorca neće dopusti treći slučaj.

Policija i pravosuđe poduzet će sve zakonske mjere da nikome više ne padne na pamet da digne ruku na učitelja. Izgleda da su najveći problemi današnjeg školskog sustava, neodgovorni roditelji. Evo, s ovog mjesta, tražim da se u zakonu isto tretira napada na učitelja, kao i na policajaca, uskoro ćemo taj prijedlog uputiti u zakonsku proceduru – poručio je Jovanović.

Na naš upit, razmišlja li se o uvođenju zaštitarske službe u škole od sljedeće godine, kako bih se izbjegli ovi nemili događaji, ministar je istaknuo kako već postoji odredba da u školama dežuraju odrasli.

– Ne želim škole, pretvoriti u policijske utvrde. Sustav treba zaštiti učitelje, i sve ćemo poduzeti da tako bude. Lipanj je posebno stresan za učitelje, zbog zaključivanja ocjena. Postoje prijedlozi o uvođenje male mature kako bih se na neki način izbjegle i ovakve situacije, no razmišljanju su u tom pogledu podijeljena. Osobno, ja sam više za nacionali ispit – zaključio je Jovanović.

Vrgorački prosvjetni radnici zatražili su od prvog čovjeka MZOS, da im izađe u susret i odobri sredstva za zapošljavanje jednog psihologa, kojeg godinama traže. No, Jovanović je kazao kako u ovom trenutku ne može ništa obećat, jer sve ovisi o sredstvima.

Napadnuta nastavnica hrvatskog jezika Miranda Vukšić, skupila je snage i stala pred novinara, te otvoreno progovorila o svemu što joj se dogodilo.

– Problem traje nešto više od mjesec dana, no ni u najgorem snu nisam slutila da bih se ovo moglo dogoditi. Kako bih zaštitila sebe, svoju djecu, ali i učenicu nisam htjela s tim izlaziti u javnost. Prijetilo mi se, s tim je bila upoznata i policija.

Međutim, da se poduzelo sve po tom pitanju, vjerovatno do ovog ne bih došlo. Porazbacao je sve ormare po zbornici i krenuo tražiti mene po školi, našao me u školskoj knjižnici i zatražio neki sastav, kad sam je krenula po njega ošamario me, tada je ispred mene stao mlađi sin, udario je i njega, a stariji sin je ostao skamenjen. U tom trenutku, nisam znala gdje sam, jednostavno ne mogu vam to opisati.

Ogorčena sam. Zar sam ja nakon svega, što sam proživjela treba podnijeti kaznenu prijavu protiv napadača? Što nas je trebao poubijati da bih to policija napravila?- pita se vidno preplašena Miranda Vukšić, koja je u školu došla u pratnji svog malodobnog sina.

Mjesec dana istražnog zatvora

Zbog osnovane sumnje da bi mogao ponoviti počinjeno kazneno djelo ili počiniti djelo kojim prijeti da će ga ostvariti, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku predložilo je, a sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku temeljem navedenog osnova prihvatio je te osumnjičenom 52-godišnjem Vrgorčaninu odredio istražni zatvor.

1 Comment

  1. Profesori će dobiti isti tretman kao i policajci? Zar ne svjedočimo svakodnevno da kojekakav polusvijet napada i policajce, da ginu od noža? No, policajci barem imaju zadovoljštinu da takve nakon privođenja u stanici preodgoje odbijanjem bubrega ili koje koske – hoće li se to pravo priznati i profesorima?
    Ministre, ne želite škole pretvarati u policijske utvrde? Zar su banke ili sudovi policijske utvrde, jer imaju zaštitare? Ne, nego i u škole pod hitno zaštitare, po mogućnosti s PTSP – om! Bože moj, kad je bal – nek je maskenbal!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!